Lapin ilmasto lämpenee nopeasti erityisesti talvisin – vuosien välinen vaihtelu säilyy
”Ilmastonmuutos Lapissa – Tietoja Lapin ilmasto- ja energiastrategiaa varten” – raportissa kuvataan sekä havaintoihin että tulevaisuuden ilmastonmuutosskenaarioihin perustuvia muutoksia Lapin elinkeinojen ja luonnon kannalta tärkeissä tekijöissä

Lappi arktisena alueena lämpenee noin kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma keskimäärin. Lapin elinkeinot kuten matkailu, metsätalous ja kaivannaisala ovat riippuvaisia vakaista olosuhteista. Myös perinteiset elinkeinot kuten porotalous ovat sopeutuneet vuosisatojen aikana arktisiin olosuhteisiin. Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat tuottaneet raportin näistä lähtökohdista.
”Ilmastonmuutos muuttaa merkittävästi Lapin toimintaympäristöä ja vaikuttaa elinkeinoihimme. Tutkittua tietoa jo tapahtuneesta sekä tulevasta muutoksesta tarvitaan, jotta voimme ennakoida ja sopeutua muutoksiin”, kertoo Lapin ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Juuso Puurula.
Vuosien välinen vaihtelu säilyy myös tulevaisuudessa
Lapin ilmasto on jo lämmennyt lähes puolitoista astetta ilmastollisten vertailukausien 1961–1990 ja 1991–2020 välillä. Tämä näkyy muun muassa kasvukauden pitenemisenä ja lumipeitepäivien vähenemisenä. Vuosisadan loppuun mennessä Lapin ilmasto lämpenee 2–6 astetta ilmastonmuutosskenaariosta riippuen. Kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksillä voidaan vaikuttaa edelleen paljon tulevien muutosten suuruuteen myös Lapissa.
Lämpeneminen ei tapahdu tasaisesti ympäri vuoden vaan erityisesti talvet lauhtuvat. Tämä näkyy keskitalven suojapäivien ja vesisateiden yleistymisenä sekä lumikauden lyhenemisenä ja lumen vähenemisenä. Vuosien välinen vaihtelu tulee kuitenkin edelleen olemaan suurta. Kesäisin sateet muuttuvat entistä oikullisemmiksi, mikä tulee ottaa huomioon ilmastoriskeihin varautumisessa.
Myös Lapin luonto muuttuu merkittävästi ilmastonmuutoksen myötä. Keskilämpötilojen nousu nostaa puurajaa entistä korkeammalle tuntureille ja mänty levittäytyy kohti tunturikoivuvyöhykettä. Myös tunturi- ja hallamittarit pärjäävät paremmin tulevaisuuden ilmastossa, mikä aiheuttaa paineita tunturikoivikoille. Tunturiluonto ja siihen kytköksissä oleva saamelainen kulttuuri ja elinkeinot ovatkin erityisen haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksille.
Näitä ja muita raportin tietoja on hyödynnetty kevään aikana Lapin ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelman valmistelussa. Tutkittu tieto on yhdistetty tavallisten lappilaisten kokemuksiin ja havaintoihin ja noin 200 henkilöä on osallistunut työhön pohtimaan Lapin kannalta merkittävimpiä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Raportti on tarkasteltavissa Ilmatieteen laitoksen julkaisuarkistossa
Mikä Lapin ilmasto- ja energiastrategia?
Lapin ilmasto- ja energiastrategia laaditaan Lapin ELY-keskuksen ja Lapin liiton toteuttaman ryhmähankkeen voimin. Vuoden 2025 loppuun mennessä julkaistava strategia koostuu kolmesta osiosta: Lapin päästövähennysohjelmasta, ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmasta ja energiastrategiasta. Lisäksi strategian läpileikkaavina teemoina ovat ilmastoviestintä, osallisuus ja oikeudenmukaisuus. Lapin ilmasto- ja energiastrategia -hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus
Juuso Puurula, ilmastoasiantuntija
juuso.puurula@ely-keskus.fi, puh. 050 395 5246
Ilmatieteen laitos
Reija Ruuhela, ilmastoasiantuntija
reija.ruuhela@fmi.fi, puh. +358 500 424533
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lapissa levätilanne rauhallinen4.7.2025 10:57:25 EEST | Tiedote
Lapin levätilanne on rauhallinen viileän alkukesän takia. Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Kemijärven Pöyliöjärvessä ja Rovaniemen Norvajärvessä. Lapissa on kymmenen valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikkaa. Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnitetään erityistä huolellisuutta.
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme