Nuoret suhtautuvat työelämään aiempaa toiveikkaammin – tulevaisuuden odotuksissa korostuvat myös onnellisuuden ja rauhan merkitys
Julkaisuvapaa 21.5.2025 klo 01:00: Nuorten ajatukset työelämästä ovat kokeneet myönteisen suunnanmuutoksen. NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2025 osoittaa, että nuorten usko omiin kykyihin ja toive paremmasta työelämästä on vahvistunut viime vuodesta. Tulevaisuuden toiveissa moni kokee rauhan, ystävät ja onnellisuuden elämän tärkeiksi peruspilareiksi.
Kevään alussa NYT Nuorten tulevaisuusraportin kyselyyn vastasi 4 863 nuorta yläkoulusta ja toiselta asteelta. Vastaajista 64 % oli yläkoulusta, 19 % lukiosta ja 17 % ammatillisesta oppilaitoksesta. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT teetti kyselyn yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Kyselyn toteutti Taloustutkimus.
Työelämä näyttäytyy nuorille mahdollisuutena – usko oman paikan löytämiseen vahvistunut
Peräti 76 % nuorista uskoo löytävänsä työelämästä itselleen sopivan paikan. Kaksi vuotta sitten näin uskoi vain 68 %. Epävarmuus on vähentynyt ja tilalle on rakentunut luottamusta ja suuntautumista kohti aktiivista roolia työelämässä. Nuoret pitävät myös vanhempiensa työtä merkityksellisenä: 86 % kertoi arvostavansa vanhempiensa saavutuksia työelämässä (vuonna 2018: 83 %).
Tulevaisuusraportin mukaan 57 % nuorista odottaa työelämää innolla, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuonna 2023. Vielä suurempaa muutosta on tapahtunut uskossa omiin työelämävalmiuksiin. Kaksi vuotta sitten 62 % nuorista koki omaavansa riittävät valmiudet työelämään, kun taas tänä keväänä valmiuksiinsa luottaa 71 % nuorista. Samassa linjassa on myös väittämä ”Uskon, että minulla on hyvä tulevaisuus” ̶ tämän kevään kyselyssä 71 % nuorista luottaa tulevaisuuteen, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän verrattuna edellisvuoteen (2024: 67 %).
”Positiivinen kehitys tuloksissa kertoo, ettei nuorten toiveikkuus tulevasta ole kadonnut ja että heidän uskonsa omiin valmiuksiin on vahvistunut. Olen iloinen näistä tiedoista, sillä järjestömme Nuorten NYT pyrkii nimenomaan edistämään nuorten työelämätaitoja. Haluamme konkreettisesti näyttää ja kertoa, millaista työelämässä on. Myös monet koulut ja oppilaitokset panostuvat työelämäteemojen käsittelyyn ja rakentavat yhteyksiä työelämätoimijoiden kanssa. Kun nuorten osaaminen työelämän ja työnhaun peruskäytännöistä vahvistuu, saadaan epävarmuuden tilalle uskoa omiin kykyihin. Lisäksi tuloksiin voi vaikuttaa korona-ajan kokemusten jääminen taakse ja nykyiset lähiopiskelun mahdollisuudet”, sanoo Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toimitusjohtaja Johanna Vesikallio.
Työelämän pelot vähenemässä – some ei aiheuta paineita
Työelämään liittyviä huolia esiintyy toki edelleen, mutta ne ovat vähenemässä: 35 % nuorista pelkää työelämän olevan liian raskasta, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna (2024: 37 %). Erityisesti tyttöjen keskuudessa (42 %) tulevan työelämän mahdollinen raskaus huolettaa enemmän. Pojista työelämän vaativuudesta on huolissaan vain 24 %.
Tämän kevään kyselyssä selvitettiin myös, kokevatko nuoret paineita tulevaisuuden alavalinnoista. Yksi merkittävä tulos vastauksissa liittyy sosiaaliseen mediaan: somen ei koeta aiheuttavan juuri lainkaan paineita tulevaisuuden urahaaveista. Vain 10 % kertoi paineita aiheutuvan somesta. Nuorten paineet liittyvät sen sijaan ensisijaisesti epävarmuuteen siitä, mikä ala olisi itselle sopiva (42 %) ja omista kyvyistä (37 %).
"On ilahduttavaa, että nuorten pelko tulevan työelämän raskaudesta vaikuttaa taittuneen. Yritysten tulee ottaa nuorten työelämään ja alavalintoihin liittyvät paineet tosissaan ja miettiä, millaisen ensikosketuksen työelämään ne nuorille tarjoavat. Positiivisella työelämäpuheella voidaan vaikuttaa vahvasti nuorten kokemukseen ja mielikuvaan työelämästä ja toimialoista. Opinnoista työelämään siirtyminen on herkkä vaihe, jossa nuori työntekijä kaipaa usein tukea, ja yrityksen johtamiskulttuuri jättää jälkensä nuoriin työntekijöihin. Nuorten johtamisessa tärkeää on johdonmukaisuus ja turvallinen ilmapiiri, jossa on tilaa oppia ja tehdä virheitä. Yritykset voivat rakentaa luottamusta edessä olevaan työelämään ja auttaa nuoria ymmärtämään työelämän vaatimuksia ja mahdollisuuksia paremmin", sanoo HR-palvelujohtaja Riikka Ristola LähiTapiolasta.
Lukiolaiset kokevat enemmän paineita
Yli kolmasosa nuorista (36 %) ei koe lainkaan paineita tulevaisuuden alavalinnoista. Erityisesti yläkoululaiset ja ammattiin opiskelevat nuoret raportoivat vähäisestä paineen tunteesta (38 %).
Lukiolaisista vain 24 % kertoi, ettei koe lainkaan paineita ja he erottuivatkin vastaajista ryhmänä, jota tulevaisuuden alavalinnat askarruttavat eniten. Yli puolet (56 %) lukiolaisista kokee paineita siitä, ettei tiedä mikä ala tulevaisuudessa olisi sopiva. Lukiolaiset ovat myös muita enemmän huolissaan riittävästä toimeentulosta, työelämää koskevasta uutisoinnista ja omien voimavarojen riittävyydestä. Myös nuoret, joiden vanhemmat ovat työelämässä, kokevat enemmän paineita tulevasta.
Kodin tausta vaikuttaa nuoren käsitykseen mahdollisista urapoluista
NYT Nuorten Tulevaisuusraportin tulosten mukaan nuorille tutuin ala on kaupan ala, minkä tiesi 61 % vastaajista. Muita tutuimpia aloja ovat rakennusala, terveydenhuolto, opetus ja koulutus sekä matkailu- ja ravintola-ala.
Tytöt tuntevat eri aloja poikia laajemmin, ja myös ne nuoret, joiden molemmat vanhemmat ovat työelämässä. Alojen laajempaan tuntemukseen vaikuttaa myös nuoren hyvä koulumenestys. Ne vastaajat, jotka kertoivat keskiarvonsa olevan kahdeksan tai sen yli, tunnistivat aloja selvästi muita paremmin.
Kiinnostus pankki- ja rahoitusalaan kasvanut - alavalinnat edelleen sukupuolittuneet
Terveydenhuolto on säilyttänyt paikkansa nuorten suosikkialana, mutta sen rinnalle on yhtä merkittävänä noussut pankki- ja rahoitusala. Myös asianajajan työ on noussut kymmenen kiinnostavimman joukkoon, vaikka vain 28 % kokee tietävänsä alasta. Media- ja viestintäalan vetovoima on puolestaan laskenut tasaisesti vuodesta 2021, vaikka ala onkin kymmenen kiinnostavimman joukossa (2021: 2. sija, 2025: sija 8.). Kiinnostus kaupan alaan on puolestaan kasvanut, ja opetus- ja koulutusala on pitänyt vakaan paikkansa houkuttelevimpien töiden joukossa.
Alojen vetovoimaan vaikuttaa vastaajien sukupuoli: Tyttöjen valinnoissa korostuvat terveydenhuoltoala, matkailu- ja ravintola-ala sekä sosiaalipalvelut. Poikia kiinnostavat useammin puolestaan pankki- ja rahoitusala, maanpuolustus sekä rakennusala.
Nuoren syntyperä vaikuttaa myös jonkin verran alojen vetovoimaan. Ne nuoret, jotka ovat syntyneet ulkomailla tai joiden vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla, ovat muita kiinnostuneempia pankki- ja rahoitusalasta, teknologiateollisuudesta, tietoliikenne- ja telekommunikaatioalasta, taloushallinto- ja kirjanpitotyöstä ja kemianteollisuudesta.
Myös vanhempien koulutustausta ja työllisyystilanne vaikuttavat nuorten kiinnostuksiin eri aloja kohtaan.
Tulevaisuuden tärkeitä aiheita toimeentulo, työ, ystävät ja rauha
Arvot merkitsevät nuorille paljon työelämässä. Valtaosalle vastaajista (86 %) on tärkeää tehdä töitä ympäristössä, jossa kaikkia ihmisiä arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti. Suurin osa haluaa myös tehdä työtä, joka vastaa omia arvoja.
Kysyttäessä tulevaisuuden toiveista ja mikä on nuorille tärkeää kymmenen vuoden kuluttua, vastauksissa korostuvat työ, varallisuus, onnellisuus, terveys sekä ystävät. Näiden rinnalla rauha on kymmenen tärkeimmän aiheen joukossa. Kuuluisuus on puolestaan häntäsijalla.
Riittävä toimeentulo ja työ ovat kaikille tärkeitä, mutta kouluasteiden välillä on myös eroja:
- Lukiolaiset pitävät tulevaisuutensa kannalta tärkeinä muita useammin onnellisuutta, ystäviä, terveyttä, matkustelua, parisuhdetta ja luontoa.
- Yläkoululaisilla ja ammattiin opiskelevilla korostuu lukiolaisia enemmän toimeentulon, asunnon ja lemmikkien merkitys. Yläkoululaiset olivat valinneet muita useammin myös menestyksen tärkeäksi tulevaisuudessa. Ammattiin opiskelevien vastauksissa korostuivat muita enemmän perhe, omat lapset ja auto.
Tiedotteen liitteenä tulokset tarkemmin taulukkoina.
Lisätietoa:
Riikka Ahonvala
Asiantuntija, nuorten työelämäosaaminen
riikka.ahonvala@nuortennyt.fi
050 5242 568
Kaisa Huikuri
Viestintäjohtaja
kaisa.huikuri@nuortennyt.fi
045 7734 9347
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja. Tarjoamme erilaisia oppimiskokonaisuuksia ja -ympäristöjä esikoulusta 2.asteelle. Yrityskyliä meillä on yhteensä 14 paikkakunnalla. Opettajille ja opinto-ohjaajille järjestämme koulutuksia. Olemme myös osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa, jolla on toimintaa yli 100 maassa. Nuorten NYT -järjestömme perustettiin kesäkuussa 2023, kun Nuori Yrittäjyys ry ja Talous ja nuoret TAT yhdistivät toimintansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Unga är mer optimistiska än tidigare när det gäller arbetslivet – betydelsen av lycka och fred betonas också i förväntningarna på framtiden21.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Får publiceras 21.5.2025 klo 01.00: Det har skett en positiv förändring i ungas tankar om arbetslivet. NYT Ungas framtidsrapport 2025 visar att ungas tro på deras egen förmåga och deras hopp om ett bättre arbetsliv har blivit starkare sedan i fjol. I fråga om framtidsförhoppningarna ser många unga fred, vänner och lycka som viktiga grundpelare i sina liv.
Kyselytutkimuksen julkaisu: Mitä nuoret odottavat työelämältä?5.5.2025 09:42:55 EEST | Kutsu
Millaisia asioita tulevaisuuden osaajat todella arvostavat? Mitkä alat ovat nuorista houkuttelevia? Mikä nuoria stressaa?
Våga vara företagsam-finalen 2025: BioAnglers NYT från Etu-Töölön lukio och TarjousMatch NYT från Haaga-Helia går vidare till EM24.4.2025 12:49:05 EEST | Pressmeddelande
Till de bästa UF-företagen i Våga vara företagsam-finalen, som ordnades i Helsingfors 23–24.4, valdes BioAnglers NYT, som satsar på hållbar utveckling, och det kundorienterade TarjousMatch NYT, som har utmärkta kunskaper om sin marknad. I finalen i Finlands största entreprenörskapstävling för unga deltog totalt 54 företag och cirka 200 unga från grundskolor, läroanstalter i andra stadiet och högskolor från hela Finland. På evenemanget belönades också teamen i tävlingen Företagshjälte, som är avsedd för elever i lågklasserna. Evenemanget ordnades av Ung företagsamhet och ekonomi NYT.
Nuorten Uskalla Yrittää -finaali 2025: EM-kilpailuihin etenevät Etu-Töölön lukiosta BioAnglers NYT ja Haaga-Heliasta TarjousMatch NYT24.4.2025 12:49:05 EEST | Tiedote
Helsingissä 23.–24.4. järjestetyssä Uskalla Yrittää -finaalissa Suomen parhaiksi NYT-yrityksiksi valittiin kestävään kehitykseen panostava BioAnglers NYT sekä maalausurakointeja kilpailuttava TarjousMatch NYT. Suomen suurimpaan nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui yhteensä 54 yritystä ja noin 200 nuorta peruskouluista, toiselta ja korkea-asteelta eri puolilta Suomea. Tapahtumassa palkittiin myös alakoululaisten tiimit Yrityssankari-kilpailussa. Tapahtuman järjesti Nuorten yrittäjyys ja talous NYT.
Våga vara företagsam-finalen tar ungas företagsidéer till hjärtat av Helsingfors17.4.2025 12:00:43 EEST | Kutsu
Finlands största entreprenörskapstävling för unga, Våga vara företagsam, landar i Mall of Tripla onsdagen den 23 april. Över 50 UF-företag som drivs av unga samlas för att tävla om titeln som Finlands bästa UF-företag – och två av dem får äran att representera Finland i de ungas EM-tävling i entreprenörskap i Grekland. Den årliga Våga vara företagsam-tävlingen är en del av Ung företagsamhet och ekonomi NYTs verksamhet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme