Työterveyslaitos

Den största risken med hybridarbete är de som har försvunnit till distansarbete

Dela

Distansarbete och arbete på arbetsplatsen har sammanlänkats till en smidig helhet i en stor del av de finländska experternas arbetsliv. I hybridarbete är det emellertid viktigt att identifiera och stödja arbetstagare som har stannat i distansarbete och inte aktivt deltar i arbetsplatsens verksamhet. Med tanke på arbetshälsan och produktiviteten spelar ledarskapet, personalens delaktighet och arbetsförhållandena både hemma och på arbetsplatsen en avgörande roll.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 22.5.2025

I Arbetshälsoinstitutets uppföljningsundersökning granskades effekterna av distansarbete och arbete på arbetsplatsen på experternas arbetshälsa åren 2019–2023. Enligt undersökningen fungerar hybridarbete i stort och det är redan helt etablerat.

– En del av dagens expertarbete sker på distans, en del är arbete på arbetsplatsen och arbetet måste ledas. Det finns redan många verktyg för att stödja ledarskap, gemenskap och utveckla arbetslokaler. De måste fortfarande användas aktivt, sammanfattar forskningsprofessor Annina Ropponen från Arbetshälsoinstitutet.

– I det här forskningsprojektet fick vi möjlighet att granska arbetshälsan på veckonivå och utnyttja ett omfattande registermaterial från fem olika arbetsgivare, berättar hon. 

Personer som fastnat i distansarbete ska identifieras och stödas

Hybridarbete är inte ett hot mot arbetslivet eller arbetshälsan. Enligt resultaten finns det emellertid enskilda personer som fastnat i distansarbete, som själva inte är aktiva och som kan bli bortglömda i arbetsgemenskapen. Den här kategorin av arbetstagare borde man vara orolig för.  

– Vi måste identifiera dessa arbetstagare som har försvunnit till distansarbete. De ska erbjudas stöd och ett sätt att vara i kontakt med arbetsgemenskapen. Jag ser det som en risk att de kan få eller redan har utmaningar med att prestera eller orka i arbetet, olika symtom eller till och med svårigheter med livskontrollen. Om dessa fortsätter kan de leda till långa sjukfrånvaron, vilka är dyra lösningar för arbetsplatsen, säger Annina Ropponen.

Forskningsgruppen rekommenderar att man som en del av chefsarbetet bör identifiera de enskilda arbetstagare som har blivit kvar i distansarbete av skäl som de behöver stöd för. Dessa arbetstagare kan också ha en ökad risk för psykisk belastning eller psykiska symtom. Cheferna ska se till att de regelbundet har kontakt med alla sina anställda och även träffar dem ansikte mot ansikte. I chefsarbetet kan man utnyttja allmänna ledarskapsverktyg som uppmuntrar arbetstagaren att delta och bli en del av arbetsgemenskapen.

Distansarbete syns inte i sjukfrånvaron

Enligt undersökningen hade antalet distansarbetsdagar inget samband med korta sjukfrånvaron. Detta tyder på att det inte är nödvändigt att rekommendera ett visst antal distansarbetsdagar, åtminstone inte för att minska sjukfrånvaron.

– Resultatet är uppmuntrande. Coronapandemin har lärt oss att man inte går till arbetet när man har symtom eller är sjuk. Detta kan vara en viktig lärdom även i framtida epidemisituationer. I expertarbete måste emellertid var och en själv kunna bedöma sin arbetsförmåga. Även i distansarbete har man rätt att vara frånvarande när man är sjuk, det vill säga distansarbete får inte vara en plats där man arbetar trots att man är sjuk, påpekar Annina Ropponen.

Forskningsgruppen rekommenderar att man på arbetsplatserna fäster uppmärksamhet vid anvisningarna och arbetskulturen till den del att även arbetstagare som utför distansarbete har rätt till sjukfrånvaro, det vill säga att vara sjuk och återhämta sig.

Uppmärksammande av arbetsförhållandena

På arbetsplatserna är det viktigt att fortsätta fästa uppmärksamhet vid både distansarbetets och arbetsplatsens arbetsförhållanden. På arbetsplatserna bör man satsa på planlösningar som ger arbetsro och stöder koncentration och produktivitet.

Forskningsgruppen rekommenderar att man vid utvecklingen av lokaler på arbetsplatserna på ett mångsidigt sätt bedömer betydelsen av arbete på arbetsplatsen i den egna organisationen och de arbetslokaler som behövs för det. I bedömningen ska även arbetstagare med olika profiler för distansarbete och arbete på arbetsplatsen beaktas. När man koncentrerar arbetslokalerna ska man förutse behovet av lugna arbetslokaler, till exempel för distansmöten, för att undvika störningar.

Läs mer om undersökningen

Ytterligare information

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Närvårdare och sjukskötare arbetar huvudsakligen redan inom social- och hälsovårdsbranschen – extra reserver kan finnas bland branschbytare och pensionärer21.5.2025 10:30:00 EEST | Pressmeddelande

Sysselsättningsgraden bland närvårdare och sjukskötare är hög och över 90 procent av de utexaminerade börjar arbeta inom social- och hälsovårdsbranschen. Arbetslösa vårdare kan inte rädda den framtida bristen på arbetskraft inom social- och hälsovårdsbranschen. Den största outnyttjade arbetskraftsresursen finns bland dem som sökt sig till andra branscher. En liten räddning är också pensionärer, vars sysselsättning har blivit allt vanligare. Enligt en ny utredning är det viktigaste med tanke på bristen på arbetskraft emellertid att behålla de arbetstagare som redan finns i branschen. Högklassig introduktion, stöd för arbetsförmågan, möjligheter till anpassning av arbetet och branschens uppskattning uppmuntrar till att stanna kvar i branschen – och även att återvända till den.

Lähi- ja sairaanhoitajat pääosin jo töissä sote-alalla – lisäreserviä voi löytyä alanvaihtajista ja eläkeläisistä21.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote

Lähi- ja sairaanhoitajien työllisyysaste on korkea ja yli 90 prosenttia valmistuneista sijoittuu sote-alan töihin. Työttömistä hoitajista ei löydy pelastusta sote-alan tulevaan työvoimapulaan. Suurin käyttämätön työvoimaresurssi löytyy muille toimialoille hakeutuneista. Pientä pelastusta löytyy myös eläkkeellä olevista, joiden työssäkäynti on yleistynyt. Tuoreen selvityksen mukaan keskeisintä työvoimapulan kannalta on kuitenkin pitää kiinni alalla jo olevista työntekijöistä. Alalla pysymiseen – ja myös sinne palaamiseen – kannustaa laadukas perehdytys, työkyvyn tuki, työn muokkausmahdollisuudet ja alan arvostus.

Most registered nurses and practical nurses are already working in the social and health care sector — career changers and pensioners are a possible extra reserve21.5.2025 10:30:00 EEST | Press release

The employment rate of registered nurses and practical nurses is high, with more than 90 per cent of graduates finding work in the social welfare and health care sector. Unemployed nurses cannot be relied on to respond to the future labour shortage in the sector. People who have sought employment in other sectors represent the most significant resource of unutilised workforce. Some relief can also be provided by pensioners for whom working is increasingly common. However, a new study shows that retaining the employees already in the sector is the most important factor in responding to the labour shortage. Factors that encourage staying in the sector — and returning to it — include high-quality orientation, work ability support, work adaptation opportunities and appreciation of the sector.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye