Metrin mitta täyttää 150 vuotta 20.5. – tieteellinen tutkimus varmistaa, että mittayksiköiden tarkkuus pitää
Kansainvälinen metrisopimus, johon myös Suomi on sitoutunut, täyttää 150 vuotta 20.5.2025. Mittayksiköiden tarkkuudessa pysyminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja tieteellistä tutkimusta. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n suorittamat vuosittaiset painovoimamittaukset sekä Nummelassa sijaitseva maailman tarkin viiva ovat esimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä, jolla Suomi varmistaa osaltaan mittausten yhdenmukaisuutta.

Metri, kilogramma, sekunti ja muut mittayksiköt ovat ja pysyvät. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään, sillä mittayksiköiden tarkkuutta on valvottava ja varmistettava kansainvälisellä yhteistyöllä. Kansainvälisen metrologian yhdistyksen BIPM:n vastuulla on 1875 perustettu metrisopimus. Siihen sitoutuneet maat huolehtivat, että mitat ovat kaikissa maissa tarkalleen samat.
- Jotta mittaus on luotettavaa, sen on oltava jäljitettävää kansainvälisesti hyväksyttyyn mittayksikköön. Esimerkiksi mittalaitteet pitää kalibroida tällä periaatteella, jotta ne tuottavat luotettavan tuloksen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on yksi Suomen kansallisista mittanormaalilaboratorioista, jonka alaa ovat pituusmittaukset ja putoamiskiihtyvyys. Näissä tuotamme tarkkaa ja kansainvälisesti yhtenäistä mittaustietoa. Esimerkiksi painovoima ei pysy jatkuvasti samana, ja siksi tuotamme siitä säännölliset mittaukset, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Mirjam Bilker-Koivula Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Mittayksiköt varmistavat luotettavuuden
Nimestään huolimatta metrisopimus pitää sisällään muutakin kuin metrin.
Metrisopimus loi pohjan kansainväliselle mittayksikköjärjestelmälle eli SI-järjestelmälle, joka sisältää pituuden lisäksi myös mittayksiköt massalle, ajalle, lämpötilalle, sähkövirralle, ainemäärälle ja valovoimalle. Suomessa VTT MIKES huolehtii mittayksiköiden toteuttamisesta ja mittaustulosten luotettavuudesta.
Mittayksiköiden yhdenmukaisuutta tarvitaan kaikkialla, jotta mitat ovat luotettavia. Arkielämässä mittayksiköiden tarkkuus näkyy esimerkiksi siinä, että aika ja etäisyydet täsmäävät, lääkeannokset lasketaan oikein ja kansainvälisessä kaupassa kilo kahvia on saman verran kaikkialla.
150-vuotisen historiansa aikana metrisopimukseen sitoutuneet maat ovat pitäneet huolta mittayksiköiden luotettavuudesta yhteisten standardien avulla. Alkuperäinen metrin mitta perustui lähes 100 vuotta BIPM:n tiloissa säilytettyyn tankoon. Tässä metrin prototyyppissä tapahtui ajan myötä pieniä muutoksia. Siksi mittayksiköt perustuvat nykyisin erilaisiin luonnonvakioihin, eivätkä enää fyysisiin prototyyppeihin.
Metrisopimuksen 150 vuoteen sisältyy tieteellisiä ja teknologisia harppauksia. Esimerkiksi painovoimaa mitataan Maanmittauslaitoksessa absoluuttigravimetrillä, jonka nykyisen version käyttöönotto vuonna 2003 oli merkittävä edistysaskel. Maanmittauslaitos suunnittelee nyt siirtymistä kvanttiteknologiaa edustavaan kvanttigravimetriin.
Maailman tarkin viiva löytyy Nummelasta
Suomen mittaushistorian näkökulmasta yksi tärkeä merkkipaalu on Nummelassa sijaitseva normaaliperusviiva, joka on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys. Sen tarkkuus päihittää edelleen maailman kehittyneimmät etäisyysmittarit. Siksi Nummelan viivaa käytetään muun muassa elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen, mikä tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa.
Lisätiedot
Mirjam Bilker-Koivula TkT, tutkimusryhmäpäällikkö, 029 531 4696
Kuvat
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme