Esteettömyys on ihmisoikeus – tarvitaan laki esteettömyyden turvaamiseksi, linjaa Vihreiden uusi vammaispoliittinen ohjelma
Olisiko oikein, jos oven edessä määriteltäisiin, että tilaan ovat tervetulleita kaikki muut paitsi vammaiset? Vihreiden mukaan esteettömyydestä tulisikin säätää oma laki, koska esteettömyys ja saavutettavuus ovat perus- ja ihmisoikeuksia, jotka mahdollistavat itsenäisen elämän ja täysimääräisen osallistumisen yhteiskuntaan. Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi viikonloppuna uuden vammaispoliittisen ohjelman.

Onko oikein, että ihminen voisi poistua kotoaan vain kaksi kertaa viikossa? Onko oikein, että kaikki perustarpeet, kuten vessassa käyntien määrä ja ajankohta tulee perustella kasvottomalle organisaatiolle?
Vihreiden kansanedustajan Hanna Holopaisen mukaan vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeus ei toteudu, jos heillä ei ole käytännössä mahdollisuuksia elää itsenäisesti.
– Hyvän arjen edellytyksenä on, että vammaisten ihmisoikeudet toteutuvat kaikilla arjen osa-alueilla ilman tarpeetonta byrokratiaa, rajoituksia tai joustamattomia palvelumalleja. Jokaisella tulee olla mahdollisuus päättää itse arkensa perusasioista. Myös aistiesteettömyys on tärkeä osa rakennetun ympäristön esteettömyyttä. Käytännössä se tarkoittaa hyvää akustiikkaa ja äänieristystä, selkeitä pohjaratkaisuja ja opasteita, säädettävää valaistusta sekä hiljaisia tiloja, sanoo Holopainen.
Ohjelmassa linjataan muun muassa siitä, että esteettömyyden erillislakia tulisi edistää ja sen yhteydessä tulisi säätää riittävän ankarat sanktiot esteettömyyttä ja saavutettavuutta koskevien säännösten laiminlyömisestä. Tällä hetkellä esteettömyydestä on vain asetuksia mutta ei omaa erillistä lakia.
– Esteettömyys ja saavutettavuus ovat perus- ja ihmisoikeuksia, jotka mahdollistavat itsenäisen elämän ja täysimääräisen osallistumisen yhteiskuntaan. Jokaisella tulee olla yhdenvertainen oikeus oppia, kouluttautua ja osallistua työelämään ilman syrjiviä esteitä, sanoo Vihreiden vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja Selinä Nera.
Ohjelman mukaan vammaisille oppilaille ja opiskelijoille tulee turvata riittävä tuki omassa koulussa, jotta he pystyvät osallistumaan yleisopetukseen inklusiivisesti muiden kanssa. Tarvittaessa vammaisille tulee mahdollistaa myös opiskelu pienemmissä ryhmissä. Jokaisen lapsen tarpeet on huomioitava ja opetusta on järjestettävä sen mukaisesti. Myös vammaisten oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin on turvattava yhdenvertaisesti muun väestön kanssa.
– Palveluihin pääsyn tulee olla esteetöntä, saavutettavaa ja niihin tulee ohjata aktiivisesti ilman, että niitä täytyy osata erikseen vaatia. Tähän tulisi tähdätä esimerkiksi tarjoamalla kattavaa ja riippumatonta ohjausta vammaisten palveluista ja oikeuksista sekä apua hakemusten ja muiden asiakirjojen laatimiseen, jotta jokainen pääsisi oikean palvelun piiriin, selvittää Leni Niinimäki, toinen Vihreiden vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtajista.
Ohjelma edellyttää myös sen mahdollistamista, että vammaiset henkilöt voisivat itse osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon.
– Vammaisten tulee voida osallistua itseään ja muita koskevaan päätöksentekoon yhdenvertaisesti. Tätä voidaan edistää varmistamalla, että vammaisilla henkilöillä on aidosti yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä vaikuttamistyötä turvaamalla riittävät palvelut esimerkiksi sanktioimalla lainvastaisesta vammaispalvelujen laiminlyönnistä tai toteuttamisesta, Holopainen kertoo.
Koko ohjelma löytyy osoitteesta:
https://www.vihreat.fi/ohjelmat/vammaispoliittinen-ohjelma/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna HolopainenKansanedustaja
Puh:044-5713463hanna.holopainen@eduskunta.fiVille-Veikko MastomäkiViestintäpäällikköVihreiden viestintä
Puh:+358407641684ville-veikko.mastomaki@vihreat.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna
Vihreiden Harjanne: OECD:n maaraportin myötä asiantuntijakritiitti Orpon talouspolitiikkaan kiihtyy, joko hallitus herää kekkosenaikaisesta meinigistään?23.5.2025 11:15:22 EEST | Tiedote
Asiantuntijoiden Orpon hallituksen talouspolitiikkaan kohdistama kritiikki ei ota laantuakseen. Viimeisimpänä kritiikkiin on yhtynyt raportissaan OECD. Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne ei tätä ihmettele.
Vihreiden varjovälikysymys laajentaa velkakeskustelua hyvinvointi- ja ympäristövelkaan21.5.2025 11:17:49 EEST | Tiedote
Vihreät jättävät tänään varjovälikysymyksen talous-, hyvinvointi- ja ympäristövelasta. Uudenlaisella politiikan välineellä vihreät haluavat toisaalta tukea keskustan, SDP:n ja Liike Nytin välikysymystä, toisaalta tuoda esiin eroja näiden puolueiden velkanäkemyksiin.
Vihreiden Hyrkkö kritisoi hallituksen uusinta koulutuspimitystä: ”Missä rahat?”21.5.2025 10:05:58 EEST | Tiedote
Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr) vaatii hallitukselta vastauksia puuttuviin koulutusrahoihin.
Sofia Virta jyrähtää Jani Mäkelälle Gazasta: Miten te kehtaatte? – vaatii Orpoa tuomitsemaan Mäkelän puheet20.5.2025 16:25:18 EEST | Tiedote
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä totesi STT:lle, että “Gazasta vaahdotaan enemmän kuin on tarpeellista”. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta pitää Mäkelän puheita käsittämättöminä.
Vihreät jättävät varjovälikysymyksen julkisen talouden tilasta20.5.2025 11:03:48 EEST | Tiedote
Vihreät jakavat keskustan, SDP:n ja Liike Nytin huolen Orpon hallituksen politiikasta, joka uhkaa johtaa ennätysvelkaantumiseen. Tukeakseen puolueiden välikysymystä vihreät tekevät oman varjovälikysymyksensä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme