Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry

Omatiimimalli tarvitsee toimintaterapeutin

Jaa

Sote-keskusten omatiimimalli on lähtökohtaisesti kannatettava ajatus. Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) huomauttaa, että jotta omatiimi pystyy vastaamaan asiakkaiden moninaisiin arjen toiminnan ja toimintakyvyn haasteisiin, on tiimiin kuuluttava myös toimintaterapeutti.

Suomen Toimintaterapeuttiliiton puheenjohtaja Kirsi Wikman.
Suomen Toimintaterapeuttiliiton puheenjohtaja Kirsi Wikman. Teemu Toikka

Perusterveydenhuollon omatiimimalli on ollut viime aikoina paljon esillä, kun on pohdittu, miten hoidon jatkuvuutta voidaan parantaa. Mallia suunnitellaan ja toteutetaan parhaillaan monilla hyvinvointialueilla. TOI peräänkuuluttaa, että myös toimintaterapeutin tulee kuulua tiimiin.  

Perusterveydenhuollossa asioi paljon esimerkiksi työelämän ulkopuolella olevia aikuisia. Heistä moni tarvitsee paljon palveluja. Aina palvelutarve ei johdu sairaudesta vaan esimerkiksi elämäntilanteeseen liittyvistä toimintakyvyn muutoksista. Toimintaterapeutilla on ainutlaatuinen ja laaja näkökulma siihen, mitkä tekijät mahdollistavat ja estävät esimerkiksi yksilön työelämään osallistumisen. 

– Jotta perusterveydenhuollossa asioivien ihmisten todellinen palvelutarve tunnistetaan ja siihen voidaan tehokkaasti vastata, on välttämätöntä, että moniammatillisessa tiimissä on kiinteästi mukana myös toimintaterapeutti. Tämä vaatii lisäresursointia sote-keskusten toimintaterapiapalveluihin. Muutoin on vaarana, että ihmisten toimintakyvyn muutoksia ei tunnisteta eivätkä ihmiset saa tarvitsemaansa tukea, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman painottaa. 

TOI huomauttaa, että tällä hetkellä sote-keskuksissa työskentelee toimintaterapeutteja vaihtelevasti. 

– Kentällä on yleisesti kokemus siitä, että monen aikuisen toimintakyvyn muutokset ja kuntoutustarve jäävät tällä hetkellä huomaamatta, koska perusterveydenhuollossa ei aina tunnisteta oikea-aikaisesti toimintaterapian tarvetta. Tähän vaikuttaa myös se, että toimintaterapeuttiresurssi on riittämätön. Kuitenkin ihmisten arjen sujuvuuteen ja esimerkiksi muuttuneeseen työkykyyn voidaan usein merkittävästi vaikuttaa juuri toimintaterapian keinoin. 

Kun panostetaan perusterveydenhuoltoon ja oikea-aikaiseen kuntoutukseen, panostetaan käytännössä samalla ennaltaehkäisyyn.  

– Kyse on välttämättömästä panostuksesta ihmisten toimintakykyyn ja sitä kautta yhteiskuntamme kantokyvyn turvaamiseen, Wikman muistuttaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Toimintaterapeuttiliitto on akavalainen ammattiliitto, jossa on noin 3000 jäsentä. Liiton tarkoitus on toimintaterapeuttien ja toimintaterapia-alan opiskelijoiden yhteisönä ja ammattijärjestönä valvoa toimintaterapeuttien ammatillisia, oikeudellisia, palkkauksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, vaikuttaa heidän ammattitaitonsa kehittymiseen ja asiantuntemuksensa hyödyntämiseen sekä edistää toimintaterapian ja kuntoutuksen kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye