Helsinki vahvistaa onnistumisen kulttuuria ja hyvinvointia lukioissa
Helsinki haluaa lisätä opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointia toivon pedagogiikalla, joka vahvistaa hyvinvoinnin ja oppimisen toimintamalleja. Toivon pedagogiikka painottaa tunne- ja vuorovaikutustaitojen, vahvuuksien ja ihmisten välisen arvostuksen merkitystä. Se nostaa myös liikkumisen yhdeksi hyvinvoinnin ja oppimisen työkaluksi.
Lukiokoulutuksen päällikkö Tarja Aro-Kuuskoski ja opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg havahtuivat ajatukseen alkuvuodesta 2024. Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri on viestinyt jo pitkään 15–29-vuotiaiden nuorten heikentyneestä tulevaisuudenuskosta. Oppimisen, hyvinvoinnin, terveyden, sosiaalisten taitojen ja tunnetaitojen haasteet on pantu merkille myös Helsingin toisen asteen oppilaitoksissa.
Tarja-Aro-Kuuskoski ja Riina Ståhlberg haluavat tarttua ongelman juurisyihin ja tukea opiskelijoita jo ennen kuin ongelmat kärjistyvät.
Tästä oivalluksesta on syntynyt toivon pedagogiikan käsite, joka perustuu tutkimuksissa, lukioissa ja opiskeluhuollossa toimivaksi todettuihin toimintamalleihin ja ajattelutapaan. Sen keskiössä ovat ihmisen arvostaminen, hyvän huomaaminen ja vahvuuksien esiin tuominen jokapäiväisessä arjessa.
Toivon pedagogiikka on rakentunut positiivisen psykologian, resilienssitutkimuksen ja SchoolWell-tutkimushankkeen havainnoista. Helsingin kaupungin ylläpitämissä lukioissa vahvistetaan onnistumisen kulttuuria ja sitä kautta hyvinvointia, josta hyötyvät kaikki.
Ajatuksena on tarjota lisää työkaluja lukioiden arkeen, jotta oppimista ja hyvinvointia voidaan vahvistaa samanaikaisesti.
Ihmissuhteilla on suuri merkitys oppimiseen
Rehtorit ja esihenkilöt ovat oppilaitosten toimintakulttuurin kapellimestareita, joten on tärkeätä käydä rakentavaa keskustelua toivon johtamisesta yhdessä heidän kanssaan. Myös opiskelijat ovat osallistettu yhteisiin hyvinvointitalkoisiin. Heidän tekemiä ehdotuksia jaksamisen ja oppimismahdollisuuksien parantamiseksi on saatu Advisory Board -foorumin kautta.
Vuorovaikutustaitojen kehittäminen on oleellinen osa toivon pedagogiikkaa. Tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi opiskelijoiden välisillä suhteilla on suuri vaikutus oppimiseen. Mutta yhtä lailla on kiinnitettävä huomiota opettajien ja opiskelijoiden välisiin sekä opettajien keskinäisiin suhteisiin. Jokainen ihminen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi.
Tarja Aro-Kuuskoski toivoo, että vuorovaikutussuhteita ja tunnetaitoja painotettaisiin enemmän jo opettajankoulutuksessa.
– On hyvä pohtia, kiinnitämmekö jo siellä liikaa huomiota ihmisten virheisiin ja heikkouksiin sen sijaan, että nostaisimme esiin jokaisen vahvuuksia.
Helsinki on mukana koulujen valtakunnallisessa tulevaisuustyössä
Toivon pedagogiikka linkittyy myös valtakunnalliseen oppimisen tuen uudistukseen, joka astuu voimaan lukiokoulutuksessa 1.8.2025. Jatkossa opiskelijalla on mahdollisuus saada erityisopetuksen tarpeesta hallintapäätös. Aineenopettajilla on tärkeä rooli oppimisen esteiden ylittämisessä.
Helsingissä rakennetaan toimintakulttuuria, jossa oppimisen tukeminen on luonteva osa jokapäiväistä oppilaitosten toimintaa.
– Erilaiset oppimisen haasteet kuuluvat elämään ja niihin etsitään yhdessä opiskelijan kanssa ratkaisuja. Näin opiskelijalla on mahdollisuus suoriutua lukio-opinnoistaan omien haasteidensa kanssa. Lähtökohtana ovat opiskelijan vahvuuksien tukeminen, kehittäminen ja hyödyntäminen sekä oppimisen esteiden lieventäminen, Riina Ståhlberg selventää.
Yhteyshenkilöt
Riina StåhlbergOpiskeluhyvinvointipäällikköHelsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Puh:+358 505675436riina.stahlberg@hel.fiTarja Aro-kuuskoskiLukiokoulutuksen päälliiköHelsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Puh:+358 503069577tarja.aro-kuuskoski@hel.fiKasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 20.5.202520.5.2025 18:33:30 EEST | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 20.5.202520.5.2025 17:40:45 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tiistaina 20. toukokuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote löytyy toimialan verkkosivuilta samoin kuin esityslista. Päätöstiedote Esityslista
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 20.5.202516.5.2025 11:08:59 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 20. toukokuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 13.5.202513.5.2025 19:16:03 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 13. toukokuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Early childhood education participation rate increases in Helsinki12.5.2025 14:05:00 EEST | Tiedote
More and more children aged 1–6 living in Helsinki receive early childhood education at daycare centres.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme