Jyväskylän yliopisto

Kotkan kaupunki on perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta

Jaa

Kunnallisen maan käytön suunnittelu eli kaavoittaminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen, jonka ylläpitämiseksi päättäjät tarvitsevat tietoa kuntansa lajirikkaudesta ja uhanalaisten lajien määrästä. Lajirikkaus on suurinta hyönteisissä, joista parhaiten tunnetaan perhoset. Jyväskylän yliopiston tutkijat arvioivat suomalaisten kuntien perhoslajiston monimuotoisuutta ja uhanalaisten lajien määriä havaiten Kotkan kaupungin olevan perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta. Kaikkien uhanalaisin perhoslajisto löytyi Enontekiön kunnasta.

Kuvan isonokkosperhonen kuuluu Suomen etelärannikon kuntien lajirikkaisiin perhosyhteisöihin.
Kuvan isonokkosperhonen kuuluu Suomen etelärannikon kuntien lajirikkaisiin perhosyhteisöihin. Anssi Vähätalo

Jyväskylän yliopiston tutkijat selvittivät suomalaisten kuntien perhoslajimääriä Suomen Lajitietokeskukseen vuosien 2001–2020 välillä ilmoitetun kolmen miljoonan perhoshavainnon avulla. Tutkijat kehittivät lajikertymäkäyrämallin, joka tarkensi kuntien perhoslajiston monimuotoisuutta.

- Havaintoja oli riittävän paljon 97 kunnan perhoslajimäärien arviointiin lajikertymäkäyrän avulla. Malli suhteuttaa lajimääräarvion kussakin kunnassa samaan havaintomäärään ja lisää arvion vertailukelpoisuutta kuntien välillä, selventää yliopistonlehtori Anssi Vähätalo Jyväskylän yliopistosta. 

Tutkijat havaitsivat, että lajimäärät olivat pienimpiä pohjoisissa kunnissa ja kasvoivat kohti etelärannikon kuntia. Lajirikkaimmaksi kunnaksi osoittautui Kotka. Naapurikunnissa Haminassa ja Pyhtäällä perhoslajisto oli lähes yhtä rikas kuin Kotkassa. 

Lajimäärä on monimuotoisuuden indikaattori

Tutkimukseen valitut 878 kotimaista perhoslajia edustavat suurta lajikirjoa. Suuri perhoslajimäärä kunnassa tarkoittaa myös suurta kasvilajimäärää, sillä moni perhoslaji kykenee elämään vain yhdellä tai muutamalla kasvilajilla. 

- Suuri kasvi- ja perhoslajimäärä osoittaa kunnassa olevan myös lukuisia erityyppisiä elinympäristöjä. Esimerkiksi Kotkassa on meren rannan lisäksi suuri suoalue Valkmusan kansallispuistossa, kertoo Vähätalo.

Enontekiön perhosyhteisö uhanalaisin

Uhanalaisia perhoslajeja oli yleisesti ottaen eniten etelärannikon kunnissa, missä kokonaislajimääräkin oli suurin. 

- Huomioimalla kaavoituksessa elinympäristöjen monimuotoisuuden, pystyvät etelärannikon kunnat ylläpitämään suurta lajikirjoa ja estämään monen uhanalaisten lajin katoamisen Suomesta, pohtii Vähätalo.

Kaikkein uhanalaisin perhosyhteisö oli Enontekiön kunnassa, vaikka siellä perhoslajien kokonaismäärä oli pienin. 

- Enontekiöläisiä perhosia uhkaa ilmaston lämpeneminen, sillä tunturiylängöllä elävät lajit kuten tundrahopeatäplä eivät valitettavasti pysty siirtymään pohjoiseen edessä olevan Jäämeren takia. Vaikka Enontekiö ei voi juuri mitään ilmastonmuutokselle, kehittämällä kestävää pohjoista luontoa kunnioittavaa matkailua voidaan käydä viivytystaistelua pohjoisten lajien sukupuuttoa vastaan, arvelee Vähätalo.

Tallenna luontohavaintoja Lajitietokeskukseen 

Tutkijat toivovat, että suomalaiset ilmoittaisivat perhos- ja hyönteishavainnoistaan Suomen Lajitietokeskuksen havaintotietokantaan. Ilmoitettujen havaintojen sisältämää tietoa voidaan hyödyntää paremmin esimerkiksi luonnon monimuotoisuustutkimuksessa ja uhanalaisuusarvioinneissa. 

Artikkelin tiedot: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori Anssi Vähätalo, anssi.vahatalo@jyu.fi, +358408054744

Kuvat

Kuvan isonokkosperhonen kuuluu Suomen etelärannikon kuntien lajirikkaisiin perhosyhteisöihin.
Kuvan isonokkosperhonen kuuluu Suomen etelärannikon kuntien lajirikkaisiin perhosyhteisöihin.
Anssi Vähätalo
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Apulaisprofessori Paavo Penttilä on inspiroitunut luonnon materiaaleista27.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen uuden apulaisprofessorin Paavo Penttilän tavoitteena on tuottaa uudenlaista tietoa kasvien soluseinien rakenteista ja ominaisuuksista. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi vastustuskykyisten viljelyskasvien ja hiiltä sitovien uusien puumateriaalien kehittämisessä. Penttilä on juuri saanut tutkimukseensa 1,5 miljoonan euron rahoituksen Novo Nordisk -säätiöltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye