Asunnottomuus koskettaa yhä useampaa – uusi hanke tuo ratkaisuja
Pirkanmaalla on alkanut Omaan kotiin -hanke, jolla haetaan ratkaisuja pitkäaikaisasunnottomuuden kasvuun. Asunnottomuuden ehkäisemiseen on juuri nyt tarvetta, sillä asunnottomuus on kääntynyt kasvuun sekä Pirkanmaalla että koko maassa.
Hankkeen taustalla on ympäristöministeriön ohjelma. Hankkeen toteuttajina ovat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue, ja hanke kestää kesäkuuhun 2027 asti.
Vuokranantajat avainasemassa hankkeessa
Tampereen kaupungin kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö painottavat, että tärkeää asunnottomuuden ehkäisyssä on yhteistyö vuokranantajien kanssa. Omaan kotiin -hankkeessa tavoitteena on löytää yhteistyössä toimintatapoja, jotka pienentäisivät vuokranantajille koituvia riskejä ja madaltaisivat kynnystä saada asunto. Myös asunnottomille tai asunnottomuusuhan alaisille tarkoitettuja palveluja tehostetaan.
– Asuntoon muuttavaa ihmistä tuetaan, jotta asuminen lähtisi sujumaan hyvin. Myös asumisen päättyessä ollaan tukena ja ehkäisemässä ongelmia, Perkiö kertoo.
– Lisäksi sovitellaan yhteen hyvinvointialueen eri palveluja, jotta asiakasta voidaan auttaa paremmin. Monet asunnottomat tarvitsevat samaan aikaan terveyspalveluja, mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä sosiaalipalveluja.
Hyvinvointialueella on liikkuvaa asunnottomuustyötä tekevä monialainen Nopsajalka-tiimi, joka toimii koko Pirkanmaalla. Tampereen kaupungin puolella Omaan kotiin -hankkeessa jatketaan jo aiemmin luodun asumisen turvaamisen mallin kehittämistä.
– Selvitämme myös välivuokrauksen käyttöönoton mahdollisuuksia, jotta voidaan turvata niiden ihmisten asuminen, joilla on erityisiä vaikeuksia muuten saada tarpeitaan vastaava vuokra-asunto, sanoo Pekkarinen.
– Lisäksi kartoitamme, onko mahdollista ottaa uudelleen käyttöön niin kutsuttu sosiaalisen vuokra-asumisen prosessi. Sen avulla vuokranantajalle voitaisiin korvata vuokralaisen toiminnasta johtuvia taloudellisia menetyksiä.
Asunnottomuuden ehkäisemisessä yhteistyö järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa on oleellista. Tässä ollaan Pirkanmaalla onnistuttu, sillä asunnottomuusohjelmaa on suunniteltu laajassa keskustelussa eri tahojen kanssa. Yhteistyölle on olemassa pysyvät toimintatavat alueellamme. Uutena avauksena on vankeihin keskittyvä yhteistyö rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Kun vanki on vapautumassa, hyvinvointialueella saadaan siitä tieto jo etukäteen, jotta asumisasioita voidaan järjestellä yhdessä vankiloiden henkilöstön kanssa.
Apua kannattaa hakea ajoissa
Pekkarinen ja Perkiö kertovat, että asunnottomuuden lisääntymisen taustalla ovat erityisesti sosiaaliturvan kiristykset ja se, että Tampereelle muuttaa paljon nuoria, pienituloisia ihmisiä. Tampereella Kelan perustoimeentulotuessa huomioitavien asumiskustannuksien taso on elinkustannuksiin verrattuna matala ja tukien vuokrarajoihin sopivia asuntoja ei ole tarjolla. Nyt ongelmia on myös aivan uusilla ihmisryhmillä ja asumisneuvonnan asiakasmäärät ovat kasvaneet.
-Asunnottomuus koskettaa nyt esimerkiksi työssäkäyviä, ikääntyneitä ja lapsiperheitä aiempaa selvästi enemmän. Myös kadulla asuvien määrä on kasvanut, kertoo Elina Pekkarinen.
-Lisäksi on sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet hakemaan tukea ja apua. He saattavat etsiä apua vasta, kun kodista on jo joutunut luopumaan.
Asumisen ongelmiin on tärkeää hakea apua ennen, kuin asuminen päättyy. Usein asumisen päättymiseen syynä ovat maksamatta jääneet vuokrat. Jos on joutunut häädetyksi, tilannetta on paljon vaikeampi korjata. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä hankaloittaa uuden asunnon saamista. Asumisneuvontaa tarjovat sekä Pirkanmaan hyvinvointialue että Tampereen kaupunki.
Asunnottomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma, ja se jättää kokonaisvaltaiset jäljet myös asunnottomaan ihmiseen. Asunnottomuus altistaa terveysriskeille ja ennenaikaiselle kuolemalle. Asunnottomien keskuudessa myös mielenterveys- ja päihdeongelmat, velkaantuminen ja rikollisuus on muuta väestöä yleisempää.
Yhteyshenkilöt
Elina Perkiö
kehittäjäsosiaalityöntekijä
Pirkanmaan hyvinvointialue
044 481 1086, elina.perkio@pirha.fi
Elina Pekkarinen
kehittämiskoordinaattori
Tampereen kaupunki
elina.i.pekkarinen@tampere.fi
Linkit
Pirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluehallitus: Palveluihin pääsy on parantunut ja henkilöstön tyytyväisyys lisääntynyt19.5.2025 11:38:31 EEST | Tiedote
Aluehallitus käsitteli maanantaina tammi-maaliskuun osavuosikatsausta, jonka mukaan alkuvuosi on alkanut myönteisesti. Hallitus käsitteli myös Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vuosiraporttia ja merkitsi tiedoksi pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman.
Kesä vaikuttaa palveluaikoihin – digiklinikka avoinna koko kesän14.5.2025 15:18:27 EEST | Tiedote
Kesäkuukausien aikana osa hyvinvointialueen yksiköistä on kiinni tai toimii lyhennetyin aukioloajoin. Sosiaali- ja terveysasemat ovat avoinna läpi kesän normaalien aukioloaikojensa mukaisesti, mutta lähiasemilla ja lähiasiointipisteillä on kesäsulkuja.
Hyvinvointialueen alkuvuosi alkanut myönteisesti14.5.2025 15:05:37 EEST | Tiedote
Hoitoon ja palveluihin pääsee Pirkanmaalla nyt pääosin lakisääteisissä tavoiteajoissa, vaikka palvelujen kysyntä kasvaa. Alkuvuoden osavuosikatsauksesta selviää, että hyvinvointialueen kolme ensimmäistä kuukautta ovat talousarvion mukaisia. Koko vuoden tulosennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen Palvelut tutuiksi -teemalähetys ke 21.5. klo 17: Kun huoli lapsesta herää – lastensuojelu ja lapsiperheiden sosiaalipalvelut14.5.2025 08:45:59 EEST | Tiedote
Mitä voi tehdä, jos herää huoli lapsesta? Miten lastensuojelu ja lapsiperheiden sosiaalipalvelut voivat auttaa lasta ja lapsiperheitä? Tule kuulolle toukokuun Palvelut tutuiksi -teemalähetykseen!
Kangasala ja Pälkäne siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteiseen potilastietojärjestelmään 19.5.13.5.2025 09:08:06 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen etenee aikataulussaan: Kangasalla ja Pälkäneellä järjestelmä otetaan käyttöön maanantaina 19. toukokuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme