Uimakausi alkaa – rantapelastajia yhä useammalla rannalla
Suurimmalla osalla Helsingin uimarannoista vedenlaatu on ollut viime vuosina hyvä tai erinomainen. Uimarantojen vedenlaatua valvotaan säännöllisesti läpi kesän. Rantapelastajat päivystävät uimarannoilla 2. kesäkuuta–10. elokuuta, tänä kesänä myös Kivinokassa ja Puotilassa.

Kivinokan ja Puotilan uimarannat ovat olleet suosittuja, ja suuren kävijämäärän myötä uimarannoille saadaan tänä kesänä ensimmäistä kertaa rantapelastajat. Viime kesänä avattu Palettilammen uimaranta on auki koko uimakauden. Palettilampi on tekolampi, johon vesi johdetaan Päijänteestä. Vesi vaihtuu lammessa säännöllisesti.
Vantaanjoen varren uimarannoilla vedenlaadun on todettu heikentyvän tilapäisesti runsaiden sateiden aikaan pintavalumien ja hulevesien vaikutuksesta. Vantaanjoen valuma-alueen sateet vaikuttavat joen varren uimarantojen vedenlaatuun keskimäärin 2–3 vuorokauden ajan. Vantaanjoen uimarannoilla on ollut uinninrajoituksia kolmena edellisenä kesänä.
Uimarantojen vedenlaatua seurataan säännöllisesti
Helsingissä on tulevana kesänä 26 yleistä uimarantaa. Uimarannoilta otetaan vesinäytteitä säännöllisesti kesän aikana. Veden hygieenistä laatua seurataan määrittämällä vesinäytteistä ulosteperäisiä bakteereita. Lisäksi rannoilla mitataan veden lämpötilaa sekä havainnoidaan sinilevien määrää.
Helsingin kaupunki seuraa tehostetusti uimarantoja, joissa hulevedet saattavat vaikuttaa uimaveden hygieeniseen laatuun. Näytteitä otetaan tehostetusti Marjaniemen, Pikkukosken, Rastilan, Ison Kallahden, Aurinkolahden, Hietarannan sekä Lauttasaaren uimarannoilla kesän 2025 aikana.
Rantapelastajat päivystävät uimarannoilla 2.6.–10.8.
Rantapelastajat päivystävät Helsingin suurilla yleisillä uimarannoilla, tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Puotilan ja Kivinokan uimarannoilla.
Rantapelastajien läsnäolosta huolimatta lapset ovat uimarannoilla aina huoltajien vastuulla. Uimarannalle saavuttaessa on suositeltavaa tutustua rannan infotauluun ja toimia sen ohjeiden mukaisesti. Rantapelastajat ohjeistavat ja auttavat tarvittaessa. Uusimmat tutkimustulokset veden laadusta löytyvät rantojen uusituilta ilmoitustauluilta ja ulkoliikunta.fi-sivustolta.
Uimarannoille, joissa rantapelastajat päivystävät, on myös määritetty kevyen vesiliikenteen väylät rantojen reunoille. Näille rannoille voi rantautua esimerkiksi sup-laudoilla, soutuveneillä ja kajakeilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Uimarantavesien laatu ja valvonta:
Terveysinsinööri Sari Front
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristöterveys
puh. 09 310 33249
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Ympäristötarkastaja Jukka Kiesi
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristöterveys
puh. 09 310 32027
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Merialueet ja Uiras-palvelu:
Tutkija Mari Savela
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristöseuranta
Puh. 09 310 23830
mari.savela@hel.fi
Rantapelastajat ja uimarannat:
Tiimiesihenkilö Jukka Lundgren
Helsingin kaupunki, kulttuurin- ja vapaa-ajan toimiala
puh. 050 5931025
jukka.lundgren@hel.fi
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Senaatintorilla parannetaan tapahtumapuitteita4.7.2025 10:31:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki rakentaa Senaatintorille sähkökeskuksia sekä vesi- ja viemärikaivot tapahtumien käyttöön. Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuussa.
Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande
Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.
Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote
Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Den förnyade Linnankoskiparken återspeglar helsingforsarnas önskemål3.7.2025 10:39:17 EEST | Pressmeddelande
Totalrenoveringen av Linnankoskiparken blir klar den 3 juli. Önskemålet om att renovera parken kom från stadsborna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme