Omatiimimalli tarvitsee toimintaterapeutin
Sote-keskusten omatiimimalli on lähtökohtaisesti kannatettava ajatus. Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) huomauttaa, että jotta omatiimi pystyy vastaamaan asiakkaiden moninaisiin arjen toiminnan ja toimintakyvyn haasteisiin, on tiimiin kuuluttava myös toimintaterapeutti.

Perusterveydenhuollon omatiimimalli on ollut viime aikoina paljon esillä, kun on pohdittu, miten hoidon jatkuvuutta voidaan parantaa. Mallia suunnitellaan ja toteutetaan parhaillaan monilla hyvinvointialueilla. TOI peräänkuuluttaa, että myös toimintaterapeutin tulee kuulua tiimiin.
Perusterveydenhuollossa asioi paljon esimerkiksi työelämän ulkopuolella olevia aikuisia. Heistä moni tarvitsee paljon palveluja. Aina palvelutarve ei johdu sairaudesta vaan esimerkiksi elämäntilanteeseen liittyvistä toimintakyvyn muutoksista. Toimintaterapeutilla on ainutlaatuinen ja laaja näkökulma siihen, mitkä tekijät mahdollistavat ja estävät esimerkiksi yksilön työelämään osallistumisen.
– Jotta perusterveydenhuollossa asioivien ihmisten todellinen palvelutarve tunnistetaan ja siihen voidaan tehokkaasti vastata, on välttämätöntä, että moniammatillisessa tiimissä on kiinteästi mukana myös toimintaterapeutti. Tämä vaatii lisäresursointia sote-keskusten toimintaterapiapalveluihin. Muutoin on vaarana, että ihmisten toimintakyvyn muutoksia ei tunnisteta eivätkä ihmiset saa tarvitsemaansa tukea, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman painottaa.
TOI huomauttaa, että tällä hetkellä sote-keskuksissa työskentelee toimintaterapeutteja vaihtelevasti.
– Kentällä on yleisesti kokemus siitä, että monen aikuisen toimintakyvyn muutokset ja kuntoutustarve jäävät tällä hetkellä huomaamatta, koska perusterveydenhuollossa ei aina tunnisteta oikea-aikaisesti toimintaterapian tarvetta. Tähän vaikuttaa myös se, että toimintaterapeuttiresurssi on riittämätön. Kuitenkin ihmisten arjen sujuvuuteen ja esimerkiksi muuttuneeseen työkykyyn voidaan usein merkittävästi vaikuttaa juuri toimintaterapian keinoin.
Kun panostetaan perusterveydenhuoltoon ja oikea-aikaiseen kuntoutukseen, panostetaan käytännössä samalla ennaltaehkäisyyn.
– Kyse on välttämättömästä panostuksesta ihmisten toimintakykyyn ja sitä kautta yhteiskuntamme kantokyvyn turvaamiseen, Wikman muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi WikmanPuheenjohtaja, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 825 3107kirsi.wikman@toimintaterapeuttiliitto.fiAnni GranatViestintäpäällikkö, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 752 1312anni.granat@toimintaterapeuttiliitto.fiTietoa julkaisijasta
Toimintaterapeuttiliitto on akavalainen ammattiliitto, jossa on noin 3000 jäsentä. Liiton tarkoitus on toimintaterapeuttien ja toimintaterapia-alan opiskelijoiden yhteisönä ja ammattijärjestönä valvoa toimintaterapeuttien ammatillisia, oikeudellisia, palkkauksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, vaikuttaa heidän ammattitaitonsa kehittymiseen ja asiantuntemuksensa hyödyntämiseen sekä edistää toimintaterapian ja kuntoutuksen kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Palveluvalikoimasääntely kaipaa kokonaisvaltaista tarkastelua – toimintakyky yhdistää kaikkia palveluita9.4.2025 08:03:00 EEST | Tiedote
Toimintaterapeuttiliiton (TOI) mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointikeskustelu on todella tärkeää. Valmisteluun liittyvässä keskustelussa ei toistaiseksi kuitenkaan huomioida palveluiden, kuten toimintaterapian, poikkileikkaavuutta. Riskinä on myös akuutin ja ennaltaehkäisevän palvelun vastakkainasettelu.
Toimintaterapeuttiliitto: Nyt on oikea hetki tuoda toimintaterapeutit työterveyshuoltoon20.3.2025 07:10:00 EET | Tiedote
Työterveyshuollolla on tärkeä rooli työkykyyn liittyvissä kysymyksissä, ja toimintaterapeutit työkyvyn asiantuntijoina ovat avainasemassa työkyvyn arvioinnissa ja edistämisessä. Tästä huolimatta toimintaterapeutteja ei määritellä tällä hetkellä työterveyshuoltolain ja -asetuksen mukaisiksi työterveyshuollon asiantuntijoiksi.
Toimiva arki luo hyvinvoinnin perustan – Toimintaterapeuttiliitto julkaisi alue- ja kuntavaaliteemat 202518.12.2024 10:20:48 EET | Tiedote
Toimintaterapeuttien osaamista tulee hyödyntää tulevaisuudessa nykyistä enemmän myös sellaisissa palveluissa, joissa toimintaterapeutteja työskentelee toistaiseksi vähän. Toimintaterapia vahvistaa arjen toimintakykyä ja on avain myös siihen, että muut sote-palvelut tuottavat mahdollisimman hyviä tuloksia.
Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen25.11.2024 07:15:00 EET | Tiedote
Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.
Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen20.11.2024 18:57:06 EET | Tiedote
Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme