Metrin mitta täyttää 150 vuotta 20.5. – tieteellinen tutkimus varmistaa, että mittayksiköiden tarkkuus pitää

Jaa

Kansainvälinen metrisopimus, johon myös Suomi on sitoutunut, täyttää 150 vuotta 20.5.2025. Mittayksiköiden tarkkuudessa pysyminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja tieteellistä tutkimusta. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n suorittamat vuosittaiset painovoimamittaukset sekä Nummelassa sijaitseva maailman tarkin viiva ovat esimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä, jolla Suomi varmistaa osaltaan mittausten yhdenmukaisuutta.

Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.

Metri, kilogramma, sekunti ja muut mittayksiköt ovat ja pysyvät. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään, sillä mittayksiköiden tarkkuutta on valvottava ja varmistettava kansainvälisellä yhteistyöllä. Kansainvälisen metrologian yhdistyksen BIPM:n vastuulla on 1875 perustettu metrisopimus. Siihen sitoutuneet maat huolehtivat, että mitat ovat kaikissa maissa tarkalleen samat.

- Jotta mittaus on luotettavaa, sen on oltava jäljitettävää kansainvälisesti hyväksyttyyn mittayksikköön. Esimerkiksi mittalaitteet pitää kalibroida tällä periaatteella, jotta ne tuottavat luotettavan tuloksen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on yksi Suomen kansallisista mittanormaalilaboratorioista, jonka alaa ovat pituusmittaukset ja putoamiskiihtyvyys. Näissä tuotamme tarkkaa ja kansainvälisesti yhtenäistä mittaustietoa. Esimerkiksi painovoima ei pysy jatkuvasti samana, ja siksi tuotamme siitä säännölliset mittaukset, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Mirjam Bilker-Koivula Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Mittayksiköt varmistavat luotettavuuden

Nimestään huolimatta metrisopimus pitää sisällään muutakin kuin metrin.

Metrisopimus loi pohjan kansainväliselle mittayksikköjärjestelmälle eli SI-järjestelmälle, joka sisältää pituuden lisäksi myös mittayksiköt massalle, ajalle, lämpötilalle, sähkövirralle, ainemäärälle ja valovoimalle. Suomessa VTT MIKES huolehtii mittayksiköiden toteuttamisesta ja mittaustulosten luotettavuudesta.

Mittayksiköiden yhdenmukaisuutta tarvitaan kaikkialla, jotta mitat ovat luotettavia. Arkielämässä mittayksiköiden tarkkuus näkyy esimerkiksi siinä, että aika ja etäisyydet täsmäävät, lääkeannokset lasketaan oikein ja kansainvälisessä kaupassa kilo kahvia on saman verran kaikkialla.

150-vuotisen historiansa aikana metrisopimukseen sitoutuneet maat ovat pitäneet huolta mittayksiköiden luotettavuudesta yhteisten standardien avulla. Alkuperäinen metrin mitta perustui lähes 100 vuotta BIPM:n tiloissa säilytettyyn tankoon. Tässä metrin prototyyppissä tapahtui ajan myötä pieniä muutoksia. Siksi mittayksiköt perustuvat nykyisin erilaisiin luonnonvakioihin, eivätkä enää fyysisiin prototyyppeihin.

Metrisopimuksen 150 vuoteen sisältyy tieteellisiä ja teknologisia harppauksia. Esimerkiksi painovoimaa mitataan Maanmittauslaitoksessa absoluuttigravimetrillä, jonka nykyisen version käyttöönotto vuonna 2003 oli merkittävä edistysaskel.  Maanmittauslaitos suunnittelee nyt siirtymistä kvanttiteknologiaa edustavaan kvanttigravimetriin.

Maailman tarkin viiva löytyy Nummelasta

Suomen mittaushistorian näkökulmasta yksi tärkeä merkkipaalu on Nummelassa sijaitseva normaaliperusviiva, joka on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys. Sen tarkkuus päihittää edelleen maailman kehittyneimmät etäisyysmittarit. Siksi Nummelan viivaa käytetään muun muassa elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen, mikä tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa.

Lisätiedot

Mirjam Bilker-Koivula TkT, tutkimusryhmäpäällikkö, 029 531 4696

etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Lataa
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Lataa
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen suorittaa painovoimamittauksia absoluuttigravimetrillä.
Lataa

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Kiinteistönvälittäjät: asuntokaupan kulku on nopeutunut huoneistotietojärjestelmän tultua – kesällä alkaa seuraava hyötyjä tuova vaihe15.5.2025 07:44:07 EEST | Tiedote

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä on jo nyt nopeuttanut ja sujuvoittanut asuntokaupan etenemistä, arvioivat kiinteistönvälittäjät. Lisää hyötyjä huoneistotietojärjestelmästä on odotettavissa tänä ja ensi vuonna, kun kesällä alkaa taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen ilmoittaminen huoneistotietojärjestelmään.

The National Land Survey will be photographing a third of Finland from an airplane – datasets will be made available to authorities and the general public13.5.2025 08:17:07 EEST | Press release

The National Land Survey has started its annual aerial photography and laser scanning season to collect crucial data to help strengthen comprehensive security. The data is also used by the forestry and environmental sector. In addition, the datasets will be made available to the general public free of charge. A continuation of the aerial photography and laser scanning programme that is about to end this year is already being planned because an investment of 4.3 million euros gives a benefit of 11 million euros.

Lantmäteriverket kommer att flygfotografera en tredjedel av Finland under sommaren – datamaterialet kommer att användas av myndigheter och blir fritt tillgängligt för alla13.5.2025 08:15:46 EEST | Pressmeddelande

Lantmäteriverket har inlett den årliga flygofotgraferings- och laserskanningsperioden för att producera datamaterial som spelar en central roll i förstärkningen av den övergripande säkerheten. Datamaterialen är även viktiga för skogs- och natursektorn. Datamaterialen blir också fritt tillgängliga för alla. En fortsättning och utvidgning av det nationella flygfotograferings- och laserskanningsprogrammet planeras redan eftersom en kostnad på 4,3 miljoner euro skapar nytta för 11 miljoner euro.

Maanmittauslaitos kuvaa kolmasosan Suomesta kesän aikana lentokoneesta – aineistot tulevat viranomaiskäyttöön ja vapaasti kaikkien saataville13.5.2025 08:13:37 EEST | Tiedote

Maanmittauslaitos on käynnistänyt vuosittaisen ilmakuvaus- ja laserkeilauskauden, jolla tuotetaan tärkeää aineistoa kokonaisturvallisuuden vahvistamiseksi sekä metsä- ja luontosektorin käyttöön. Aineistot tulevat lisäksi vapaasti kaikkien saataville. Tänä vuonna päättyvälle kansalliselle ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmalle suunnitellaan jo jatkoa ja laajennusta, sillä nykyisellään 4,3 miljoonan kustannuksella saadaan 11 miljoonan euron hyödyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye