Turun yliopisto

Uudessa EU-hankkeessa kehitetään eurooppalaista identiteettilompakkoa ja rakennetaan parempaa turvallisuusteknologiaa

Jaa

Turun yliopisto on yksi seitsemästä kansainvälisestä kumppanista uudessa Horisontti Eurooppa -rahoitetussa PRIVIDEMA-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää tietoturvaa edistäviä teknologioita kyberuhkien selvittämisen, yksityisyyden suojan sekä identiteetinhallinnan aloilla.

PRIVIDEMA-hanke sai Euroopan komission Horisontti Eurooppa -ohjelmasta viime marraskuussa yli 3 miljoonan euron rahoituksen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Turun yliopiston osuus rahoituksesta on yli 450 000 euroa.  

PRIVIDEMA-hankkeen tavoitteena on ottaa käyttöön vahvempia, käyttäjäystävällisempiä ja paremmin skaalautuvia kyberturvallisuusratkaisuja eurooppalaisessa ekosysteemissä, edistää turvallista digitalisaatiota ja auttaa datataloutta kasvamaan Euroopassa. Hankkeessa pyritään parantamaan yksityisyyden suojaa, tietojen ja verkkojen suojausta sekä rakentamaan vahvoja digitaalisia infrastruktuureja.

– Eurooppalaisen digitaalista identiteettiä koskevan EUDI-asetuksen myötä kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus käyttää digitaalisia lompakoita vuoden 2026 loppuun mennessä. Kun otetaan käyttöön tällaisia uusia palveluja, korkeatasoisen tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistaminen on olennaista luottamuksen rakentamisen kannalta, sanoo professori Tapio Pahikkala.

PRIVIDEMA linkittyykin useisiin eurooppalaisiin strategisiin aloitteisiin. Yrityslähtöinen hanke keskittyy todellisiin ja markkinakelpoisiin sovelluksiin, jotka parantavat olemassa olevia ratkaisuja.

Hanke tuottaa avoimen lähdekoodin työkaluja, edistää teknologian saatavuutta, kouluttaa kyberturvallisuuden ammattilaisia ja parantaa homomorfisen salauksen käytettävyyttä. Lisäksi hanke pyrkii luomaan prototyypit eurooppalaiselle identiteettilompakolle sekä yksityisyyttä kunnioittavalle kyberuhkatiedon käsittelyjärjestelmälle.

Turun yliopisto johtaa tutkimusta yksityisyyttä suojaavan koneoppimisen osa-alueella.

– Sovellamme uusimpia menetelmiä, kuten differentiaalista yksityisyyttä, arkaluonteisten tietojen suojaamiseksi. Jatkamme myös työtämme yksityisyyttä suojaavien koneoppimismallien kehittämiseksi. Tavoitteena on tehdä datasta käyttökelpoista paljastamatta luottamuksellista tietoa, Pahikkala sanoo.

Turun yliopiston tutkimusryhmä on erikoistunut koneoppimismallien kouluttamiseen, optimointiin ja validointiin suojaten samalla arkaluonteisia tietoja. Tiimillä on laaja kokemus yksityisyyden turvaamisen ja tietojen hyödynnettävyyden asettamista kompromisseista, mikä tukee PRIVIDEMA:n todellisia sovelluskohteita. Turun yliopisto täydentää myös konsortion asiantuntemusta federoidusta koneppimisesta ja tarjoaa innovatiivisia lähestymistapoja yksityisyyttä turvaaviin teknologioihin.

– Panoksemme varmistavat, että hanke perustuu huippututkimukseen ja tuottaa käytännöllisiä ja vaikuttavia ratkaisuja.


Konsortiota koordinoi itävaltalainen yksityinen tutkimuspalveluyritys Technikon, ja siihen kuuluu kuusi muuta eurooppalaista kumppania. Turun yliopiston lisäksi mukana ovat teollisuuskumppanit Thales ja iDAKTO (Ranska) ja Tune Insight (Sveitsi), akateemiset yhteistyökumppanit Sabanci University (Turkki) ja julkinen tutkimusorganisaatio The French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (Ranska).

prividema.eu/



Rahoittajan%20logot%20EU%20ja%20ECCC

PRIVIDEMA-hanke on Euroopan unionin  rahoittama. Avustussopimus nro 101167964. Näkemykset ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan kyberturvallisuusalan osaamiskeskuksen näkemyksiä. Euroopan unionia tai rahoittajaa ei voida pitää niistä vastuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.

Turun yliopiston mediatiedotteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto

Kansainvälinen tutkimus ehdottaa lippulaivalajien käsitteen laajentamista monipuolisemmiksi lippulaivakohteiksi luonnonsuojelun edistämiseksi21.5.2025 12:52:37 EEST | Tiedote

Luonnonsuojelun symboleista puhuttaessa mieleen tulevat yleensä tietyt tunnetut lajit, kuten pandat, tiikerit, norsut, jääkarhut tai delfiinit. Tällaisia lippulaivalajeja käytetäänkin laajasti suojelukampanjoissa herättämään yleisön kiinnostusta ja saamaan tukea luonnonsuojelulle. Kansainvälisen tutkijaryhmän tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin ehdotetaan, että lippulaivan käsitettä tulisi laajentaa yksittäisistä symbolilajeista monipuolisempiin lippulaivaluokkiin.

Kansainvälinen tiedepalkinto Turun yliopiston tutkijalle sydäninfarktidiagnostiikkaa kehittävästä tutkimuksesta21.5.2025 10:02:10 EEST | Tiedote

Euroopan kliinisen kemian ja laboratoriolääketieteen alan kattojärjestö myönsi Turun yliopiston bioteknologian laitoksella työskentelevälle väitöskirjatutkija Selma Saloselle EFLM Cardiac Marker Award -tiedepalkinnon. Tunnustus myönnettiin viime vuonna julkaistusta tutkimusartikkelista, jossa kehitettiin uudenlainen laboratoriotesti sydäninfarktidiagnostiikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye