Muinaiset jumalat ja modernit sankarit kohtaavat Vapriikissa
Vapriikissa 29.5. avautuva Supersankarit-näyttely on vauhdikas ja värikäs matka sankaritarinoiden historiaan. Esille pääsevät niin muinaiset jumalat kuin nykyiset elokuvista ja sarjakuvista tutut sankarit. Näyttely pohtii, millaisia esikuvia supersankareille löytyy muinaisista myyteistä ja taruista, ja kävijä voi seurata supersankarien kehitystä sekä kronologisessa järjestyksessä että teemoittain. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen. Varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.

Kiehtovat supersankarit
Supersankarit ovat muinaisten jumalien perillisiä, jotka puolustavat maailmaa ja yleisinhimillisiä arvoja. Antiikin myytit ovat aikojen saatossa muuttuneet, ja samalla on muuttunut myös sankareiden ulkonäkö. Herakleesta on sukeutunut Teräsmies – Superman, Kreikan amatsoneista Ihmenainen – Wonder Woman ja Hermeksestä Salama – The Flash. Kuitenkin sankareiden tehtävä – luotsata uudet sukupolvet kohti parempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa – on säilynyt entisellään.
Supersankarit -näyttely kertoo näistä yli-inhimillisistä hahmoista: Miten niiden syntyyn ovat vaikuttaneet muinaisten kulttuurien tarut, runot sekä estetiikka, mitkä nykytarinoihin yhdistyessään ovat synnyttäneet meidän tuntemamme supersankarit.
-Alkusysäys uusien sankareiden esiinmarssille oli vuonna 1938 julkaistu sarjakuva Teräsmies, kertoo näyttelystä vastaava tutkija Outi Penninkangas.
-Sen myötä avautui aivan uusi ja ihmeellinen universumi, jossa kaikki oli mahdollista, ja jonka sankareilla oli lähes jumalalliset voimat.
Viimeksi kuluneen vajaan sadan vuoden aikana sarjakuvapiirtäjät ja käsikirjoittajat ovat luoneet toinen toistaan ihmeellisempiä maailmoja.
Suomalaiset antisankarit
Näyttely luo myös katsauksen suomalaisiin sankareihin, jotka ovat usein humoristisia ja jopa ironisia versioita perinteisistä uljaista ja voimakkaista superihmisistä. Peräsmies esimerkiksi pukeutuu pilkullisiin kalsareihin ja käyttää erikoisvoimanaan pieruja. Kapteeni Kuolio puolustaa kotikaupunkiaan Tamperetta mitä mielikuvituksellisimpia voimia vastaan omaperäisiä keinoja käyttäen.
-Suomessa ei ole koskaan syntynyt varsinaista sarjakuvateollisuutta, sarjakuvat ovat useimmiten yhden tai kahden tekijän tuotantoa. USA:ssa supersankarisarjakuvia tuotetaan tiimityönä, kertoo näyttelyn asiantuntijatyöryhmään kuuluva sarjakuvapiirtäjä Timo Kokkila.
Antiikin patsaita, sarjakuvia ja figuureja
-Sarjakuvat oli alun perin tarkoitettu pääasiassa lasten viihteeksi, mutta niistä on kehittynyt ainutlaatuinen ilmaisukeino ja taidemuoto, Penninkangas sanoo.
-Supersankarien tarina alkoi sarjakuvalehdestä, mutta se on siirtynyt televisioon, elokuviin, musiikkiin, peleihin sekä ihan kaikkiin taide- ja viihdemuotoihin.
Vapriikin näyttelyssä nähdään muun muassa Museo Nazionale Romanon kokoelmista kuusi antiikin veistosta, jotka ilmentävät näyttelyssä Kreikan ja Rooman myyttien vaikutteita modernien supersankareiden syntyyn.
-Näyttelyssä on esillä runsaasti supersankarisarjakuvia, satoja figuureita ja nukkeja. Italialaisen kokoelman lisäksi näyttelyyn on saatu lainaksi keräilijöiltä Suomessa julkaistua aivan huikeaa aineistoa, Penninkangas paljastaa.
Avajaiset 29.5.
Helatorstaina 29.5. vietetään näyttelyn avajaispäivää. Avajaisten ohjelma sisältyy normaaliin pääsymaksuun. Vapriikki on avoinna kello 10–21 ja tarjolla on työpajoja ja muuta ohjelmaa lapsille ja aikuisille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija outi Penninkangas, puh. 050 341 3262
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Pelimuseo avaa Vapriikissa pienoisnäyttelyn yhteistyölautapeleistä19.5.2025 08:43:53 EEST | Tiedote
Suomen pelimuseon Yhteispeli vaakalaudalla – yhteistyölautapelejä Pandemicista Agemoniaan -pienoisnäyttelyssä tutustutaan yhteistyölautapelien maailmaan. Näissä lautapeleissä pelataan yhdessä pelilautaa vastaan, ja pelien haasteet voitetaan tai hävitään myös yhdessä. Torstaina 23.5. avautuvassa pienoisnäyttelyssä pääsee tutustumaan paitsi ilmiön historiaan, myös yhteen viime vuosien suosituimmista yhteistyölautapeleistä, eli suomalaiseen Agemoniaan.
Pirkanmaan kuvakööri käynnistyy Ylöjärvellä13.5.2025 09:00:59 EEST | Tiedote
Pirkanmaan kuvakööri eli PIKU on Vapriikin kuva-arkiston vapaaehtoisten valokuvaajien ryhmä, joka tallentaa Pirkanmaata ja omaa kotiseutua. PIKU-toiminta käynnistyy vuosittain vaihtuvassa Pirkanmaan kunnassa, josta kutsutaan vapaaehtoisia mukaan valokuvaamaan. Vuonna 2025 toiminta alkaa yhteistyössä Ylöjärven kulttuuripalvelujen kanssa.
Amurin museokortteli viettää viisikymppisiään12.5.2025 10:07:28 EEST | Tiedote
Juhliva museokortteli avautuu jälleen! Tänä kesänä tarjolla on muun muassa erikoiskierroksia sekä kesäteatteria. Museo avaa ovensa kesäksi tiistaina 13.5. ja kausi päättyy sunnuntaina 7.9. Kahvila Amurin Helmi palvelee ympäri vuoden.
Museoiden yössä Tampereella artisteja ja opastuksia 17.5.6.5.2025 11:17:02 EEST | Tiedote
Lauantaina 17.5. Tampereen valtaa Museoiden yö, joka tarjoaa yli 100 ohjelmanumeroa ja 30 kohdetta ympäri kaupunkia. Kohteiden välillä liikennöivät Nyssen Museoiden yö -bussit, joiden kyytiin pääsee tapahtumarannekkeella. Tämän vuoden ohjelma tarjoaa paitsi kiinnostavia näyttelyitä ja asiantuntijoiden tapaamisia, myös huikeita artisteja sekä hyvää ruokaa ja juomaa!
Toukokuussa Vapriikki on avoinna myös maanantaisin30.4.2025 12:48:11 EEST | Tiedote
Olisiko maanantai museopäivä? Nyt toukokuussa Vapriikki palvelee joka päivä, joten museoon voi suunnata, kun se parhaiten sopii! Maanantaisin on myös tarjolla erikoisohjelmaa: Kivigallerian kosketeltavien kivien ihmettelyä, tai Pelimuseon matopelin testailua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme