Lisääntyvä sääntely haastaa maatalouden rahoitusta – vastuullisuus voi parantaa rahoituksen saatavuutta
Maatalouden rahoitus on muutoksessa lisääntyneen pankkisääntelyn ja tulevien vastuullisuusvaatimusten vuoksi. Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan maatalouden rahoituksen edellytyksiä pitäisi parantaa esimerkiksi luomalla yhtenäiset vastuullisuuskriteerit, parantamalla maatalousyrittäjien talousosaamista sekä hyödyntämällä kansallinen liikkumavara sääntelyn purkamisessa.
Maatalouden rahoitus toimii Suomessa pääosin hyvin, mutta viime vuosina maatalousyrittäjillä on ollut isoja taloushaasteita muun muassa pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan markkinavaikutusten takia. Rahoitussektorilla vakavaraisuussääntely on tiukentunut, mikä heijastuu maatalouden rahoitukseen, ja vastuullisuussääntely lisääntyy sekä maatalouden että rahoituksen osalta.
”Vaikka maatalouden osuus kokonaisyrityslainakannasta ei ole suuri, on sektorin rahoittaminen yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää. Maatalouden kehittämisessä rahoituksella on keskeinen rooli. On myös olennaista, että pankeissa säilyy maatalouselinkeinon asiantuntemus ja käytäntöjen ymmärrys”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Tutkimuksessa on selvitetty lisääntyvän sääntelyn vaikutuksia maatalouden rahoitusasemaan ja laadittu suosituksia rahoituksen saannin parantamiseksi tulevaisuudessa. Tutkimus perustuu maatalousyrittäjille ja pankkien rahoitusneuvottelijoille tehtyihin kyselyihin, tilastotarkasteluun sekä tutkimushaastatteluihin.
Pankkisääntely on tiukentanut rahoituksen saantia ja lisännyt taakkaa
Sekä maatalousyrittäjien että pankkien mielestä rahoituksen hakuprosessi on aiempaa työläämpi erityisesti lisääntyneen vakavaraisuussääntelyn vuoksi, ja rahoituksen saannin koettiin tiukentuneen ja prosessien pidentyneen. Samalla hallinnollinen taakka niin rahoittajalle kuin yrittäjälle on kasvanut.
Vielä pankit eivät edellytä maatalousyrittäjiltä ESG-tekijät, eli ympäristön sekä sosiaaliset ja hyvän hallinnon tavat huomioivaa vastuullisuusraportointia. Pankit, asiantuntijat ja yrittäjät kuitenkin katsoivat vastuullisuusvaateiden olevan tulossa myös maatalouden rahoitukseen.
”Rahoituksen perusperiaatteet ovat kuitenkin säilyneet ennallaan, sillä rahoituksen saanti perustuu edelleen maksukykyyn ja kassavirtaan. Pankit korostavat, että kannattavat investoinnit saavat rahoitusta”, sanoo erikoistutkija Olli Niskanen.
Viime vuosien kriisien seurauksena monilla maatiloilla on ollut maksuvalmiusongelmia heikon kannattavuuden lisäksi, ja maatalouden järjestämättömien luottojen määrä on kasvanut varsin voimakkaasti. Huolenaiheina rahoituksessa ovat myös vakuusarvot, sillä maatalousrakennusten jälleenmyyntiarvo on usein heikko. Rakennekehityksen seurauksena alueelliset erot vakuusarvoissa ovat merkittäviä.
Suomen pitäisi selvittää kansallinen liikkumavara sääntelyn purkamisessa
Tutkimus antaa maatalouden rahoitusaseman parantamiseen useita suosituksia, jotka koskevat sekä pankkeja, maatalousyrittäjiä että hallintoa. Maataloussektorin, pankkien ja hallinnon on laadittava vastuullisuuskriteerit yhdessä, jotta maatalousyrittäjät eivät joutuisi raportoimaan eri tahoille erilaisin tavoin. Taloudelliset kannustimet edistävät kriteerien täyttämistä.
Maatalousalan koulutuksessa tulisi painottaa talousosaamista, ja yrittäjien pitäisi valmistautua entistä huolellisemmin rahoituksen hakemiseen esimerkiksi laskelmien ja maksuvalmiussuunnitelmien osalta. Hankkeessa on laadittu erillinen lainanhakijan opas, jonka avulla maatalousyritys voi osoittaa talous- ja vastuullisuusasioiden osaamisen.
Rahoitusmarkkinoiden sääntelyn kansallinen liikkumavara tulisi kartoittaa ja hyödyntää mahdollisuudet joustojen luomiseen. Sääntely tulee pääasiassa EU:sta, mutta sielläkin on tällä hetkellä tahtotila sääntelyn purkamiselle.
”Hallituksen puoliväliriihessä on tunnistettu tämä tilanne ja päätetty käynnistää selvitys siitä, mitä rahoituksen myöntöä hidastavaa kansallista sääntelyä Suomi voisi itse keventää. Lisäksi on luvattu etsiä ratkaisuja maatalouden rahoituksen haasteisiin. Nämä ovat kannatettavia tavoitteita”, sanoo Päivi Kujala.
Maatalouden rahoitusasema muuttuvassa toimintaympäristössä -tutkimushankkeen rahoittajat ovat Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera ja Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK ry. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat OP Ryhmä, Nordea, Säästöpankki, POP Pankki ja LähiTapiola.
Hankkeen loppuraportti: https://www.ptt.fi/julkaisut/maatalouden-rahoitusasema-muuttuvassa-toimintaymparistossa/
Suositukset kokoava policy brief: https://www.ptt.fi/wp-content/uploads/2025/05/marto-policybrief_FINAL.pdf
Maatilayrityksen lainanhakijan opas: https://jukuri.luke.fi/handle/10024/556369
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Kujala paivi.kujala@ptt.fi 040 194 5184
Olli Niskanen olli.niskanen@luke.fi 0295 326 025
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja9.6.2025 09:53:44 EEST | Tiedote
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Pikakommentti: Asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä – mutta suunta voi muuttua äkkiä28.5.2025 08:58:03 EEST | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanne saattaa olla kirkastumassa, mutta kehitys on yhä hyvin haurasta, arvioi Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa aamun tilastoja.
Kutsu webinaariin: Mikä toimii ruuan eri tarjontaketjuissa – mitkä ovat keskeiset ongelmat?26.5.2025 09:07:40 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ järjestävät 9.6. webinaarin, jossa tarkastellaan ruokaketjun rakenteita ja toimivuuteen vaikuttavia tekijöitä neljässä tarjontaketjussa: maito, liha, vilja sekä vihannekset ja hedelmät.
Pikakommentti: Työmarkkinoilla jo myönteisiäkin merkkejä22.5.2025 08:49:57 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden alamäki on mahdollisesti taittumassa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk tuoreita tilastotietoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme