Kansainvälisessä 10. Alvar Aalto -designseminaarissa luupin alla muotoilun autenttisuus, yhteiselo ja evoluutio
Vuoden suurin Alvar Aalto -tapahtuma järjestetään 10.6.2025 Jyväskylässä. 10. Kansainvälisen Alvar Aalto -designseminaarin - Checkpoint tapahtumapaikkana on Jyväskylän yliopiston päärakennus (Alvar Aalto 1954–55). Oheisohjelmaa ja esityksiä on luvassa myös Aalto2-museokeskuksessa. Seminaariin voi osallistua virtuaalisesti veloituksetta.

10. kansainvälisen Alvar Aalto -designseminaarin - Checkpoint esiintyjät ovat muotoilija ja professori (UdK-Berlin) Ineke Hans Hollannista, CEO Hanna Neuvo FYRA Design Agencysta, muotoilun professori Ann Light Sussexin yliopistosta Englannista ja Malmön yliopistosta Ruotsista; muotoilun historioitsija, kuraattori Kaisu Savola Aalto-yliopistosta; teollinen muotoilija Harri Koskinen Friends of Industry Ltd -muotoilutoimistosta; muotoilija, yrittäjä Zeynep Falay von Flittner Falay Transition Designista sekä muotoilijat Angelos Arnis ja Milja Havusela Ornamon Responsibility Circle -ryhmästä. Lue lisää.
Kolme ajankohtaista teemaa
AITOUS – Miten muotoilussa voidaan hyödyntää modernia teknologiaa ja tekoälyä menettämättä autenttisuutta? Aitouden määrittely ja suunnittelukentän muutoksiin varautuminen.
YHTEISELO – Kaupungit laajenevat nopeasti. Tiheiden kaupunkijärjestelmien vaikutus ekosysteemeihin on valtava. Miten suunnitellussa ympäristössä eletään rinnakkain luonnon monimuotoisuuden kanssa häiritsemättä ekosysteemiä?
EVOLUUTIO – Mahdolliset muotoilun tulevaisuudet? Maailmanlaajuisten trendien ja haasteiden soveltaminen paikallisesti. Muotoiluteollisuuden ja ympäristömme ajankohtaiset näkymät.
Monipuolista oheisohjelmaa
Seminaarin oheisohjelma 10.–11.6.2025 on omistettu Aaltojen muotoiluperinnölle. Artekin perustamisesta on kulunut 90 vuotta, ja Aallon 13 kohteen valikoimaa on esitetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Artekin juhlavuosi ja Näkyvästi taustalla – Artekin Piirustustoimisto 1936–2004 -näyttely ovat Timo Penttilän ja Antti Tevajärven (Artek 2nd Cycle) kaikille avoimen luennon aiheena 10.6. klo 17:30–18:00 Aalto2-museokeskuksessa.
Oheisohjelmassa on opastettuja kierroksia Aaltojen arkkitehtuurikohteisiin:
10.6. Säynätsalon kunnantalo ja Jyväskylän yliopiston kampusalue
11.6. bussikierros Villa Maireaan ja Paimion parantolaan (Jyväskylä-Noormarkku-Paimio-Helsinki). Paikkoja kierroksille on rajoitetusti.
Juhlitaan yhdessä ikimuistoista 10. designseminaaria! Tule mukaan verkostoitumaan kansainvälisten ammattilaisten ja muotoilun ystävien seurassa. Englanninkieliset esitykset myös striimataan Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalista. Lue lisää lippuvaihtoehdoista, tarjolla myös ryhmä- ja opiskelijalippuja. Virtuaalisena tapahtuma on täysin maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymisen. Lippukauppaan täältä.
Kansainvälinen Alvar Aalto -designseminaari syntyi 30 vuotta sitten (1995) keskustelufoorumiksi Alvar Aallon funktionaalisen ja ekologisen suunnittelun hengessä. Visuaalista ilmeestä on vastannut vuodesta 1995 lähtien taiteilija, graafikko Aimo Katajamäki. Tapahtuma järjestetään kolmen vuoden välein, vuorovuosin Alvar Aalto -symposiumin ja Alvar Aalto -tutkijaseminaarin kanssa. Tuottaja on Alvar Aalto -akatemia. Pääkumppani on Jyväskylän kaupunki. Vuoden 2025 muita kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Archinfo, Artek, Cumulus Association, Finnish Design Info, Finnish Design Shop, Grafia, Habitare Pro, Jyväskylän yliopisto, ORNAMO, SAFA ja SIO.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aila Svenskberg, toimittaja,
2025 designseminaarin tuottaja
Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi
press@alvaraalto.fi
Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Authenticity, Cohabitation and Evolution in design20.5.2025 16:43:17 EEST | Press release
Participate on site in the 10th International Alvar Aalto Design Seminar - Checkpoint in Jyväskylä on Tuesday 10.6.2025 or free of charge online. The venue is the Main Building of the University of Jyväskylä (Alvar Aalto 1954–55), plus side programme and performances at Aalto2 Museum Centre.
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme