Lapsiperheiden eriytyminen on Helsingissä muita asukasryhmiä voimakkaampaa
Lapsiperheet eriytyvät Helsingin sisällä sosioekonomisten, etnisten ja kulttuuristen taustojen mukaan voimakkaammin kuin helsinkiläiset keskimäärin. Myös hyvinvoinnin eriytymisestä on nähtävissä useita merkkejä, ja joiltain osin hyvinvointierot ovat jopa vahvistuneet. Monet lapset elävät pienituloisissa perheissä. Perheen toimeentulovaikeudet heikentävät sekä vanhempien että lasten ja nuorten hyvinvointia.

Helsinkiläiset lapsiperheet asuvat muita helsinkiläisiä eriytyneemmin erityisesti, kun tilannetta tarkastellaan sosioekonomisten tekijöiden kuten vanhempien koulutustason, tulojen ja työllisyyden mukaan. Myös vieraskielisten ja kotimaankielisten eriytyminen on lapsiperheillä muita voimakkaampaa, ja eriytyminen on tältä osin myös voimistunut. Helsingin segregaatiokehitys koskettaa siis erityisesti lapsia, nuoria ja heidän perheitään.
Tulokset selviävät Helsingin kaupungin tuoreesta julkaisusta, jossa tarkastellaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin eriytymistä Helsingissä ajankohtaisten tutkimusaineistojen valossa.
Eriytymiskehitystä tutkittiin Helsingissä ensi kertaa lapsiperheiden näkökulmasta
Uudessa kokoomajulkaisussa Helsingin segregaatiokehitystä tarkastellaan ensimmäistä kertaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin eriytymisen näkökulmasta.
Tutkimustulosten mukaan helsinkiläiset lapsiperheet voivat keskimäärin hyvin, ja monilla mittareilla jopa paremmin kuin muut helsinkiläiset asuntokunnat. Samalla perheiden väliset erot ovat huomattavia. Myös useimmat lapset ja nuoret voivat hyvin, mutta hyvinvoinnin heikkenemisestä ja eriytymisestä on useita huolestuttavia merkkejä.
Taloudelliset vaikeudet hyvinvoinnin jakolinjana
Helsinkiläisten lapsiperheiden tulotaso on keskimäärin koko maata korkeampi, mutta pienituloisissa perheissä asuu silti suuri joukko, noin 14 000 helsinkiläislasta. Kolmannes ulkomaalaistaustaisista helsinkiläislapsista elää pienituloisissa perheissä, mutta suomalaistaustaisista vain kuusi prosenttia. Pienituloisuus on keskimääräistä yleisempää myös yksinhuoltajaperheissä ja monilapsisissa perheissä.
Toimeentulovaikeudet ovat yhteydessä vanhempien heikommaksi kokemaan hyvinvointiin. Lähes joka viides helsinkiläinen lapsiperheen vanhempi on psyykkisesti merkittävästi kuormittunut, ja toimeentulovaikeuksia kokevista vanhemmista kuormitusta kokee noin kolmannes.
Lasten ja nuorten hyvinvointi heijastelee eroja perheiden hyvinvoinnissa. Mitä paremmaksi nuori kokee perheen taloudellisen tilanteen, sitä todennäköisemmin hän on tyytyväinen elämäänsä ja kokee terveytensä paremmaksi.
Asumisen hinta vaikuttaa muuttoliikkeeseen ja eriytymiseen
Perheiden muuttoliike on Helsingissä valikoitunutta vanhempien sosioekonomisen aseman mukaan, mikä saattaa jatkossa voimistaa eriytymiskehitystä entisestään. Muuttoliikkeen valikoituminen on yhteydessä asumisen hintaeroihin alueiden välillä: asumisen hinta vaikuttaa lapsiperheiden mahdollisuuksiin asettua eri kaupunginosiin. Erityisesti omistusasumisen alueelliset erot ovat Helsingissä suuria.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vajeet, vähäisempi harrastaminen ja matalamman koulutuksen varaan jääminen kasaantuvat sosioekonomisesti heikompiosaisille alueille. Hyvinvoinnin eriytyminen heijastuu myös alueellisiin palvelutarpeisiin.
Tämä tiedote julkaistaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katja Vilkama, tutkimuspäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelut, 09 310 78396, katja.vilkama@hel.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan ajankohtaiskatsausta19.5.2025 19:21:36 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli kokouksessaan 19. toukokuuta Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan ajankohtaiskatsausta. Konsernijaosto merkitsi katsauksen tiedoksi.
Valtioneuvoston linnan kaavaratkaisu etenee Helsingin kaupunginvaltuustoon19.5.2025 19:09:16 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 19.5. esittää valtuustolle valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen hyväksymistä sekä kulttuurikeskus Stoan perusparannuksen ja laajennuksen hyväksymistä. Kaupunginhallitus merkitsi myös tiedoksi selvityksen liikenteen kasvihuonepäästöistä.
Helsingin hyvinvointisuunnitelman toimenpiteet ovat edistyneet hyvin15.5.2025 11:24:39 EEST | Tiedote
Valtaosa Helsingin hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävistä toimenpiteistä on joko valmistunut tai hyvin käynnissä. Tämä käy ilmi vuoden 2025 Stadin HYTE-barometristä. Kyseessä on nykyisen Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelmakauden viimeinen raportointi.
Pitäjänmäelle tulossa uusia koulu-, päiväkoti-, kirjasto- ja nuorisotiloja12.5.2025 18:31:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti 12. toukokuuta kokouksessaan esittää valtuustolle Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Myös vuonna 2024 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti 2025 etenee valtuustoon.
Helsingin kaupunginvaltuustossa järjestettiin kyselytunti ja päätettiin useista asemakaavan muutoksista7.5.2025 21:41:45 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona 7. toukokuuta. Kokouksen aloitti kyselytunti. Kyselytunnilla käsiteltiin kahta aihetta. Lisäksi valtuusto käsitteli useita asemakaavan muutoksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme