Kela/FPA

Sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta: Pitkäaikaisen kivun lääkkeettömän hoidon saatavuutta täytyy parantaa

Jaa

Pitkäaikaisen kivun hoidossa täytyy kiinnittää erityistä huomiota lääkkeettömään hoitoon ja kuntoutukseen sekä näiden saatavuuden parantamiseen. Kelan sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta haluaa samalla myös muistuttaa keskushermostoon vaikuttavien kipulääkkeiden tarkoituksenmukaisesta käytöstä.

Kelan sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunnan näkemyksen mukaan pitkäaikaisen kivun diagnostiikka, hoito ja kuntoutus tulee toteuttaa vahvan tutkimusnäytön ja kansallisten hoitosuositusten mukaisesti. Neuvottelukunta kehottaa panostamaan entistä vahvemmin pitkäaikaisen kivun lääkkeettömään hoitoon ja kuntoutukseen. Neuvottelukunta haluaa myös muistuttaa keskushermostoon vaikuttavien kipulääkkeiden tarkoituksenmukaisesta käytöstä, erityisesti koska pitkäaikaisen kivun lääkehoidolla ei yleensä voida saavuttaa täydellistä kivuttomuutta.

Kaikkien kivunhoidon menetelmien pitää perustua riittävään tutkimusnäyttöön

Pitkäaikaisen kivun hoidossa hoitosuhteen jatkuvuus on tutkimusten mukaan tärkeää. Kipupotilas hyötyy ammattilaisten välisestä yhteistyöstä ja erilaisten lääkkeettömien hoito- ja kuntoutusmuotojen yhdistämisestä. Keskeisiä lääkkeettömiä hoitoja ovat muun muassa liikunta, terapeuttinen harjoittelu, kognitiivinen käyttäytymisterapia ja fysikaaliset hoidot. Neuvottelukunnan arvion mukaan palvelujärjestelmässä voisi myös olla tilausta erilliselle kipukuntoutukselle.

Sen sijaan transkraniaalinen sarjamagneettistimulaatio (rTMS) ja aivojen tasavirtastimulaatio (tDCS) eivät terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (Palko) antaman suosituksen mukaan kuulu terveydenhuollon palveluvalikoimaan pitkäkestoisen neuropaattisen kivun hoidossa.

Keskushermostoon vaikuttaviin kipulääkkeisiin liittyy suuria riskejä

Vuonna 2024 opioideja osti noin 7 % väestöstä eli noin 370 000 henkilöä.  Samana vuonna opioidien käyttäjistä vain noin 8 %:lla oli syöpäsairaus, vaikka opioidien tehokkuudesta on näyttöä juuri syöpäkivun hoidossa. Opioidien käyttö on yleistymässä 65 vuotta täyttäneillä henkilöillä. Erityisesti oksikodonin käyttäjämäärä ja kulutus on kasvanut.

Gabapentinoidien, eli gabapentiinin ja pregabaliinin, käyttö on yleistynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana ja niitä osti vuonna 2024 noin 3 % väestöstä. Huomattavaa on gabapentinoidien suuri kulutus suhteessa niiden käyttäjämäärään. Vastaavasti opioideja käyttää suurempi joukko, mutta niiden kulutus on gabapentinoidien kulutusta pienempi.

Neuvottelukunta esittää huolensa keskushermostoon vaikuttavien kipulääkkeiden, kuten opioidien ja gabapentinoidien käytöstä. Näiden lääkkeiden pitkäaikaiseen käyttöön liittyy merkittävä riippuvuuden ja väärinkäytön riski. Niiden käyttö pitkäaikaisen kivun hoidossa vaatii siksi huolellista harkintaa, kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa ja hoitosuhteen jatkuvuutta.

Gabapentinoidien%20k%E4ytt%E4j%E4m%E4%E4r%E4%20ja%20kulutus%20on%20kasvanut%20merkitt%E4v%E4sti%20viimeisen%20kymmenen%20vuoden%20aikana.%20Vaikka%20opioideja%20k%E4ytt%E4%E4%20suurempi%20osuus%20v%E4est%F6st%E4%2C%207%25%2C%20on%20niiden%20kulutus%20pienempi%20kuin%20gabapentinoidien.%20Gabapentinoideja%20k%E4ytt%E4%E4%20noin%203%25%20v%E4est%F6st%E4.

Neuvottelukunta muistuttaa lisäksi, että kannabispohjaisten lääkevalmisteiden käytöstä pitkäaikaisen kivun hoidossa ei ole myyntiluvan tai korvattavuuden edellyttämää tieteellistä näyttöä tehosta ja turvallisuudesta.

Sosiaalilääketieteellisen neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu Kelassa sairausvakuutukseen liittyvien lääketieteellisten kysymysten käsittely. Kelan hallitus nimittää neuvottelukunnan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Neuvottelukunnan nykyinen toimikausi on 1.3.2025–29.2.2028. Sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta käsitteli pitkäaikaisen kivun hoitoa kokouksessaan maanantaina 19.5.2025.

Lue lisää

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA

Kela ja sámediggi ráđđádalle Anáris - áigáiboahtodoarjaga ovdorávvagat guorahallamii ja rájáid rasttildeaddji gažaldagaide iežas bargojoavku / Kela já Sämitigge ráđádâllii Anarist – áigápuátutorjuu hiäturavvuuh suogârdâlmân já raajij rasta ulâtteijee koččâmuššáid jieijâs pargojuávkku / Kela da sääʹmteʹǧǧ saǥstõʹlle Aanrest – piʹrǧǧeemtuärjjõõzz ouddõsvuäppõs taʹrǩstõõllma da raaʹjid râstldeei kõõččmõõžžid jiiʹjjes tuâjj-joukk27.5.2025 15:31:12 EEST | Tiedote

Tiedote julkaistaan myös suomeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye