Valokuitunen Oy

Älä maksa turhasta valokuitusopimusta solmiessa

Jaa

Tarpeettoman nopea nettiyhteys voi aiheuttaa vuodessa satojen eurojen turhan kulun. Vaikka valokuituteknologia mahdollistaa erittäin nopean internetyhteyden, liittymän nopeus kannattaa valita oman tarpeen mukaiseksi.

Nainen istuu rennosti sohvalla padi kädessä ja luurit päässä.

Nettiyhteydet hinnoitellaan nopeuden mukaan, joten lompakolle ystävällisintä on arvioida tarve käytön perusteella ja tarkastella, kuinka hyvin se riittää omassa digiarjessa. Esimerkiksi kahden aikuisen taloudessa 100–300 megan laajakaista voi olla riittävä, kunhan huomioi, että valokuituyhteyden ja mobiiliyhteyden nopeuksia ei voi verrata toisiinsa.  

Siinä missä 300 megan mobiiliyhteydessä operaattori ilmoittaa sopimuksessa liittymän nopeuden vaihteluvälin skaalan, joka voi alhaisimmillaan olla vain joitakin megoja, valokuituyhteys on aina hyvin lähellä ilmoitettua maksiminopeutta.  

Mobiililiittymän nopeuteen vaikuttavat esimerkiksi verkon muut käyttäjät ja käyttäjän sijainti tukiasemasta. Valokuituliittymä on luotettava, sillä sen nopeus ei vaihtele päivän ruuhkahuippujen tai naapurin netinkäytön aikana. Siksi valokuidussa laajakaistalle usein riittää pienempi nopeus. 

–  Videon striimaus tai Teams-palaverit kuluttavat luonnollisesti kaistaa, mutta vaikkapa sähköpostin ja pankkipalveluiden käyttö eivät vaadi suurta kaistanleveyttä. Kun puhutaan valokuidusta, ylinopea netti ei tuo tavalliselle netinkäyttäjälle hyötyä, vaan lähinnä rasittaa kukkaroa, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.  

Varmista nettiliittymän kilpailutettavuus – tutustu ehtoihin ennen sopimuksen solmimista 

Valokuituyhteyden rakentamiseen tilausajankohdasta valmiiksi vaikuttaa muun muassa asunnon sijainti, rakennettavan verkon laajuus, alueen aiempi verkko, vuodenaika tilaushetkellä, urakoitsijoiden aikataulutus sekä kunnan lupaprosessin kesto.  

– Kuluttajan tulee olla tarkkana, milloin tekee sopimuksen valokuituun tarvittavasta nettiliittymästä. Laajakaistasopimusta ei kannata tehdä heti tilaushetkellä, vaan vasta sitten, kun kuitu on käyttövalmis. Sillä jos rakentamispäätöstä odottelee esimerkiksi vuoden ja rakentaminen kestää pari vuotta, voi olla sitoutunut määräaikaiseen liittymäsopimukseen kolmen vuoden takaisella korkealla hinnalla. Selvitysten mukaan liittymien hinnat ovat laskeneet vuosien aikana, Kaunisto avaa. 

Valokuituyhteyttä hankkiessa kannattaa tarkistaa onko kyseessä avoin vai suljettu valokuituverkko. Vain avoimessa valokuituverkossa, jossa on useita eri palveluntarjoaja, on mahdollista kilpailuttaa nettiliittymän hinta.  

Viisi vinkkiä valokuituyhteyden ostajalle:

 1.    Selvitä valokuituyhtiön lupaama toimitusaika ja sopimuksen sisältö, velvoitteet ja voimassaolo. Sopimusehdot vaihtelevat eri toimijoilla, ja esimerkiksi piharakentamisen jälkeiset ennallistamistyöt eivät välttämättä aina sisälly hintaan.
2.    Pohdi taloutesi netinkäyttötarpeita nettiliittymän nopeutta valittaessa, jotta maksat vain tarpeenne mukaisesta netistä. 
3.    Tilaa nettiliittymä vasta sitten, kun valokuituyhteys on käyttövalmis. Näin varmistat, että maksat netistä markkinaehtoista hintaa etkä liian korkeaa.
4.    Tarkista, sitoudutko valokuituyhteyttä hankkiessasi yhteen palveluntarjoajaan, vai onko sinulla mahdollisuus kilpailuttaa nettiliittymäsi nyt ja myöhemmin. Tämä on mahdollista, jos kotisi valokuituyhteys on osa avointa verkkoa.
5.    Yhteyden vakaus on monesti keskeinen kriteeri talouksissa, joissa käyttäjiä on useita. Valokuituyhteys on varma valinta, sillä se pysyy nopeana kaikille käyttäjille, vaikka kaistaa käytettäisiin yhtä aikaa. Huolehdi kodin langattomasta sisäverkosta ja hanki esimerkiksi mesh-laitteet, jotta signaali kulkee huoneesta toiseen sujuvasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta: Valokuitunen on toimialansa markkinajohtaja

Valokuitunen Oy rakentaa nopeita ja luotettavia valokuituyhteyksiä pientaloihin ja yrityksiin ympäri Suomen. Valokuitu takaa parhaan mahdollisen nettiyhteyden kaikissa tilanteissa ja mahdollistaa sujuvan digiarjen. Kytkemme pientalojen yhteydet Telian Avoin Kuitu -runkoverkkoon. Asiakkaamme voivat valita verkon laajasta valikoimasta itselleen sopivat netti- ja lisäpalvelut ja kilpailuttaa niitä rajattomasti. Valokuitunen on markkinajohtaja – verkkomme kattaa vuoden 2024 lopussa noin 400 000 kotitaloutta Suomessa. Meillä työskentelee yli sata ammattilaista arvojemme rohkeus, ilo ja luottamus mukaisesti. Valokuiturakentamisemme työllistää kymmeniä urakointiyrityksiä ympäri maan. Vuonna 2020 perustettu Valokuitunen on suomalaisen CapManin (60 %) ja pohjoismaisen Telian (40 %) omistama yritys.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hyvinkäällä9.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote

Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot, jotka koskevat ensimmäisessä vaiheessa noin 4 000 asiakasta. Hyvinkää on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.

Suomi on valokuidutettu ennätystahtia – Valokuitusella 50 % osuus markkinan kasvusta8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Valokuituyhteyksien saatavuus Suomessa on nyt parempi kuin koskaan ennen. Vuonna 2020 perustettu Valokuitunen on kasvanut viidessä vuodessa Suomen suurimmaksi pientaloalueiden valokuituverkkojen rakentajaksi ja vauhdittanut valokuitusaatavuuden kehitystä Suomessa merkittävästi. Toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan kilpailu isoista taajama-alueista alkaakin olla tämän vuoden jälkeen takanapäin, mikä tarkoittaa asukkaille vähitellen myös rakentamisen haittojen vähentymistä.

Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hämeenlinnassa7.4.2025 07:07:00 EEST | Tiedote

Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot ympäri Suomen. Hämeenlinna on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.

Valokuitusen Telialta ostamassa valokuituverkossa on alkamassa ensimmäinen vaihe: ”Muutos näkyy jokaisella asiakkaalla”31.3.2025 06:55:00 EEST | Tiedote

Suomen suurin valokuituverkko-kauppa toteutui viime vuoden lopussa, kun Valokuitunen osti Telialta sen omistamat Kotikuitu-verkot. Kaupan kohteena olevat valokuituverkot ja asiakkaiden verkkoyhteydet siirtyvät kokonaan Valokuitusen hallintaan lähitulevaisuudessa. Nyt verkossa alkaa ensimmäinen, asiakkaalle näkyvä vaihe ennen varsinaista verkkotiedon siirtoa eli migraatiota.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye