THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä
Puutarhatöissä kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Tänä keväänä on todettu muutamia legionellan aiheuttamia vakavia keuhkokuumetapauksia, joissa multa on todennäköinen tartunnanlähde.
Jotta legionellabakteerit eivät pääsisi sairastuttamaan, kuivia multa- ja kompostituotteita ei kannata pöllyttää hengitysilmaan. Jos bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Tartunnan voi saada myös iholla olevan haavan kautta.
Suurin riski sairastumiseen on ikääntyneillä ja niillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Suurin osa terveistä ihmisistä, jotka altistuvat legionellabakteerille, eivät sairastu.
Näillä vinkeillä vähennät tartuntariskiä multaa käsitellessä
Käsiteltäessä multa- ja kompostituotteita on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita:
- Vältä mullan ja kompostin pöllyttämistä hengitysilmaan.
- Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.
- Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti.
- Avaa multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista.
- Kostuta multaa tai kompostia tarvittaessa alhaisella vedenpaineella, kuten vesikannun avulla.
- Pese multa- tai kompostimateriaali työvälineistä alhaisella vedenpaineella.
- Säilytä multapussit poissa auringosta, sillä auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila on ihanteellinen legionellabakteerien lisääntymiselle.
- Jos pölyämistä ei voida muutoin vähentää, FFP-2 ja FFP-3-tason suojaimet suojaavat altistumiselta. Muista asetella suojain tiiviisti kasvoille.
Ruokavirasto pyytää multatuotteiden käsittelijöitä ja valmistajia varmistamaan, että kuluttajille annetaan markkinoinnin yhteydessä tietoa multatuotteiden turvallisesta käsittelystä ja oikeasta säilytyksestä riittävästi.
Lisäksi multatuotteiden valmistuspaikassa on huolehdittava työntekijöiden riittävästä suojavarustuksesta. Legionelloosiriskin välttämiseksi pölyävien multatuotteiden käsittelyä tulisi välttää tai käyttää riittävän tehokasta hengityksensuojainta. Lisäksi käsien suojaaminen suojakäsineillä on suositeltavaa.
Tavallisimmin legionellabakteerit leviävät vesijärjestelmissä
Legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.
Tavallisimmin ihmiset sairastuvat, kun legionellabakteerit lisääntyvät ja leviävät erilaisissa vesijärjestelmissä, joissa veden lämpötila on niille suotuisa, eli 20–45 °C. Legionellojen mahdollisia kasvupaikkoja ovat esimerkiksi suihkut, porealtaat, kostuttimet ja jäähdytysjärjestelmät.
Legionellan kasvua voi torjua huolehtimalla siitä, että talousvesi on riittävän kylmää (alle 20 °C) ja lämmin käyttövesi riittävän kuumaa (vähintään 55 °C). Lämpimällä käyttövedellä tarkoitetaan kodin lämminvesijärjestelmässä olevaa kuumaa vettä.
Lisätiedot
Turvalliset työtavat tarpeen legionellabakteerilta suojautumiseen (Ruokavirasto)
Leif Lakoma
Ylilääkäri
THL
p. 029 524 7898
etunimi.sukunimi@thl.fi
Marjo Niittynen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8331
etunimi.sukunimi@thl.fi
Eeva Ruotsalainen (legionelloositapaukset Uudellamaalla)
apulaisylilääkäri
HUS, Epidemiologinen yksikkö
p. 050 427 9117
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Uusi testi paljastaa riskin keskeisiin kansansairauksiin ja tukee terveellisten elintapamuutosten tekemisessä21.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Kansansairauksien riskitesti on julkaistu verkossa. Testi on helppo ja nopea tapa saada arvio omasta riskistään sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Testin ovat kehittäneet yhteistyössä THL ja Diabetesliitto.
Pirkkalassa koulussa väkivallanteko - materiaaleja tilanteen käsittelyn tueksi20.5.2025 13:04:46 EEST | Tiedote
Pirkanmaalla Pirkkalassa on tapahtunut koulussa väkivallanteko. Mediatietojen mukaan koulun oppilas on haavoittanut teräaseella kolmea muuta oppilasta. Tapahtuma on järkyttävä ja saattaa aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta myös laajemmin sekä lapsissa että aikuisissa. THL ei kommentoi tapauksen tutkintaa, mutta laitoksen asiantuntijat ovat median käytettävissä yleisesti aiheeseen liittyen: Taina Laajasalo (lasten väkivaltaan liittyvät kysymykset) tutkimusprofessori, psykologi p. 029 524 7777 taina.laajasalo(at)th.fi Outi Linnaranta (mielenterveyteen ja henkiseen tukeen liittyvät kysymykset) ylilääkäri p. 029 524 7517 outi.linnaranta(at).fi Materiaaleja tilanteen käsittelyn ja jaksamisen tueksi: Olemme aiemmin julkaisseet materiaalia kouluampumisen käsittelyn tueksi lähiaikuisille, ammattilaisille ja medialle. Materiaalia voi hyödyntää myös muiden äkillisten kriisitilanteiden käsittelyssä lasten ja nuorten kanssa. Avuksi kouluampumisesta puhumiseen Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattil
Väestön hyvinvoinnin uusi seurantamittaristo huomioi taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset näkökulmat20.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut mittariston, jonka avulla voidaan seurata laaja-alaisesti väestön hyvinvointia ja sen kehitystä taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Hyvinvointia on tähän asti tarkasteltu päätöksenteossa ennen kaikkea talouskasvua ja tätä kautta elintason kehitystä kuvaavalla bruttokansantuotteella (BKT), jolloin muut hyvinvoinnin näkökulmat jäävät huomiotta.
Uusi toimintamalli edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa – hyviä tuloksia kuntakokeiluista19.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. Ruoka-askel-hankkeessa toteutetusta interventiosta päiväkodeissa saatiin hyviä kokemuksia.
Kutsu: Mitä hyvinvointitalous tarkoittaa ja mikä on sen merkitys tulevaisuuden Suomessa? Entä mikä on median rooli aihetta koskevassa keskustelussa? Tervetuloa symposiumiin 20.–21.5.!16.5.2025 10:15:53 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, järjestämme tiistaina 20.5. klo 9–17 ja keskiviikkona 21.5. klo 9–15 symposiumin Wellbeing Economy Approach – Hyvinvointitalouden tulevaisuus Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme