Järjestöillä huoli syöpään sairastuneiden toimeentulosta
Syöpään sairastuneiden taloudelliset haasteet vaikuttavat jo syöpäpotilaiden hoidon toteutumiseen: moni välttelee lääkäriin menemistä mahdollisten syöpäoireiden vuoksi taloudellisten syiden vuoksi, ja toisaalta potilaat saattavat jättää käymättä hoidoissa säästösyistä.
Syöpäpotilaan sosiaaliturva on samanlainen kuin muidenkin vakavaa tai kroonista sairautta sairastavien. Myös haasteet ovat yhteisiä: sairauspoissaolot, lääkekustannukset, asiakasmaksujen korotukset ja sairauspäivärahojen leikkaukset aiheuttavat haasteita sekä toimeentuloon että psyykkiseen hyvinvointiin.
Taloudelliset haasteet koskettavat usein myös syöpään sairastuneiden alaikäisten huoltajia, jotka joutuvat esimerkiksi jäämään pois ansiotyöstä. Erityisen ongelmallinen tilanne on niillä alaikäisten syöpään sairastuneiden huoltajilla, joiden 16 vuotta täyttäneet nuoret tämän vuoden alusta jäivät erityishoitorahan ulkopuolelle.
Etuuksien hakemiseen tarvitaan usein tukea, mutta terveyssosiaalityön saatavuus ja käytännöt vaihtelevat merkittävästi alueittain. Terveyssosiaalityöhön tehdyt muutokset näkyvät myös Syöpäjärjestöjen taloudellisissa avustuksissa vähävaraisille syöpään sairastuneille. Koska haku toteutetaan sairaaloiden sosiaalityöntekijöiden kautta, ovat hakijoiden määrät vähentyneet ja neuvonnan tarve kasvanut.
– Myös terveyssosiaalityön on oltava kiinteä osa syövänhoidon hoitoketjua. Ihmisen tilanne ja tukipalvelujen tarve olisi pystyttävä arvioimaan yksilöllisesti kaikissa syövän vaiheissa, muistuttaa Suomen Syöpäyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja Jukka Moilanen.
Syöpäjärjestöt tukee syöpäpotilaita erilaisilla taloudellisilla avustuksilla ja tarjoaa apua syöpäpotilaiden taloudellisiin haasteisiin mm. valtakunnallisella etuusneuvonnalla. Myös moni alueellinen syöpäyhdistys tulee syöpään sairastuneita jäseniään esimerkiksi hoitopäiväkorvauksilla tai alkuavustuksilla, joita myönnetään syöpätaudin hoidosta aiheutuneisiin kustannuksiin.
Järjestörahoituksen leikkaukset uhkaavat toimintaedellytyksiä
Pian valmistuvassa kansallisessa syöpästrategiassa kolmannen sektorin merkitys syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä moninaisessa tukemisessa on tunnistettu ja järjestöjen tarjoamat tukipalvelut halutaan integroida tiiviimmin syöpäpotilaan hoitopolkuun.
Järjestöjen tarjoamalle ammattilaisten työlle, vapaaehtoistoiminnalle ja vaikuttamistyölle on tiukassa taloustilanteessa entistä enemmän tarvetta. Samaan aikaan myös järjestöjen toimintaedellytyksiä heikennetään merkittävillä STEA-rahoituksen leikkauksilla. Tiedon, tuen ja neuvonnan tarpeet tulevat lähivuosina todennäköisesti kuitenkin vain kasvamaan, toteavat Syöpäjärjestöjen valtuuskunta ja hallitus.
Yhteyshenkilöt
Juha Pekka TurunenPääsihteeriSyöpäjärjestöt
Puh:050 571 4577juhapekka.turunen@cancer.fiJukka MoilanenValtuuskunnan puheenjohtaja
Puh:050 367 2617Rauno IhalainenHallituksen puheenjohtaja
Puh:050 68048Sarianne HartonenYhteiskuntasuhdepäällikköSyöpäjärjestöt
Puh:050 329 6052sarianne.hartonen@cancer.fiSyöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Uusi tutkimus: Syöpä aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia erityisesti Suomessa1.7.2025 12:20:00 EEST | Tiedote
Tuoreen eurooppalaisen tutkimuksen mukaan syöpä vie potilailta tuloja, tuo mukanaan lisäkuluja ja pakottaa osan jopa lykkäämään hoitojaan taloudellisista syistä. Suomessa tilanne on erityisen huolestuttava.
Suolistosyöpien määrä nousi seulonnan myötä – helpotusta odotettavissa lähivuosina30.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suolistosyövän seulonta alkoi koko maassa vuonna 2022. Seulontaohjelma on lisännyt havaittujen syöpien määrää voimakkaasti jo ensimmäisinä vuosina, kuten odotettiin.
Cancerförekomsten fortsätter öka5.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Finlands Cancerregister publicerade i dag sin statistikrapport Cancer 2023.
Syöpien määrä jatkaa nousuaan5.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Syöpärekisteri julkaisi tänään Syöpä 2023 -tilastoraporttinsa.
Palliatiivisen hoidon maailmankongressi Helsingissä26.5.2025 12:41:04 EEST | Tiedote
Palliatiivisen hoidon maailmankongressi järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa tällä viikolla 29.-31.5.2025. Järjestävä taho on Euroopan palliatiivisen hoidon yhdistys (EAPC), joka on Euroopan palliatiivisen hoidon moniammatillinen kattojärjestö. Kongressi kerää Helsingin messukeskukseen yli 2000 palliatiivisen hoidon asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Samalla 29.5 vietetään Euroopan palliatiivisen hoidon päivää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme