Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Järjestöjen kannanotto: Tehokkaammalla astman ohjatulla omahoidolla säästöjä terveydenhuoltoon

Jaa

Astmapotilaan ohjattu omahoito on kriittinen osa toimivaa sairauden hoitoa. Valitettavasti se ei toteudu tällä hetkellä riittävällä tasolla. Tämä puute heikentää astmaa sairastavien elämänlaatua ja kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia.

Nainen käyttää inhalaattoria.
Satu Karmavalo, STUDIO KOO photography. Allergia-, iho- ja astmaliitto

Suomessa on noin 300 000 astmapotilasta. Heidän hoitonsa kehittäminen voisi tuoda merkittäviä säästöjä terveydenhuoltoon. Vuonna 2018 astman ja sen oireiden suorat ja epäsuorat hoitokustannukset olivat 180 miljoonaa euroa. Astmapotilaiden ohjatun omahoidon parantaminen on yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa sekä potilaiden hyvinvointiin että kustannustehokkuuteen.

Allergia-, iho- ja astmaliitto, Filha ja Suomen keuhkolääkäriyhdistys esittävät seuraavia toimenpiteitä astman ohjatun omahoidon kehittämiseksi:

1. Keuhkohoitajat hyvinvointialueille

Hyvinvointialueille tulisi palkata keuhkohoitajia, jotka tarjoaisivat astmapotilaille yksilöllistä ohjausta ja tukea. Keuhkohoitajat ovat hengityssairauksiin erikoistuneita asiantuntijoita, jotka auttavat potilaita hallitsemaan sairauttaan, käyttämään lääkkeitä oikein ja tunnistamaan pahenemisvaiheiden oireet ajoissa. Lisäksi astman hoidon tueksi on tärkeää tarjota elintapaohjausta, kuten tupakoinnin lopettamiseen ja ylipainon hallintaan liittyvää tukea.

Keuhkohoitajien tuki voi vähentää astmaatikkojen sairaalahoitojen tarvetta ja parantaa elämänlaatua.

2. Apteekit osaksi omahoidon tukiverkostoa

Suomessa on yli 800 apteekkia, jotka voivat toimia tärkeänä tukiverkostona astmaatikoille. Apteekit ovat helposti saavutettavia ja niiden henkilökunta on koulutettu tarjoamaan lääkehoidon neuvontaa.

Apteekkien osaamisen hyödyntäminen voisi parantaa astmaa sairastavien omahoitoa.  Apteekkien henkilökunta voisi neuvoa lääkkeiden oikeassa käytössä, seurata hoidon toteutumista ja tukea potilasta hoitosuunnitelman noudattamisessa.

3. Selkeät hoitopolut hyvinvointialueille

Astmapotilaille tulisi luoda selkeät hoitopolut, joiden avulla potilas tietää, miten toimia ja mistä saa apua. Selkeä hoitopolku takaa oikea-aikaisen ja tehokkaan hoidon, vähentää epävarmuutta ja parantaa hoidon jatkuvuutta. Järjestöjen tarjoama tieto astman hoidosta tulisi sisällyttää osaksi hoitopolkua.

4. Terveyskylän ja terveysjärjestöjen materiaalit osaksi omahoitoa

Astman omahoidossa tulisi hyödyntää Terveyskylän ja terveysjärjestöjen tuottamia materiaaleja. Ne sisältävät paljon hyödyllistä tietoa ja ohjeita. Yhdessä potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen kanssa materiaalit voivat auttaa astmaatikkoja hallitsemaan sairauttaan paremmin. Materiaalien jakaminen ja käyttöönottaminen osana hoitosuunnitelmaa voi lisätä potilaiden tietämystä ja sitoutumista omahoitoon.

5. Sähköiset palvelut ja mobiilisovellukset omahoidon tueksi

Astman omahoitoon on suunnitteilla mobiilisovelluksia, joiden avulla voidaan parantaa hoidon seurantaa ja potilaan sitoutumista. Sähköiset palvelut, kuten mobiilisovellukset, voivat tarjota henkilökohtaista ohjausta ja tukea kohtuullisin kustannuksin. Näiden innovaatioiden avulla voidaan kohdentaa ja räätälöidä ohjausta potilaan tarpeiden mukaan.

6. Koulutusta potilaille ja ammattilaisille

Astman omahoidon onnistuminen edellyttää sekä potilaiden että ammattilaisten koulutusta. Terveysjärjestöt, kuten Allergia-, iho- ja astmaliitto, Filha ja Hengitysliitto voivat järjestää koulutuksia yhteistyössä yliopisto- ja keskussairaaloiden keuhkoyksiköiden kanssa. Tällainen yhteistyö takaa ajantasaisen tiedon ja tuen astman hoidossa sekä potilaille että terveydenhuollon ammattilaisille.

Hengittäminen on jokaisen oikeus. Siksi on tärkeää, että astmaa sairastavat saavat tarvitsemansa tuen ja ohjauksen omahoitoonsa. Näillä toimenpiteillä voidaan parantaa heidän elämänlaatuansa, vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja varmistaa, että jokainen astmaatikko saa oikea-aikaista ja tehokasta hoitoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja, TtM Paula Hellemaa
puh. 041 5130 224
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Pääsihteeri, professori, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari
puh. 050 5450 589
Filha ry

Jere Reijula, LT, erikoislääkäri - keuhkosairaudet ja allergologia
puh.040 5955 580
Suomen keuhkolääkäriyhdistys ry

Kuvat

Alt tekstiksi: Henkilö käyttää inhaloitavaa astmalääkettä.
Astma on yleisin pitkäaikainen keuhkosairaus. Astma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta eniten sitä esiintyy lapsilla ja yli 40-vuotiailla.
Satu Karmavalo, STUDIO KOO photography. Ei julkaisurajoituksia.
Lataa
Nainen käyttää astmainhalaattoria.
Astma on yleisin pitkäaikainen keuhkosairaus. Astma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta eniten sitä esiintyy lapsilla ja yli 40-vuotiailla.
Satu Karmavalo, STUDIO KOO photography. Ei julkaisurajoituksia.
Lataa

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye