Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä
Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.
Tarkastuslautakunnat selvittivät, miten vammaispalvelut toimivat hyvinvointialueilla. HUSin osalta selvitettiin, millaisia vaikutuksia on ollut kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen siirtämisellä Eteva-kuntayhtymästä HUSiin. Arviointien tulokset on julkaistu tarkastuslautakuntien vuoden 2024 arviointikertomuksissa.
Lakisääteiset määräajat eivät täysin toteudu vammaispalveluissa. Sosiaalihuoltolain mukaan palvelujen ja tukitoimien tarpeen selvittäminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä yhteydenotosta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella keskimäärin 75 prosenttia ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella 90 prosenttia hakemuksista käsiteltiin 7 vuorokauden kuluessa. HUSin kehitysvammalääketieteen yksikössä haasteita on ollut hoidon tarpeen arvioinnin toteutumisessa kolmen kuukauden kuluessa, mikä on terveydenhuoltolaissa asetettu määräaika.
Vammaisneuvostojen lausunnon mukaan asiakkaat kaipaavat lisää tietoa palveluista ja tukea päätöksentekoon. Vammaisneuvostot näkivät kehittämistarpeita myös HUSin järjestämissä apuvälinepalveluissa, päätöksiin liittyvien aikarajojen toteutumisessa, kuljetuspalveluissa ja kielellisten oikeuksien toteutumisessa.
Kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen siirto HUSin vastuulle ei ole kaikilta osin ollut toimiva ratkaisu. Haasteita on henkilöstön riittävyydessä ja hoidon saatavuudessa. Kehitysvammalääketieteen yksikön toiminnan laajuus on jäänyt suunniteltua pienemmäksi, eikä esimerkiksi kaikkia osastopaikkoja ole voitu pitää auki. Kehitysvammaisten asiakkaiden hoitoketjut eivät ole vielä vakiintuneet hyvinvointialueiden ja erikoissairaanhoidon välillä. Hyvinvointialueiden näkökulmasta HUSin osastojakson läheteprosessi ei ole kaikilta osin sujuva.
Arvioinnissa tuli esiin, että sopivien asumispalvelujen puuttuminen on palvelujärjestelmän pullonkaula, mikä pitkittää kehitysvammaisten asiakkaiden hoitoa erikoissairaanhoidossa ja viivästyttää uusien potilaiden pääsyä HUSin osastoille.
Myönteistä on, että kehittämiskohteet ovat tiedossa ja HUS sekä hyvinvointialueet tekevät tiivistä yhteistyötä palvelujen kehittämiseksi.
Tarkastuslautakunnat kiinnittävät huomiota vammaispalvelujen resursseihin ja velvoitteisiin
Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat antaneet vuoden 2024 arviointikertomuksissaan suosituksia vammaispalvelujen kehittämiseksi. Tarkastuslautakunnat suosittelevat muun muassa vammaispalveluja koskevan viestinnän, ja viestinnän saavutettavuuden, parantamista, riittävien henkilöstöresurssien turvaamista palveluihin ja kuljetuspalvelujen edelleen kehittämistä. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen turvaaminen kehitysvammaisille henkilöille.
Tarkastuslautakunnat nostavat esiin kysymyksen siitä, miten sovitetaan yhteen nykyiset resurssit ja uuden vammaispalvelulain mukanaan tuomat velvollisuudet. Lisäksi tarkastuslautakunnat ilmaisevat huolensa vammaisten henkilöiden osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksien sekä itsemääräämisoikeuden riittävästä toteutumisesta.
HUS-yhtymä: www.arviointikertomushus.fi
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue: www.luvn.fi/fi/tietoa-meista/paatoksenteko/lautakunnat-ja-aluehallituksen-yksiloasioiden-jaosto/tarkastuslautakunta
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue: https://vakehyva.fi/fi/lakisaateiset-asiakirjat
Yhteyshenkilöt
HUS-yhtymän tarkastuslautakunta
Jenni Hämäläinen
arviointipäällikkö
jenni.e.hamalainen@hus.fi
P. 040 547 7570
Pirjo Räsänen
arviointijohtaja
pirjo.rasanen@hus.fi
P. 040 416 4012
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta
Matti Rosvall
arviointipäällikkö, utvärderingschef
matti.rosvall@luvn.fi
P. 040 634 3348
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tarkastuslautakunta
Aleksi Paananen
tarkastuspäällikkö
aleksi.paananen@vakehyva.fi
P. 040 355 9392
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Ny vårdmetod minskar antalet öppna hjärtoperationer på grund av pulmonalinsufficiens21.5.2025 08:09:35 EEST | Pressmeddelande
På Nya barnsjukhuset har man för första gången i Finland behandlat pulmonalinsufficiens, det vill säga läckage i pulmonalklaffen, via blodkärlen med hjälp en självutvidgande stentklaff. Åtgärden kan ersätta en öppen hjärtoperation.
Uusi hoitomenetelmä vähentää keuhkovaltimoläpän vuodon vuoksi tehtäviä lasten avosydänleikkauksia21.5.2025 08:09:35 EEST | Tiedote
Uudessa lastensairaalassa on hoidettu ensimmäistä kertaa Suomessa keuhkovaltimoläpän vuoto verisuoniteitse itselaajentuvan stenttiläpän avulla. Toimenpiteellä voidaan korvata avosydänleikkaus.
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet16.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
BNCT treatments for cancer patients have started as part of a clinical trial16.5.2025 07:55:00 EEST | Press release
HUS has introduced the first in-hospital boron neutron capture therapy accelerator in Western countries. Boron neutron capture therapy, BNCT for short, is a radiation therapy method that can destroy cancer cells while sparing the surrounding tissue.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme