Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Ordförandena för välfärdsområdenas välfärdsområdesstyrelser: Välfärdsområdenas framtid byggs på förtroende

Dela

Välfärdsområdenas första år har varit exceptionella på många sätt. Utöver den historiska strukturella förändringen har vi mött en verksamhetsmiljö som förändras snabbt, en accelererande kostnadsutveckling, ett ökande servicebehov, personalbrist och invånarnas ökande förväntningar.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

Trots att vi bara är i startgroparna är det tydligt att välfärdsområdesreformen är här för att stanna. Samtidigt kräver en långsiktig utveckling av välfärdsområdena realistiska och hållbara förutsättningar samt en gemensam syn på social-, hälsovårds- och räddningstjänsternas framtid över partigränser.

Det ekonomiska trycket under de första åren har varit hårt. Skyldigheten att täcka välfärdsområdenas överskott beaktar inte i sin nuvarande form de utmaningar som uppstått när områdena inlett sin verksamhet eller de snabba förändringarna i verksamhetsmiljön. Strukturella reformer och förbättringar av kostnadseffektiviteten har inletts i alla områdena, men effekterna realiseras med fördröjning. Därför vore det motiverat att förlänga tidsfristen gällande skyldigheten att täcka underskotten. Detta vore också kostnadsneutralt och skulle möjliggöra en kontrollerad förändring utan okontrollerade sparåtgärder. Tvära sparåtgärder kan äventyra den grundlagsenliga tillgången till tjänster, det allmänna förtroendet och, när förtroendet rasar, till slut säkerheten i hela samhället.

Samtidigt är det viktigt att erkänna betydelsen av välfärdsområdesindexet, som förändringar i finansieringen baserar sig på, när det gäller att trygga den finansiella stabiliteten i områdena. Ökningen av personalkostnaderna har varit och kommer i och med det nya kollektivavtalet att vara snabbare än indexets höjningsmån. Detta utgör en risk för områdenas ekonomiska balans och förmåga att upprätthålla tjänsternas kvalitet och tillgänglighet. Vi behöver ett system som identifierar och reagerar dynamiskt på den faktiska utvecklingen gällande personalkostnader och priserna på köpta tjänster, så att områdenas verksamhetsförutsättningar hålls på en hållbar grund.

Centralt i grundandet av välfärdsområdena är stärkande av kundorienteringen. Detta innebär att tjänsterna utvecklas utifrån invånarnas behov, på ett yrkesövergripande sätt och friktionsfritt – inte organisationsbaserat och fragmenterat. Områdena har redan inlett modiga försök och reformer, men behöver rörelsefrihet och stöd för att stärka kundorienteringen. Till detta hör tätt stärkandet av invånarnas delaktighet och förtroende. Vi måste tillsammans visa att vi bygger förändring för människornas bästa – och att vi samtidigt lyssnar, deltar och är transparenta.

De första åren har handlat om att lära sig, om att bygga upp förtroende och om att anpassa sig till förändringar. Nu är det dags att stärka förutsättningarna för en långsiktig, verkningsfull och ekonomiskt hållbar utveckling i välfärdsområdena. I samarbete med staten och kommunerna hittar vi lösningar som säkerställer att välfärdsområdena kan uppfylla sina löften till invånarna – nu och i framtiden.

Ordförandena för de första välfärdsområdesstyrelserna samlades till ett möte 15-16.5.2025 i Koli.


Ordförandena för välfärdsområdesstyrelserna:

Sanna Vauranoja
Egentliga Finlands välfärdsområde

Esa Ahonen
Kajanalands välfärdsområde

Maria Kaisa Aula
Mellersta Finlands välfärdsområde

Nina Brask
Kymmenedalens välfärdsområde

Lasse Hautala
Södra Österbottens välfärdsområde

Kari-Matti Hiltunen
Birkalands välfärdsområde

Anneli Kiljunen
Södra Karelens välfärdsområde

Heikki Laukkanen
Södra Savolax välfärdsområde

Harri Lehtonen
Satakunta välfärdsområde

Kaisa Lepola
Egentliga Tavastlands välfärdsområde

Tapani Melaluoto
Lapplands välfärdsområde

Juha Mustonen
Norra Karelens välfärdsområde

Sari Niinistö
Päijänne-Tavastlands välfärdområde

Tapio Pajunpää
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Helinä Perttu
Mellersta Nylands välfärdsområde

Riitta Raatikainen
Norra Savolax välfärdsområde

Maarit Raja-Aho
Vanda och Kervo välfärdsområde

Anne Salonvaara-Kero
Österbottens välfärdsområde

Tapani Tölli
Norra Österbottens välfärdsområde

Nyckelord

Kontakter

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Arbetstagare insjuknat i pneumokocksjukdom på Åbo skeppsvarv, vaccinationer påbörjas23.5.2025 15:13:05 EEST | Pressmeddelande

Inom ÅUCS-sjukhustjänsterna i Egentliga Finlands välfärdsområde har man under maj behandlat cirka tio personer i arbetsför ålder som krävt sjukhusvård på grund av pneumokockinfektion. Antalet insjuknade är stort jämfört med samma period förra året. Största delen av de insjuknade har arbetat vid Åbo skeppsvarv. Bland dem finns olika yrkesgrupper, olika nationaliteter och arbetstagare från olika företag.

Työntekijöitä sairastunut pneumokokkitautiin Turun telakalla, rokotukset käynnistymässä23.5.2025 15:13:05 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Tyks-sairaalapalveluissa on toukokuun aikana hoidettu noin kymmenen työikäisen aikuisen sairaalahoitoa vaatinutta pneumokokki-infektiota. Sairastuneiden määrä on suuri verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Sairastuneista suurin osa on työskennellyt Turun telakalla. Heidän joukossaan on eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye