Tieliikenteessä sallitut sähköpyörät eivät yleensä vaadi liikennevakuutusta
Valtaosa Suomessa myytävistä sähköpyöristä on tieliikenteeseen soveltuvia sähköavusteisia pyöriä, joita ei liikennevakuuteta. Viime kesän lakiuudistus toi vakuuttamisvelvollisuuden piiriin lähinnä tieliikenteeseen soveltumattomia sähköpyöriä.

Tieliikenteessä sallittujen sähköpyörien avustettu nopeus on enintään 25 km/h. Jos sähköpyörä ei ole sallittu tieliikenteessä, se todennäköisesti tulee kuitenkin liikennevakuuttaa. Tieliikenteessä sallittujen sähköpyörien vakuuttamisvelvollisuutta arvioitaessa on huomioitava kaksi erilaista sähköpyörätyyppiä: sähköavusteiset pyörät ja moottorilla varustetut polkupyörät.
Kun kyseessä on sähköavusteinen polkupyörä, jonka moottori toimii vain poljettaessa, teho on enintään 250 wattia ja avustaminen kytkeytyy pois päältä, kun nopeus on 25 km/h, ei liikennevakuutusta vaadita. Suurin osa kaupoissa myytävistä pyöristä täyttää nämä kriteerit. Vakuuttamisvelvollisuuteen ei näiden sähköavusteisten pyörien kohdalla vaikuta pyörän paino.
Tieliikenteessä ovat sallittuja myös enintään 1000 W moottorilla varustetut polkupyörät. Moottorin tulee toimia pääasiassa polkemisen tukena ja avustuksen kytkeytyä pois, kun nopeus saavuttaa 25 km/h. Ne on vakuutettava vain, jos niiden paino ylittää 25 kg. Pyörän ominaisuuksien määrittely tehdään valmistajan ilmoittamien tietojen perusteella.
- Valtaosa Suomessa myytävistä sähköpyöristä on tieliikenteeseen soveltuvia sähköavusteisia pyöriä, joita ei vakuuteta. Asia kannattaa selvittää huolellisesti ennen pyörän ostoa, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen muistuttaa.
Tieliikenteeseen soveltumattomilla pyörillä voi ajaa yleiseltä liikenteeltä eristetyllä alueella maanomistajan luvalla, ja liikennevakuutus on oltava voimassa vahinkojen varalta. Jos tällaista laitetta haluaa käyttää tieliikenteessä, on sen oltava hyväksytty sopivaan luokkaan esimerkiksi mopoksi.
- Liikenteellä tarkoitetaan arkikielessä yleensä tieliikennettä, mutta liikennevakuutuksen yhteydessä käsite on laajempi. Liikennevahinkoja voi aiheutua melkein missä tahansa, kuten sorakuopalla, pellolla tai metsässä, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.
Rakenteellinen nopeus ei muutu rajoittamalla
Liikennevakuutuslaissa rakenteellisella nopeudella tarkoitetaan vakuuttamisvelvollisuutta arvioitaessa valmistajan tai maahantuojan määrittämää ja asettamaa nopeutta. Kuluttajan itse tekemät rajoitukset eivät muuta ajoneuvon virallista nopeusluokitusta. Esimerkiksi pyörä, jonka nopeus on 45 km/h, ei muutu tieliikennekelpoiseksi, vaikka kuluttaja itse olisi rajoittanut nopeuden lain sallimaan maksimiin (25 km/h). Tällainen pyörä tulee liikennevakuuttaa.
Vakuuttamisen näkökulmasta sähköpyörän painolla tarkoitetaan laitteen painoa silloin, kun se on käyttövalmiina. Esimerkiksi ajoneuvon akun paino lasketaan mukaan ajoneuvon painoon, mutta erillisiä lisävarusteita tai kuormaa ei lasketa. Teholla puolestaan tarkoitetaan pyörän nimellistehoa, ei maksimitehoa, joka voi hetkellisesti olla moninkertainen nimellistehoon verrattuna.
Vakuutettavien sähköpyörien vakuutus tulee olla voimassa silloin, kun pyörää käyttää. Varastossa olevalle pyörälle vakuutusta ei tarvita.
Muistilista:
- Liikennevakuutusta ei oteta sähköavusteisille polkupyörille, joiden nopeus avustettuna on enintään 25 km/h ja teho enintään 250 W. Pyörän moottorin toimiminen edellyttää myös polkemista. Pyörän painolla ei ole merkitystä.
- Vakuutusta ei tarvita sähköpyörille, joiden moottori kytkeytyy pois päältä yli 25 km/h nopeudessa ja joiden paino on enintään 25 kg. Moottori voi toimia myös ilman polkemista. Moottorin teholla ei ole vaikutusta vakuuttamisvelvollisuuden kannalta, mutta sillä voi olla vaikutusta tieliikennekelpoisuuteen.
- Liikennevakuuttaminen ei kulje käsi kädessä vakuutettavan ajoneuvon tieliikennekelpoisuuden kanssa. Liikennevakuuttamisvelvollisuus koskee myös monia sellaisia liikkumisvälineitä, jotka eivät ole sallittuja tieliikenteessä. Jos sähköpyörän rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h tai moottorin teho yli 1 000 W, ei laitetta voi käyttää tieliikenteessä, mutta sillä tulee olla liikennevakuutus.
Ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuuden voi selvittää Liikennevakuutuskeskuksen verkkotestin avulla.
Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivut: Sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttaminen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti TuulensuukorvauspäällikköLiikennevakuutuskeskus
Puh:040 450 4671antti.tuulensuu@vakuutuskeskus.fiJanne JumppanenjohtajaLiikennevakuutuskeskus
Puh:040 450 4543janne.jumppanen@vakuutuskeskus.fiRiikka Luomanpääviestinnän asiantuntija, Liikennevakuutuskeskus
Puh:040 922 5586riikka.luomanpaa@vakuutuskeskus.fiViestintä
Palvelunumero medialle, arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat


Linkit
Liikennevakuutuskeskus lyhyesti
Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus
Moottoripyörien liikennevahingoista aiheutuu erittäin kalliita henkilökorvauksia2.5.2025 06:23:00 EEST | Tiedote
Moottoripyöräonnettomuuksien keskimääräiset henkilökorvaukset ovat merkittävästi suuremmat kuin muissa ajoneuvoluokissa. Erilaisten moottoripyörätyyppien välillä on suuria eroja vahinkotiheydessä ja korvausten määrissä, ilmenee Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksesta.
Sähköpotkulaudalle voi napsahtaa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu9.4.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Viime kesäkuussa voimaan tullut liikennevakuutuslain uudistus toi osan sähköpotkulaudoista vakuuttamisvelvollisiksi. Vakuutusta ei kuitenkaan ole otettu kaikille niille laudoille, joilla se pitäisi olla, ja seurauksena voi olla jopa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu. Vakuuttamattomien lautojen aiheuttamista vahingoista on jo tullut Liikennevakuutuskeskukselle vahinkoilmoituksia.
KHO: Liikennevakuutuskeskuksen toimintatavat terveystietojen käsittelyssä ovat lainmukaisia28.3.2025 13:26:25 EET | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) on 26.3.2025 antanut ratkaisunsa Liikennevakuutuskeskuksen käsittelykäytännöistä terveystietojen osalta. KHO vahvisti yksiselitteisesti, että toiminta on ollut lainmukaista, ja piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen, jolla Liikennevakuutuskeskukselle määrätty seuraamusmaksu kumottiin.
Vakuuttamattoman ajoneuvon kolaroidessa kuski jää ilman korvauksia – vakavassa vahingossa saamatta jää jopa satoja tuhansia26.3.2025 06:18:00 EET | Tiedote
Vuosittain tapahtuu useita satoja liikennevahinkoja, joissa aiheuttajalla ei ole lakisääteistä liikennevakuutusta. Liikennevakuutuskeskus korvaa syyttömille osapuolille aiheutuneet vahingot, mutta vakuutuksen laiminlyönyt kuljettaja jää kokonaan ilman korvauksia.
Ennätysmäärä liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja jäi kiinni rysän päältä20.2.2025 06:08:00 EET | Tiedote
Vuoden 2024 aikana liikenteessä jäi kiinni 3 550 liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa. Kaikkia tapauksia ei tavoiteta nykyisen valvonnan keinoin. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei pääsääntöisesti saa ajaa metriäkään, ei edes omalla pihalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme