Karhukannan hoitosuunnitelma ei mahdollista kattavaa kannanhoidollista metsästystä
Metsästäjäliiton mielestä luonnos karhukannan hoitosuunnitelmaksi mahdollistaa kannanhoidollisen metsästyksen parhaimmillaankin vain tiheimmillä karhualueilla.

Suomen Metsästäjäliitto on antanut lausuntonsa maa- ja metsätalousministeriön luonnoksesta karhukannan hoitosuunnitelmaksi. Liiton mukaan hallitusohjelmaan kirjattu tavoite suurpetojen, kuten karhun, kannanhoidollisen metsästyksen kattavasta toteuttamisesta on hyvin tärkeä, mutta hoitosuunnitelmaluonnos ei tarjoa siihen nyt riittävästi perusteita.
Metsästäjäliitto nostaa esiin, että hoitosuunnitelman puitteissa karhun kannanhoidollinen metsästys olisi parhaimmillaankin toteutumassa vain tiheimmän karhukannan alueilla idässä. Liiton mukaan tämä on selvä puute, sillä karhukanta kasvaa ja levittäytyy yhä laajemmalle alueelle. Lisäksi liitto kritisoi suunnitelman valmisteluprosessia: sidosryhmiä ei ole osallistettu riittävästi, mikä on heikentänyt valmistelun laaja-alaisuutta ja hyväksyttävyyttä.
Karhun metsästystä myös muualle kuin itärajalle
Metsästäjäliiton mukaan karhukannan hoitoalueiden rajauksen tulisi perustua riistakeskusalueisiin tai maakuntarajoihin hallinnollisen johdonmukaisuuden takaamiseksi. Kannanhoidollisen karhunmetsästyksen tulisi ulottua heti alkuvaiheessa myös keskiselle kannanhoitoalueelle, joka sisältää Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnat sekä osia Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnista. Riittävän laajasti toteutettu ja tarkasti säädelty kannanhoidollinen metsästys edistää karhun ja ihmisen rinnakkaiseloa ja tukee tutkitusti karhun ihmisarkuuden säilymistä.
Suojelutaso 800 karhuun
Vaikka hoitosuunnitelman tavoitteet ovat sinänsä suurelta osin kannatettavia, Metsästäjäliiton mielestä tietyt käytännön toimet kaipaavat parannuksia. Erityisesti karhujen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy sekä monilajinen kannanhoito eli suurpetojen sekä niiden saalislajien vuorovaikutus, vaikutukset ekosysteemiin ja ihmistoimintoihin edellyttävät selkeämpiä linjauksia. Lisäksi hoitosuunnitelmaluonnoksessa esitetään karhun suotuisan suojelun tason viitearvoksi peräti 1400 yksilöä. Suomi on jo aikanaan raportoinut EU:lle suotuisan suojelun tason toteutuneeksi karhukannan ollessa 800 yksilöä, jota Metsästäjäliitto pitää nykyisinkin perusteltuna viitearvon tasona.
Liitto muistuttaa myös, että karhukannan luotettava arviointi on erittäin haastavaa ilman karhunmetsästyksen yhteydessä kerättävää havaintoaineistoa. Kanta-arvioiden tarkkuutta tulee parantaa ja aineiston sekä käytettyjen menetelmien tulee olla avoimesti saatavilla ja kansalaisten ymmärrettävissä.
Liitto toteutti pääsiäisen 2025 aikana suuren suurpetoaiheisen jäsenkyselyn, johon vastasi 4415 jäsentä. Vastaajista 93,5 % piti joko erittäin tai melko tärkeänä, että karhun kannanhoidollinen metsästys saadaan jälleen käyntiin Suomessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ere GrenforsLuonnon- ja riistanhoitopäällikköMetsästäjäliitto
Puh:050 569 8916ere.grenfors@metsastajaliitto.fiSuomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Hyväksytty suurpetolaki – oikea suunta, mutta ei vielä riittävä21.5.2025 14:13:43 EEST | Uutinen
Metsästäjäliitto on tyytyväinen hyväksyttyyn metsästyslain muutokseen, joka parantaa suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen edellytyksiä. Lisää lakimuutoksia kuitenkin tarvitaan.
Kansainvälinen asiantuntijakokous Lahdessa: Suomi on Euroopan vesilintujen kannanhoidon keskiössä7.5.2025 09:25:17 EEST | Uutinen
Kansainvälisiä vesilintuasiantuntijoita kokoontuu Lahteen 13.–15.5. Suomi on keskeinen pesimäalue monille vesilintulajeille.
Metsästäjillä ei luottoa valtioon eikä viranomaisiin suurpetoasioissa29.4.2025 07:00:00 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamasta jäsenkyselystä käy ilmi, että metsästäjien luottamus valtion ja viranomaisten suurpetotoimintaan on heikkoa. Suomen riistakeskuksen ja sen aluetoimistojen toimintaan luottaa vastanneista 38 prosenttia, maa- ja metsätalousministeriöön 21 prosenttia ja Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkimukseen 10 prosenttia vastaajista.
Metsästäjäliiton kysely: 87 prosenttia metsästäjistä arvioi nykyisen susitilanteen haittaavan omaa metsästysharrastustaan28.4.2025 14:29:43 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamaan suurpetoja koskevaan jäsenkyselyyn vastasi noin 4400 jäsentä. Lähes kaikki vastaajat katsovat, että suden kannanhoidollinen metsästys on saatava käyntiin. Mikäli tilanne ei parane, puolet metsästyskoiran omistajista joutuu rajoittamaan koiran käyttöä ja lähes neljäsosa on luopumassa koiran pidosta. Myös karhujen ja ilveksen kannanhoidollinen metsästys tulisi aloittaa.
Päntäneen Metsästysseura Metsästäjäliiton vuoden metsästysseuraksi26.4.2025 13:50:41 EEST | Uutinen
Vuoden metsästysseura -tunnustuksella halutaan nostaa esiin hyviä metsästysseurojen käytäntöjä ja toimintatapoja. Vuoden 2025 metsästysseuraksi valittiin tänään Metsästäjäliiton kevätliittokokouksen yhteydessä Päntäneen Metsästysseura ry Kauhajoelta, Etelä-Pohjanmaalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme