Ilmoita roskahavaintosi uudessa Rosgis-verkkopalvelussa
Oletko ulkoillessasi huomannut erityisen roskaisia paikkoja, muovipellettejä tai hylättyjä kalanpyydyksiä? Nyt voit ilmoittaa havaintosi ja samalla auttaa tutkijoita selvittämään roskaantumisen lähteitä ja vaikutuksia ympäristöön. Rosgis on Suomen ympäristökeskuksen kaikille avoin uusi verkkopalvelu, jolla kuka tahansa voi raportoida ympäristön roskaantumisesta.

Jokainen havainto tuo arvokasta tietoa tutkijoille roskaantumisen laajuudesta ja luonteesta eri puolilla Suomea. Tietoa tarvitaan, jotta roskien päätymiseen luontoon voidaan puuttua mahdollisimman vaikuttavasti. Roskahavaintojen avulla kiertotaloutta edistäviä toimia voidaan kohdistaa roskaantumisesta eniten kärsiville alueille ja niihin toimintoihin, joista suurin osa roskaantumisesta on peräisin.
"Yksittäiset havainnot voivat tuntua pieniltä, mutta yhdessä ne muodostavat kattavan kokonaiskuvan, jota tutkijat yksin eivät pystyisi kokoamaan. Kansalaisten apu on meille korvaamattoman tärkeää", kertoo Syken tutkija Anna-Riina Mustonen.
Rosgis-palvelussa voi ilmoittaa muun muassa:
- ranta-alueille ajautuneita muovipellettejä,
- kalastusroskaa,
- roskiin takertuneita eläimiä,
- pieniä rantaroskia ja
- erityisen roskaisia alueita sekä vedenalaisia kaatopaikkoja.
Palvelu toimii viidellä kielellä: suomi, ruotsi, englanti, viro ja latvia. Havainnot ilmoitetaan osoitteessa rosgis.syke.fi.
Rosgis-verkkopalvelua käytetään jo kentällä
Kesän 2025 aikana Kukkianjärven alueella Pälkäneellä ja Hämeenlinnassa kerätään Rosgis-palvelun avulla tietoa lasikuituveneiden hylyistä. Syksyllä ilmoitetut hylyt poistetaan yhteistyössä viranomaisten kanssa.
Suomen ympäristökeskus kerää Rosgisin kautta tietoa muovien aiheuttamista haitoista eläimille. Kansalaisten havainnot auttavat selvittämään ongelman laajuutta ja vakavuutta. Yhteistyötä tehdään mm. Ruokaviraston, Helsingin yliopiston, Suomen eläinsuojelu ry:n, Korkeasaaren ja lintuhoitoloiden kanssa.
Opastusta Rosgiksen käyttöön Helsinki-päivässä 12.6.
Rosgis-verkkopalvelua esitellään Helsinki-päivän tapahtumassa torstaina 12.6. klo 14 alkaen Vanhankaupunginlahdella – tervetuloa tutustumaan!
Rosgis-verkkopalvelun kehitystä on rahoitettu EU:n Interreg Central Baltic -ohjelman Re:Fish-projektin ja kolmen EU:n LIFE-ohjelman hankkeen kautta: Circwaste (LIFE15 IPE FI 004), Biodiversea (LIFE20 IPE/FI/000020) ja PlastLIFE (LIFE21-IPE-FI-PlastLIFE).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Riina MustonentutkijaSuomen ympäristökeskus
Puh:029 525 2137etunimi.sukunimi@syke.fiMediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat

Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Rapportera dina skräpfynd i den nya webbtjänsten Rosgis21.5.2025 08:59:00 EEST | Pressmeddelande
Har du under dina utevistelser lagt märke till särskilt skräpiga platser, plastpellets eller övergivna fiskeredskap? Nu kan du rapportera dina fynd och hjälpa forskare att ta reda på var skräpet kommer ifrån och hur det påverkar miljön. Rosgis är en ny webbtjänst från Finlands miljöcentral som är öppen för alla och gör det möjligt för vem som helst att rapportera nedskräpning i miljön.
Ruokajärjestelmää on vahvistettava huoltovarmuuden takaamiseksi19.5.2025 13:23:21 EEST | Tiedote
Kuusivuotinen FOOD-ohjelma tuotti uutta tietoa ja ratkaisuehdotuksia siihen, miten Suomessa edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää.
Viikkokatsaus 19.–23.5.202515.5.2025 13:14:14 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Saaristomeren luontoarvoja kartoitetaan tulevana kesänä6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Saaristomerellä kartoitetaan kesällä 2025 vedenalaista kasvillisuutta ekologisesti merkittävien merialueiden tunnistamiseksi. Näin voidaan tukea luonnonsuojelun suunnittelua ja huomioida aiempaa paremmin merellisiä luontoarvoja esimerkiksi kaavoituksessa.
Viikkokatsaus 5.–9.5.202530.4.2025 10:56:16 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme