Järjestöillä huoli syöpään sairastuneiden toimeentulosta
Syöpään sairastuneiden taloudelliset haasteet vaikuttavat jo syöpäpotilaiden hoidon toteutumiseen: moni välttelee lääkäriin menemistä mahdollisten syöpäoireiden vuoksi taloudellisten syiden vuoksi, ja toisaalta potilaat saattavat jättää käymättä hoidoissa säästösyistä.
Syöpäpotilaan sosiaaliturva on samanlainen kuin muidenkin vakavaa tai kroonista sairautta sairastavien. Myös haasteet ovat yhteisiä: sairauspoissaolot, lääkekustannukset, asiakasmaksujen korotukset ja sairauspäivärahojen leikkaukset aiheuttavat haasteita sekä toimeentuloon että psyykkiseen hyvinvointiin.
Taloudelliset haasteet koskettavat usein myös syöpään sairastuneiden alaikäisten huoltajia, jotka joutuvat esimerkiksi jäämään pois ansiotyöstä. Erityisen ongelmallinen tilanne on niillä alaikäisten syöpään sairastuneiden huoltajilla, joiden 16 vuotta täyttäneet nuoret tämän vuoden alusta jäivät erityishoitorahan ulkopuolelle.
Etuuksien hakemiseen tarvitaan usein tukea, mutta terveyssosiaalityön saatavuus ja käytännöt vaihtelevat merkittävästi alueittain. Terveyssosiaalityöhön tehdyt muutokset näkyvät myös Syöpäjärjestöjen taloudellisissa avustuksissa vähävaraisille syöpään sairastuneille. Koska haku toteutetaan sairaaloiden sosiaalityöntekijöiden kautta, ovat hakijoiden määrät vähentyneet ja neuvonnan tarve kasvanut.
– Myös terveyssosiaalityön on oltava kiinteä osa syövänhoidon hoitoketjua. Ihmisen tilanne ja tukipalvelujen tarve olisi pystyttävä arvioimaan yksilöllisesti kaikissa syövän vaiheissa, muistuttaa Suomen Syöpäyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja Jukka Moilanen.
Syöpäjärjestöt tukee syöpäpotilaita erilaisilla taloudellisilla avustuksilla ja tarjoaa apua syöpäpotilaiden taloudellisiin haasteisiin mm. valtakunnallisella etuusneuvonnalla. Myös moni alueellinen syöpäyhdistys tulee syöpään sairastuneita jäseniään esimerkiksi hoitopäiväkorvauksilla tai alkuavustuksilla, joita myönnetään syöpätaudin hoidosta aiheutuneisiin kustannuksiin.
Järjestörahoituksen leikkaukset uhkaavat toimintaedellytyksiä
Pian valmistuvassa kansallisessa syöpästrategiassa kolmannen sektorin merkitys syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä moninaisessa tukemisessa on tunnistettu ja järjestöjen tarjoamat tukipalvelut halutaan integroida tiiviimmin syöpäpotilaan hoitopolkuun.
Järjestöjen tarjoamalle ammattilaisten työlle, vapaaehtoistoiminnalle ja vaikuttamistyölle on tiukassa taloustilanteessa entistä enemmän tarvetta. Samaan aikaan myös järjestöjen toimintaedellytyksiä heikennetään merkittävillä STEA-rahoituksen leikkauksilla. Tiedon, tuen ja neuvonnan tarpeet tulevat lähivuosina todennäköisesti kuitenkin vain kasvamaan, toteavat Syöpäjärjestöjen valtuuskunta ja hallitus.
Yhteyshenkilöt
Juha Pekka TurunenPääsihteeriSyöpäjärjestöt
Puh:050 571 4577juhapekka.turunen@cancer.fiJukka MoilanenValtuuskunnan puheenjohtaja
Puh:050 367 2617Rauno IhalainenHallituksen puheenjohtaja
Puh:050 68048Sarianne HartonenYhteiskuntasuhdepäällikköSyöpäjärjestöt
Puh:050 329 6052sarianne.hartonen@cancer.fiSyöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Moni välttelee lääkäriin menoa mahdollisten syöpäoireiden vuoksi14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kaikkein eniten terveydenhuoltoon hakeutumiseen vaikuttavat taloudelliset syyt, mutta myös ajatus syövän löytymisestä pelottaa, Syöpäjärjestöjen teettämässä kyselytutkimuksessa ilmeni.
Tarttumattomat sairaudet -verkosto: Mihin jäi sotejärjestöjen lahjoitusten verovähennysoikeus?9.5.2025 11:40:20 EEST | Tiedote
Suuria kansanterveysjärjestöjä edustava Tarttumattomat sairaudet -verkosto ihmettelee hallituksen puoliväliriihessä tekemien järjestöjä koskevien päätösten epäjohdonmukaisuutta.
Solexponering sker obemärkt – UV-strålningen kan överraska även molniga dagar6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vid den här tiden på året överskrider UV-indexet i hela landet gränsen då man ska skydda sig mot solen. Finländarna har blivit mera medvetna om att UV-strålning innebär en risk för cancer, men barnen skyddas mindre än tidigare.
Auringolle altistuu huomaamatta – UV-säteily voi yllättää pilvisenäkin päivänä6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Tähän aikaan vuodesta UV-indeksi ylittää suojautumisrajan koko maassa. Suomalaisten tietoisuus UV-säteilyn syöpäriskeistä on parantunut, mutta lasten suojaaminen on heikentynyt.
Rintasyövän seulominen nykyistä laajemmilta ikäluokilta on hintansa väärti30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Rintasyövän seulontaohjelman kohdeikäryhmän laajentaminen saa tukea kattavasta taloudellisesta arvioinnista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme