Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar

Dela

Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland.

Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar.

Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar.  

”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL.

Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. 

I Finland insjuknar cirka 23 000 personer per år i typ 2-diabetes. 

Kranskärlssjukdom och artärsjukdomar är de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomarna. Cirka 22 000 personer får sjukhusvård på grund av hjärtinfarkt varje år och ännu fler, cirka 24 000 personer, får en hjärninfarkt eller en hjärnblödning.

23 000 personer insjuknar årligen i en minnessjukdom.

Riskfaktorerna är gemensamma och de kan minskas med levnadsvanorna

Risktestet bedömer benägenheten att insjukna i typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar under de kommande 10 åren och minnessjukdomar under de kommande 20 åren. Forskningsdata visar ett starkt samband mellan dessa sjukdomar: om man insjuknar i en sjukdom kan man ha en förhöjd risk att insjukna även i en annan. 

Sjukdomarnas gemensamma riskfaktorer är till exempel övervikt, förhöjt kolesterol och högt blodtryck. Gemensamt för sjukdomarna är också att de kan utvecklas långsamt och vara symtomfria i en lång tid. Ett exempel på detta är att var femte person med typ 2-diabetes inte vet att hen har sjukdomen.

”Det är viktigt att identifiera sin egen risk och vara medveten om hur man själv kan påverka sin risk att insjukna. Redan små livsstilsförändringar kan bidra till att man hålls frisk och mår bra så länge som möjligt. Risktestet ger förutom information även stöd och konkreta tips om vad var och en själv kan göra för att minska sin risk”, berättar avdelningsdirektör Sari Koski vid Diabetesförbundet. 

Till exempel regelbunden motion på ett sätt som passar en själv, tillräcklig återhämtning och vila samt hälsosamma matvanor stöder hälsan. 

Tidigare risktester i bakgrunden

Det nya testet grundar sig på THL:s tidigare utvecklade risktest för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. 

Risktestet ger ingen diagnos, utan ger allmän respons om benägenheten att insjukna som grundar sig på befolkningsundersökningar.

Testet är avsett att fyllas i på egen hand, men det lönar sig också att informera kunderna om testet till exempel på hälso- och sjukvårdens mottagning och i apotekens kundservicesituationer och uppmuntra dem att göra testet och granska sina levnadsvanor. 

Risktest för folksjukdomar 

Risktest (på finska): diabetes.fi/riskitesti 

Risktestet på svenska är inte tillgängligt just nu. Det nya testet för folksjukdomar kommer att finnas på svenska i slutet av året.

Mer information:

Sari Koski 
direktör, kursverksamhet och informationstjänster 
Diabetesförbundet i Finland
tfn 050 310 6600 
fornamn.efternamn@diabetes.fi

Jaana Lindström
forskningschef
THL
tfn 029 524 8635
fornamn.efternamn@thl.fi

Risktestet för folksjukdomar har utvecklats i samarbete mellan Diabetesförbundet och THL som en del av den sameuropeiska JACARDI-projekthelheten.
Jacardi 

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye