Mistä espoolaisen hiilijalanjälki muodostuu? Uutta tietoa Espoon kulutuksen päästöistä
Espoo on selvittänyt kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen nyt kolmatta kertaa. Laskennassa näkyvät erityisesti asukkaiden arjen valinnat, sillä kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta.

Espoo on asettanut tavoitteekseen saada kulutuksen päästöt laskuun. Kulutuksen päästölaskennassa lasketaan ruuan, tavaroiden ja palveluiden päästöt riippumatta siitä, missä ne on tuotettu. Näin mukaan saadaan esimerkiksi ulkomailta tuodun ruoan ja kaupunkilaisten lentomatkojen ilmastovaikutukset.
Espoon kulutuksen päästöt vuonna 2024 asukasta kohden olivat 8,35 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. ”Selvitimme kulutuksen päästöt Espoossa nyt kolmatta kertaa, ja uusimmassa laskennassa ne olivat matalammat kuin vielä koskaan aikaisemmin. Energiankulutuksen päästöt ovat tasaisessa laskussa, ja myös henkilöautoliikenteen päästöt ovat laskeneet. Merkittävin muutos vuosien 2022 ja 2024 välillä on kuitenkin rakentamisen päästöjen väheneminen, mikä johtuu uudisrakentamisen määrän vähentymisestä. Tavaroiden ja palveluiden päästöt sen sijaan ovat kasvaneet, mikä johtuu osin tarkentuneesta laskentamallista. Uusimman laskennan ansiosta saamme entistä tarkemman kuvan kulutuksen ilmastovaikutuksista Espoossa,” kertoo hankkeeseen osallistunut ilmastotyön erityisasiantuntija Mia Johansson Espoon kaupungilta.

Kuntien kulutusperusteiset päästöt laskettiin Sitowisen ja Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa Kulma-hankkeessa. Päästöjen laskentamallia on kehitetty jokaisella laskentakierroksella, jotta sen avulla päästäisiin entistä tarkempiin tuloksiin. Hankkeeseen osallistui tänä vuonna 22 kuntaa.
Miksi kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä seurataan?
Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi henkeä kohti laskettujen päästöjen tulisi olla 2,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2030 mennessä ja laskea 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä. Kulma-laskentaan osallistuneiden kuntien päästöt vaihtelivat asukasta kohden 7,1 tonnista 9,9 tonniin vuonna 2024. Kestävän tason saavuttamiseen on siis vielä matkaa.
Espoo on edelläkävijä kulutusperusteisten päästöjen mittaamisessa Suomessa ja Euroopassa. Espoo on osallistunut vuodesta 2020 asti Sitowise Oy:n ja Luonnonvarakeskuksen toteuttamaan Kulma-laskentaan, jossa seurataan kulutuksen päästöjä kunnissa. Tavoitteena on auttaa Espoota kohdistamaan toimet tehokkaasti, jotta myös kulutuksesta aiheutuvat päästöt saadaan laskuun.
Kaupungit voivat vaikuttaa merkittävästi kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Espoo on tehnyt pitkäjänteistä työtä erityisesti energiankulutuksen ja liikenteen päästöjen vähentämiseksi, mikä heijastuu myös kulutuksen päästöihin. Lämmityksen ja sähköntuotannon päästöjä on vähennetty Espoossa viime vuosina merkittävästi. Samalla kaupunki on investoinut Länsimetroon, Raide-Jokeriin sekä nyt rakenteilla olevaan kaupunkirataan.
Espoon hiilineutraaliustavoitteena on vähentää kaupungin alueella syntyviä päästöjä 80 prosenttia 2030 mennessä. Kulutuksen päästötietojen kehitys auttaa tarjoamaan laajemman tietopohjan kaupungin, yritysten, muiden alueen toimijoiden ja asukkaiden toiminnasta aiheutuvista kasvihuonekaasupäästöistä. Alueelliset ja kulutuksen päästöjen laskentamallit eivät ole vaihtoehtoisia vaan täydentävät toisiaan.
Lue lisää kulutuksen päästöjen seurannasta Espoossa.
Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mia JohanssonErityisasiantuntijaEspoon kaupunki
Puh:+358405530439mia.johansson@espoo.fiMuut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Työllisyysjaosto nimesi TYM-johtoryhmän – tavoitteena sujuva yhteistyö viranomaisten kesken19.5.2025 17:18:07 EEST | Tiedote
Espoon kaupunginhallituksen työllisyysjaosto nimesi kokouksessaan 19.5.2025 TYM-johtoryhmän. Johtoryhmän tehtävänä on johtaa ja tukea työllistymistä edistävää monialaista yhteistoimintaa Espoon kaupungin, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Kelan kesken.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 15.5.202515.5.2025 19:34:10 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaosto keskusteli nuorisobarometri 2024 tuloksista, nuorisopalveluiden toiminnan toteutumisen luvuista ja kesätoiminnan 2025 suunnitelmasta.
Tapiola Sinfoniettan konserttikausi 2025/26 uudistaa taidemusiikin esittämisen tapoja15.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tapiola Sinfonietta uudistuu konserttikaudelle 2025/26 ja murtaa tavanomaisia taidemusiikin esittämisen tapoja. Kansainvälisesti tunnettu espoolainen kamariorkesteri lanseeraa konserttisarjat, jotka kunnioittavat klassisen musiikin traditiota mutta rakentavat siitä uudenlaisia, monitaiteellisia elämyksiä. Orkesterin uutena taiteellisena partnerina aloittaa sellisti Nicolas Altstaedt.
I skogens famn – möten och iakttagelser i närnaturen15.5.2025 08:55:16 EEST | Pressmeddelande
Marita Lönnberg vill med sina fotografier förmedla den lugnande atmosfären i skogen, som ofta väntar på oss bara några steg bort. Lönnbergs utställning av naturfotografier visas i Naturens hus Villa Elfvik 21.5–15.6.2025, eventuellt också i september 2025.
Metsän sylissä - kohtaamisia ja hetkiä lähiluonnossa15.5.2025 08:55:16 EEST | Tiedote
Marita Lönnberg haluaa valokuvillaan välittää metsän rauhoittavaa tunnelmaa, joka odottaa meitä usein vain muutaman askeleen päässä. Metsän sylissä -valokuvanäyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 21.5. - 15.6.2025, mahdollisesti myös syyskuussa 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme