Mittava kansallinen hanke tuo data-analyysin urheiluseurojen strategiseksi työkaluksi
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on ollut vastata urheiluseurojen kasvavaan tarpeeseen mitata, sanoittaa ja ohjata niiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uusien työkalujen kehitystyössä seurat olivat aktiivisessa roolissa.
Turun yliopiston johtama Yhteenkuuluvuudesta hyvinvointia -hanke on kehittänyt Urheiluseura 2.0 -alustan, joka sisältää monipuolisia työkaluja urheiluseuratoiminnan laadun arviointiin ja kehittämiseen. Hankkeen johtaja Juha Hedman Turun yliopistosta kertoo, että hankkeessa kerätty laaja aineisto tarjoaa ennennäkemättömän kuvan suomalaisen seuratoiminnan tilasta.
– Tämä mittava kansallinen ponnistus vastaa akuuttiin tietovajeeseen: miten integroida paikallisen seurakulttuurin ja fyysisen aktiivisuuden hyvinvointivaikutukset päätöksentekoon ja luoda uusi yhteiskunnallinen perustelu liikunnalliselle elämäntavalle, hän sanoo.
Digitaalinen alusta ja kaksi uutta mittaria
Urheiluseura 2.0 -alustan konsepti perustuu seuratoiminnan kontekstin tunnistaviin tietokantoihin, datamalleihin ja algoritmeihin sekä tehokkaisiin tiedonkeruu- ja analyysiratkaisuihin. Alusta sisältää useita datahankintatyökaluja kuten Seurayhteisö-, Lajiyhteisö, valmennuksen Reflektiivisyys- ja johdon Muutosvalmiustestin.
Hedmanin mukaan alustan pilotoinnin myötä on havaittu, että laajamittaisen testaamisen aloittaminen muuttaa seuran arkea pysyvästi ja tekee yhteenkuuluvuuden rakentamisesta aidosti seuran agendalla olevan asian.
– Urheiluseura 2.0 on ainutlaatuinen siinä, että se kerää systemaattisesti tietoa ei-urheilevista aikuisista toimijoista ja tarjoaa vertailukelpoista dataa seuran yhteenkuuluvuudesta ja toimijoiden tavoitteista, hän sanoo.
Digitaalisen alustan lisäksi hanke on kehittänyt kaksi innovatiivista indeksimittaria: yhteenkuuluvuusindeksin (CI) ja kestävyysindeksin (RI). Yhteenkuuluvuusindeksi (CI) mittaa yhteisön tai ryhmän yhteenkuuluvuutta ottamalla huomioon osallistuvuuden, tavoitteellisuuden, kriittisyyden ja yksimielisyyden.
– Toisin kuin perinteiset mittarit, CI perustuu ajatukseen yhteenkuuluvuudesta yhteisön ominaisuutena, ei yksilöiden tunteiden summana. Mittaus on jatkuva prosessi, joka auttaa seuroja ymmärtämään ja vahvistamaan yhteisöllisyyttään, Hedman kertoo.
Kestävyysindeksi (RI) arvioi seuran kestävyyttä yhteenkuuluvuusindeksin ja seuran aikuistoimijoiden mukaan. Se heijastaa jäsenpolun kestävyyttä seurassa ja tavoittelee tasapainoa resurssien ja yhteisöosaamisen välillä erottaen kestävän seuran palveluorganisaatiosta.
Urheiluseurat mukana kehitystyössä
Yksi Yhteenkuuluvuudesta hyvinvointia -hankkeen kulmakivistä oli saada urheiluseurat mukaan tutkimukseen aktiivisina toimijoina. Työkalujen kehittämisessä ovatkin olleet mukana urheiluseurat ja niiden keskeiset sidosryhmät kuten lajiliitot ja rahoittajat. Pilotoinnin aikana on osallistettu yli 40 000 seuratoimijaa 1200 organisaatiosta ja 67 seutukunnasta.
– Tavoitteena on, että yhteisön jäsenet tulevat oman ja yhteisönsä hyvinvoinnin tuottajiksi, eivät passiivisiksi valmiiden ohjelmien vastaanottajiksi. Hankkeessa kerätty data on peräisin suoraan yhteisöistä, mikä takaa sen autenttisuuden ja kontekstisidonnaisuuden. Datan omistajuus säilyy seuroilla, Hedman kertoo.
Hanke keskittyy erityisesti urheiluyhteisöjen aikuisiin toimijoihin – vanhempiin, valmentajiin, johtajiin ja muihin vapaaehtoisiin – sillä juuri he luovat toiminta- ja oppimisympäristön sekä mahdollisuudet nuorten osallistumiselle ja kasvulle.
– Suomessa ei aiemmin ole ollut datapohjaista järjestelmää, joka keräisi systemaattisesti tietoa tästä ratkaisevan tärkeästä ryhmästä.
Uudenlainen malli urheilun ja tieteen yhteistyölle
Hankkeessa kehitetty Urheiluseura 2.0 -alusta siirtyy jatkokehitykseen Urheiluseurojen Liitto ry:lle. Hedmanin mukaan on tärkeää, että seurat jatkavat omaehtoista yhteistyötä ja itseensä investointia.
– Tulevat EU-lainsäädäntöuudistukset, kuten NIS2-direktiivi ja Data Act, lisäävät järjestöjen vastuuta datan hallinnasta mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia, joihin hankkeen kaltaiset datapohjaiset työkalut antavat erinomaiset valmiudet.
Yhteys perustutkimukseen varmistetaan Sport Pragademyn tutkijakumppanuuden kautta, perustuen Turun yliopiston ja East Carolina Universityn puitesopimukseen. Urheiluseurojen Liitto ja Sport Pragademy toimisivat urheilun ja kansalaistoiminnan keskeisenä tutkimus- ja tietoresurssina, pohjautuen ruohonjuuritason kehittämiseen ja kohtuuden talouden periaatteeseen.
Hedman kiteyttää hankkeen merkittävimmäksi perinnöksi sen kyvyn vahvistaa suomalaisten urheiluseurojen roolia yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden, osallisuuden ja vaikuttavuuden rakentajina.
– Luomalla tieteellisesti perustellun mittaus- ja sanoittamismallin seuratoiminnan yhteisölliselle vaikuttavuudelle – ei vain yhteistyössä seurojen kanssa, vaan jopa seurojen omista lähtökohdista käsin – hanke luo uudenlaisen mallin urheilun ja tieteen kumppanuudelle. Tämä mahdollistaa seuroille ainutlaatuisen mahdollisuuden osoittaa konkreettisesti arvonsa ja merkityksensä rahoittajille ja koko yhteiskunnalle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hedmanhankkeen johtaja
Tavoitettavissa ma 26.5. klo 9–13 ja klo 15.30 eteenpäin.
Turun yliopiston viestintä
viestinta@utu.fiwww.utu.fi/medialleLinkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Antibioottiresistenssi ennustaa korkeampaa kuolleisuutta 17 vuoden seurannassa – ruokavalio ja sukupuoli yhteydessä15.7.2025 10:44:21 EEST | Tiedote
Turun yliopiston johtamassa väestötutkimuksessa selvitettiin antibioottiresistenssin yleisyyteen kytkeytyviä tekijöitä. Antibioottien käytön lisäksi suurempaa resistenssikuormaa ennustivat ruokavalio, sukupuoli, asuinpaikka, tulotaso ja tietyt suolistobakteerit. Suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuusriskiin seurannan aikana.
Alkava Alzheimerin tauti voi näkyä aivoissa jo keski-iässä14.7.2025 09:55:54 EEST | Tiedote
Kansallinen väestötutkimus osoittaa, että Alzheimerin tautiin liittyvät merkit voivat näkyä aivoissa jo keski-iässä. Tulevaisuudessa verinäytteestä määritettävät Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet voisivat mahdollistaa taudin varhaisemman toteamisen. Tällöin ennaltaehkäisevä hoito osattaisiin kohdentaa oikeille henkilöille taudin ollessa vielä lievä.
Koivun siitepölykausi oli Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä10.7.2025 11:09:15 EEST | Tiedote
Koivun siitepölykautta kesti maaliskuun lopulta heinäkuun alkuun. Syynä kauden venymiseen olivat varhaiset siitepölykulkeumat etelämpää Euroopasta sekä viileän kevään johdosta pitkittynyt paikallinen kukinta. Lisäksi siitepölyä kantautui Norjan ja Ruotsin vuorilta vielä keskellä kesää. Kukinta oli hieman runsaampaa kuin keskivertovuonna.
Raskauden aikainen suoliston mikrobisto on yhteydessä äidin masennus- ja ahdistusoireisiin8.7.2025 10:39:36 EEST | Tiedote
Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus raskauden aikana verrattuna naisiin, joilla oireita ei ollut tai oireet olivat lieviä.
Maukkaampia ja kestävämpiä mansikoita – tuore tutkimus kartoittaa aihioita tulevaisuuden mansikkalajikkeiksi2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin uusien mansikkaristeytysten koostumusta ja aistittavia ominaisuuksia. Risteytyksillä puutarhamansikkaan pyritään palauttamaan kestävyyttä ja kiinnostavia makuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme