Helsinkiläisten keuhkosyöpäkuolleisuus on vähentynyt selvästi
Keuhkosyöpäkuolleisuus on vähentynyt Helsingissä voimakkaasti etenkin miesten ja korkeasti koulutettujen keskuudessa runsaan kolmen vuosikymmenen aikana. Tätä selittää ennen kaikkea tupakoinnin väheneminen pitkällä aikavälillä.

Keuhkosyöpä on Suomessa sekä miehillä että naisilla kolmanneksi yleisin syöpä, mutta kuolleisuus keuhkosyöpään on muita syöpiä suurempaa. Helsinkiläisten keuhkosyöpäkuolleisuus on kuitenkin vähentynyt selvästi, miehillä yli 50 prosenttia 1990-luvun alun jälkeen.
Helsinkiläisnaisilla keuhkosyöpäkuolleisuus on ollut koko kyseisellä ajanjaksolla miehiä matalampaa, ja kuolleisuus on myös pienentynyt huomattavasti vähemmän. Naisilla kuolleisuus on vähentynyt 1990-luvun alusta kaikkiaan noin kymmenen prosenttia.
Nopeimmin on pienentynyt korkeasti koulutettujen keuhkosyöpäkuolleisuus
Helsinkiläismiesten keuhkosyöpäkuolleisuus on pienentynyt kaikissa koulutustasoryhmissä. Suhteellisesti nopeinta pieneneminen on ollut korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla miehillä.
Helsinkiläisnaisilla keuhkosyöpäkuolleisuuden väheneminen koskee sen sijaan vain korkea-asteen tutkinnon suorittaneita. Keskiasteen tutkinnon suorittaneiden ja perusasteen koulutuksen saaneiden naisten kuolleisuus on sitä vastoin jopa suurentunut.
Kuolleisuus laskenut Helsingissä muuta maata nopeammin
Sekä miehillä että naisilla kuolleisuus keuhkosyöpään on pitkään ollut Helsingissä suurempaa kuin muualla Suomessa. Miehillä eroa ei kuitenkaan enää ole, sillä kuolleisuus keuhkosyöpään on pienentynyt Helsingissä selvästi muuta maata nopeammin.
Naisten keuhkosyöpäkuolleisuus on edelleen suurempaa Helsingissä kuin muualla maassa. Kuolleisuuden kehitys on kuitenkin ollut erilaista: kun kuolleisuus keuhkosyöpään on Helsingissä naisilla hieman vähentynyt, on se edelleen hitaasti suurentunut naisilla muualla Suomessa.
Tupakointi on vähentynyt Helsingissä nopeammin kuin muualla Suomessa
Huomattava osa keuhkosyövistä on tupakoinnin aiheuttamia, ja tupakoinnin yleisyydessä tapahtuneet muutokset näkyvät viiveellä keuhkosyöpäkuolleisuuden muutoksina. Sekä miesten että naisten päivittäistupakointi oli pitkään pääkaupunkiseudulla selvästi muuta maata yleisempää.
Jo 2000-luvun alussa miesten tupakointi oli kuitenkin pääkaupunkiseudulla hieman harvinaisempaa kuin muualla Suomessa. Naisten tupakointi puolestaan oli pääkaupunkiseudulla muuta maata yleisempää pidempään, mutta 2010-luvun puolivälistä lähtien se on ollut jo vähäisempää kuin koko maassa keskimäärin.
Tupakointi selittää koulutusryhmien kuolleisuuseroja
Tupakoinnissa on huomattavat sosioekonomiset erot. Tällä hetkellä esimerkiksi perusasteen koulutuksen suorittaneet helsinkiläismiehet tupakoivat yli neljä kertaa todennäköisemmin kuin korkeakoulutetut miehet. Naisilla perus- ja keskiasteen koulutuksen saaneet tupakoivat kolme kertaa todennäköisemmin kuin korkeakoulutetut. Tupakointi onkin keskeinen koulutusryhmien kuolleisuuseroja selittävä tekijä.
Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tupakoinnin arvioidaan aiheuttavan yhteiskunnalle miljardiluokan kustannukset vuosittain. Koska korkeakoulutettujen tupakointi on jo vähentynyt tuntuvasti, on tällä hetkellä keskeistä pyrkiä vähentämään vähän koulutettujen tupakointia.
Tämä tiedote julkaistaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Netta Mäki, erikoistutkija, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelut, 09 310 36373, netta.maki@hel.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Pitäjänmäen peruskoulun peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman21.5.2025 22:25:47 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 21. toukokuuta Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman. Kautensa viimeisessä kokouksessa valtuusto hyväksyi myös kaavamuutokset Malmille ja Arabianrantaan sekä käsitteli valtuutettujen aloitteita.
Lapsiperheiden eriytyminen on Helsingissä muita asukasryhmiä voimakkaampaa21.5.2025 11:05:42 EEST | Tiedote
Lapsiperheet eriytyvät Helsingin sisällä sosioekonomisten, etnisten ja kulttuuristen taustojen mukaan voimakkaammin kuin helsinkiläiset keskimäärin. Myös hyvinvoinnin eriytymisestä on nähtävissä useita merkkejä, ja joiltain osin hyvinvointierot ovat jopa vahvistuneet. Monet lapset elävät pienituloisissa perheissä. Perheen toimeentulovaikeudet heikentävät sekä vanhempien että lasten ja nuorten hyvinvointia.
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan ajankohtaiskatsausta19.5.2025 19:21:36 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli kokouksessaan 19. toukokuuta Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan ajankohtaiskatsausta. Konsernijaosto merkitsi katsauksen tiedoksi.
Valtioneuvoston linnan kaavaratkaisu etenee Helsingin kaupunginvaltuustoon19.5.2025 19:09:16 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 19.5. esittää valtuustolle valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen hyväksymistä sekä kulttuurikeskus Stoan perusparannuksen ja laajennuksen hyväksymistä. Kaupunginhallitus merkitsi myös tiedoksi selvityksen liikenteen kasvihuonepäästöistä.
Helsingin hyvinvointisuunnitelman toimenpiteet ovat edistyneet hyvin15.5.2025 11:24:39 EEST | Tiedote
Valtaosa Helsingin hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävistä toimenpiteistä on joko valmistunut tai hyvin käynnissä. Tämä käy ilmi vuoden 2025 Stadin HYTE-barometristä. Kyseessä on nykyisen Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelmakauden viimeinen raportointi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme