Työn ja talouden tutkimus LABORE

Juho Koistisen väitös: Odotusten rooli makrotaloudellisten vaikutusten mittaamisessa

Jaa

Laboren ennustepäällikkö Juho Koistinen väittelee 30. toukokuuta Helsingin yliopistossa taloustieteen ekonometrian alaan kuuluvasta väitöskirjastaan. Tutkimus käsittelee, miten taloudellisten toimijoiden tulevaisuuteen suuntautuvat odotukset vaikeuttavat erityisesti rahapolitiikan dynaamisten vaikutusten mittaamista – ja millaisin menetelmin tämä haaste voidaan ratkaista.

Kuva: Emmi Nykänen.

Kotitaloudet ja yritykset reagoivat raha- ja finanssipolitiikkaan jo ennen kuin päätökset tulevat voimaan. Tämä tarkoittaa, ettei tutkijalla ole käytössään kaikkea olennaista tietoa juuri siinä hetkessä, jossa politiikkatoimet vaikuttavat. Esimerkiksi sosiaalietuuksiin kohdistuvat leikkaukset alkavat vaikuttaa talouteen jo niiden ilmoitushetkestä, eivät vasta voimaantulon jälkeen.

– Jotta etuusleikkausten vaikutusta esimerkiksi talouskasvuun voidaan arvioida tarkasti, ennakoivat päätökset on otettava huomioon. Tätä ilmiötä kutsutaan ekonometriassa ei-kääntyvyyden ongelmaksi, Juho Koistinen sanoo. 

Kolme näkökulmaa odotusten huomioimiseen empiirisessä makrotaloustieteessä  

Väitöskirjan ensimmäisessä artikkelissa Koistinen arvioi tilastollisia menetelmiä, joilla mitataan ohjauskorkopäätösten vaikutuksia tilanteessa, jossa keskuspankki viestii aktiivisesti tulevista toimistaan. Ennakoivan viestinnän tavoitteena on ohjata taloudellisten toimijoiden odotuksia tulevasta korkokehityksestä – erityisen keskeistä tämä oli 2010-luvulla, kun korot olivat nollan tuntumassa. 

– Jos keskuspankin viestintää ei huomioida analyysissä, rahapolitiikan vaikutus talouskasvuun ja inflaatioon voi tulla arvioiduksi liian voimakkaaksi, Koistinen sanoo. 

Toisessa artikkelissa kehitetään uusi menetelmä, joka mahdollistaa sekä ohjauskorkopäätösten että ennakoivan viestinnän dynaamisten vaikutusten samanaikaisen arvioinnin. Aineistona on Yhdysvaltain rahapolitiikka vuosilta 1994–2019. 

– Tulokset osoittavat, että molemmat työkalut – ohjauskorot ja ennakoiva viestintä – ovat tehokkaita, mutta niiden vaikutukset näkyvät eri aikajänteillä. Ennakoivan viestinnän vaikutus talouskasvuun ilmenee pidemmällä aikavälillä kuin korkopäätösten, Koistinen toteaa. 

Kolmannessa artikkelissa, joka on kirjoitettu yhdessä väitöskirjaohjaaja Bernd Funovitsin kanssa, kehitetään menetelmä, jolla voidaan yksinkertaistaa dynaamisia faktorimalleja. Tällaiset mallit mahdollistavat useiden satojen makrotaloudellisten muuttujien samanaikaisen analysoinnin. 

–  Dynaamiset faktorimallit ovat tehokas tapa käsitellä satoja makrotaloudellisia muuttujia, mikä helpottaa taloudellisten toimijoiden odotusten sisällyttämistä tutkijan malliin. Ne voivat kuitenkin helposti käydä laskennallisesti raskaiksi. Kehittämämme menetelmä yksinkertaistaa mallia ilman, että sen selitysarvo kärsii, Koistinen tiivistää. 

Väitöstilaisuus perjantaina 30. toukokuuta  

Valtiotieteiden maisteri Juho Koistisen taloustieteen alaan kuuluva väitöskirja Essays in macroeconometrics under noninvertibility tarkastetaan julkisesti Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 30.5.2025 klo 13 (Economicum, Luentosali, Arkadiankatu 7). Vastaväittäjänä toimii professori Matteo Barigozzi Bolognan yliopistosta. Kustoksena toimii professori Markku Lanne Helsingin yliopistosta. 

Tutustu väitöskirjaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.

Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Labore (punainen tekstilogo)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Tuottavuus kasvuun palkkaamalla yrityksiin lisää korkeakoulutettuja30.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Yritysten tuottavuuden kasvu on kiinteässä yhteydessä siihen, että erityisesti STEM-alojen korkeakoulutettujen osuus niiden henkilöstössä kasvaa, kertoo Laboren uusi analyysi. Kaupallisen alan korkeakoulututkinnon suorittaneiden määrän kasvu näkyy yritysten tuottavuudessa vieläkin nopeammin. Analyysin tulokset korostavat korkeasti koulutetun työvoiman ratkaisevaa merkitystä Suomen talouden kehitykselle.

Yritysten väliset erot kasvattavat palkkaeroja Suomessa24.4.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Laboren uudessa tutkimuksessa tarkastellaan Suomen yrityssektorin palkkahajonnan ajureita vuosina 2001–2022. Vaikka yritysten sisäiset palkkaerot muodostavat suurimman osan palkkahajonnasta vuositasolla, yritysten välinen vaihtelu selittää suurimman osan palkkaerojen kasvusta pitkällä aikavälillä. Erityisesti korostuu toimialojen välinen vaihtelu ja pieni joukko toimialoja selittää suuren osan palkkahajonnan kasvusta. Vuosina ennen koronapandemiaa vaikutukset näkyvät erityisen selkeästi. Alueiden välinen palkkahajonta sen sijaan ei ole merkittävä tekijä.

Eläkkeiden inflaatiovakauttajan olisi voinut suunnitella toisin16.4.2025 06:45:00 EEST | Blogi

Tammikuussa sovittu eläkeuudistus toi mukanaan inflaatiovakauttajan, joka leikkaa eläkkeitä inflaatiopiikkien aikana. Uudistuksen tarkoituksena on vakauttaa eläkejärjestelmän rahoitus, mutta onko se onnistunut valinta? Tässä blogissa pohdimme, millaisia seurauksia inflaatiovakauttajalla voi olla eläkeläisten toimeentuloon ja makrotalouden vakauteen – ja olisiko samoihin tavoitteisiin voinut päästä vähemmän haitallisin keinoin.

Ekonomisk prognos 2025-2027: Ekonomin återhämtar sig under osäkra tider3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Enligt Labores konjunkturprognos våren 2025 kommer Finlands ekonomi att växa med 1,4 procent under 2025. Konjunkturläget förbättras 2026 och 2027 då BNP-tillväxten väntas stiga till 1,9 procent respektive 1,4 procent. Långsammare inflation och räntesänkningar kommer att stödja tillväxten i bostadsbyggande, privat konsumtion och export. Den internationella osäkerheten är exceptionellt hög, vilket innebär en ökad risk för långsammare tillväxt än väntat.

Talousennuste vuosille 2025–2027: Jousitus kovilla, talous elpyy epävarmuuden aikana3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Tutkimuslaitos Laboren kevään 2025 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2025. Suhdanne paranee vuosina 2026–2027, jolloin BKT-kasvu vauhdittuu 1,9 ja 1,4 prosenttiin. Hidastunut inflaatio ja koronlaskut tukevat asuinrakentamisen, yksityisen kulutuksen ja viennin kasvua. Kansainvälinen epävarmuus on poikkeuksellisen suurta, mikä merkitsee kohonnutta riskiä ennustettua hitaamman kasvun toteutumiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye