Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Uusi testi paljastaa riskin keskeisiin kansansairauksiin ja tukee terveellisten elintapamuutosten tekemisessä

Jaa

Kansansairauksien riskitesti on julkaistu verkossa. Testi on helppo ja nopea tapa saada arvio omasta riskistään sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Testin ovat kehittäneet yhteistyössä THL ja Diabetesliitto.

Riskitesti on tarkoitettu aikuisille oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tueksi. Sen tavoitteena on herättää mielenkiinto omaa terveyttä kohtaan ja auttaa tekemään vaikka pieniäkin terveyttä edistäviä elintapamuutoksia.

Lähes jokaisella aikuisella suomalaisella voi olla kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin.  

”Nämä yleiset sairaudet heikentävät hyvinvointia ja toimintakykyä erityisesti iän karttuessa. Riskin tunnistaminen on tärkeää, jotta asiaan voi tarttua hyvissä ajoin ja näin jopa ehkäistä sairauden kokonaan”, toteaa tutkimuspäällikkö Jaana Lindström THL:stä.

Kansansairaudet vaikuttavat muun muassa työkykyyn, joten niillä on suuri merkitys myös kansantaloudelle. 

Suomessa tyypin 2 diabetekseen sairastuu noin 23 000 ihmistä vuodessa. 

Sepelvaltimotauti ja valtimotaudit ovat yleisimmät sydän- ja verisuonisairaudet. Sydäninfarktin takia sairaalahoitoa saa noin 22 000 henkilöä vuodessa ja vielä useampi, noin 24 000 ihmistä, saa aivoinfarktin tai aivoverenvuoden.

Muistisairauteen sairastuu vuosittain noin 23 000 ihmistä.

Riskitekijät ovat yhteisiä, ja niitä voi pienentää elintavoilla

Riskitesti arvioi alttiutta sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin seuraavan 10 vuoden aikana ja muistisairauksiin 20 vuoden aikana. Tutkimustieto osoittaa vahvan yhteyden näiden sairauksien välillä: jos sairastaa yhtä, voi olla suurentunut riski sairastua myös toiseen. 

Sairauksien yhteisiä riskitekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, kohonnut kolesteroli ja korkea verenpaine. Yhteistä sairauksille on myös se, että ne voivat kehittyä hitaasti ja ilman oireita pitkäänkin. Esimerkiksi joka viides tyypin 2 diabetesta sairastava ei tiedä sairastavansa sitä.

”On tärkeää tunnistaa oma riskinsä ja tiedostaa, miten itse voi vaikuttaa riskiinsä sairastua. Ihan jo pienillä elintapojen muutoksilla voi vaikuttaa siihen, että pysyisi terveenä ja hyvävointisena mahdollisimman pitkään. Riskitesti antaa tiedon lisäksi tukea ja konkreettisia vinkkejä, mitä jokainen voi itse tehdä riskinsä pienentämiseksi”, kertoo johtaja Sari Koski Diabetesliitosta. 

Esimerkiksi säännöllinen liikkuminen itselle mieluisalla tavalla, riittävä palautuminen ja lepo sekä terveelliset ruokailutottumukset tukevat terveyttä. 

Taustalla aiemmat riskitestit

Uusi testi pohjautuu THL:ssä aiemmin kehitettyihin tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja muistisairauksien riskitesteihin. 

Riskitesti ei anna diagnoosia, vaan se antaa yleisen väestötutkimuksiin perustuvan palautteen alttiudesta sairauksien kehittymiseen.

Testi on tarkoitettu täytettäväksi omatoimisesti, mutta myös esimerkiksi terveydenhuollon vastaanotolla ja apteekkien asiakaspalvelutilanteissa kannattaa kertoa asiakkaille testistä ja kannustaa heitä tekemään testi sekä tarkastelemaan omia elintapojaan. 

Kansansairauksien riskitesti 

Riskitesti: diabetes.fi/riskitesti

Lisätietoja:

Sari Koski 
johtaja, kurssitoiminta ja tietopalvelut 
Diabetesliitto 
puh. 050 310 6600 
etunimi.sukunimi@diabetes.fi

Jaana Lindström
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 8635
etunimi.sukunimi@thl.fi

Kansansairauksien riskitesti on kehitetty Diabetesliiton ja THL:n yhteistyönä osana yhteiseurooppalaista JACARDI-hankekokonaisuutta.

JACARDI-hankkeen kansainväliset sivut

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi

Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki

THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye