Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa käynnistynyt mittava turvetuotantoalueiden ennallistamiseen ja vesistökunnostuksiin keskittyvä hanke

Jaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on saanut myönteisen rahoituspäätöksen EU:n Oikeudenmukaisen siirtymän rahastolta (Just Transition Fund, JTF). Noin 920 000 euron suuruisen rahoituksen turvin käynnistettiin toukokuussa Kaakkois-Suomen vesienhoito- ja ennallistamishanke, KAVE. Hanke kestää 30.9.2027 saakka.

Turvetuotantoalue ylhäältä kuvattuna.
Kymenlaaksossa sijaitseva turvetuotantoalue. Kuva: Timo Laine / Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Hankkeen tavoitteena on saada aikaan entisten turvetuotantoalueiden ennallistamisia niin Etelä-Karjalassa kuin Kymenlaaksossakin. Ennallistamisen lisäksi suunnitellaan ja toteutetaan vesistökunnostustoimia turvetuotantoalueiden alapuolisilla vesistöillä, sekä edistetään turvetuotantoalueiden jälkikäytön vesistövaikutusten seurantaa. Tavoitteena on myös kerätä tietoa turvetuotantoalueiden uusien jälkikäyttömuotojen, kuten aurinkovoiman, vesistövaikutuksista.

− Hankkeessa pilotoidaan myös uusia vesistökunnostusmenetelmiä ja tutkitaan niiden tehokkuutta. Esimerkiksi puumateriaalin käytöstä on saatu lupaavia tuloksia humuksen, kiintoaineen ja ravinteiden pysäyttämiseksi muun muassa Suomen ympäristökeskuksen koordinoimissa PuuValuVesi- ja Puumavesi-hankkeissa. Meillä on muutamalla kohteella alustavasti pohdittu puupuhdistamojen soveltamista suuremmassa mittakaavassa, KAVEn projektipäällikkö Ville Räihä toteaa.

Pääasiallinen toimintamalli on toteuttaa ennallistamis- ja kunnostustoimia suoraan hankkeen kautta. Lisäksi tavoitteena on kannustaa paikallisia toimijoita hakemaan rahoitusta ja toteuttamaan toimenpiteitä Kaakkois-Suomen alueella.

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)

JTF-rahasto on perustettu lieventämään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia. Suomessa rahaston toimet pohjautuvat tavoitteeseen puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Rahaston tarkoitus on korvata turpeen energiakäytön puolittamisesta aiheutuvia sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia. Suomen saama EU-rahoitus JTF-rahastosta on noin 466 miljoonaa euroa ohjelmakaudella 2021–2027, josta Kaakkois-Suomeen on turvetuotantoalueiden ennallistamiseen ja jälkikäyttöön kohdennettu noin neljä miljoonaa euroa.

− Kaakkois-Suomen alueella JTF-rahoitteisia ennallistamis- ja vesistökunnostushankkeita on saatu rahoitushakuun heikosti. Alueella on kuitenkin tarve kyseisille toimille, joten päätettiin kääriä hihat ja hakea rahoitusta ELY-keskuksen oman tuotannon hankkeelle, jossa tavoitellaan mahdollisimman vaikuttavia konkreettisia toimia alueellamme, projektisuunnittelija Jenna Hjelmman kertoo.

− Vesistöjen hyvää tilaa tavoiteltaessa valuma-alueajattelu on avainasia, jota KAVE-hanke laaja-alaisesti edistää. Työnsarkaa riittää Kaakkois-Suomessakin, mihin peilaten kansalliset rahoitusmahdollisuudet eivät valitettavasti ole riittäviä. Näin ollen vesienhoitotyössä on käännettävä katse myös EU:n tarjoamiin rahoitusinstrumentteihin, kuten JTF-rahastoon, linjaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen vesistöpäällikkö Matti Vaittinen

− JTF-rahoitteinen KAVE-hanke tulee antamaan hyvää lisäpotkua Kaakkois-Suomen eri toimijoiden jo ennestään ansiokkaaseen vesiensuojelutyöhön, Vaittinen lisää.

JTF-rahoitusta voivat hakea muun muassa kunnat, yritykset, tutkimuslaitokset, korkeakoulut, oppilaitokset, säätiöt ja yhdistykset. Lisätietoa rahastosta ja rahoituksen hakemisesta löytyy rakennerahastot.fi-sivuston kautta.

Mahdollisimman vaikuttavia toimia yhteistyön avulla

Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntien turvetuotantoalueiden maanomistajien, vesialueiden omistajien sekä muiden asianosaisten kanssa.

− JTF-rahoitteisia ennallistamishankkeita on käynnissä muissakin ELY-keskuksissa Länsi- ja Pohjois-Suomessa. Meillä on ollut jo hankevalmistelusta lähtien tiivistä yhteistyötä myös näiden NEVALA-, PohjaNeva- sekä PUHTI-hankkeiden vetäjien kanssa, Räihä sanoo.

Hankkeen edetessä tuloksista ja ensimmäisistä ennallistamis- ja kunnostuskohteista tiedotetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen somekanavilla, sekä ely-keskus.fi-verkkosivuilla. JTF-rahoituksesta ja hankkeesta saa lisätietoa alla mainituilta hankkeen yhteyshenkilöiltä.

− Mikäli sinulla on ennallistamiseen soveltuva, toimintaansa lopettava tai lopettanut, turvetuotantoalue omistuksessa tai muu yhteistyömahdollisuus mielessä, olethan yhteydessä meihin, Hjelmman toivoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
- Projektipäällikkö Ville Räihä, puh. 0295 029 226
- Projektisuunnittelija Jenna Hjelmman, puh. 0295 029 108
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.

Kuvat

Turvetuotantoalue ylhäältä kuvattuna.
Kymenlaaksossa sijaitseva turvetuotantoalue. Kuva: Timo Laine / Kaakkois-Suomen ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Sorakuoppien kartoitus ja kunnostustarvetta arvioidaan Kaakkois-Suomen alueella, SOKKA - raportti päivittyy16.7.2025 09:36:29 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen pohjavesialueilla olevien vanhojen soranottokuoppien tila kartoitettiin vuonna 2006. Tulokset koottiin raporttiin Sorakuoppien kartoitus ja kunnostustarpeen arviointi Kaakkois-Suomen alueella (SOKKA). Nyt SOKKA-kohteita käydään ja on käyty läpi uudelleen ympäristöministeriön tuella. Tänä kesänä tarkastellaan alkuperäisen raportin muita huomiota vaativia kohteita sekä uusia kohteita

Sateiset ja koleat säät ovat pitäneet kaakon leväesiintymät vähissä26.6.2025 15:08:46 EEST | Tiedote

Pilvinen, epävakainen ja ajankohtaan nähden viileä sää pitävät sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa. Kuluvalla viikolla leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä on havaittu hieman levää. Rannikkoalueella Virolahden Rautalanselällä havaittiin keskiviikkona runsaasti levää ja mahdollisesti ulompana Virolahden edustalla on lievä tai kohtalainen leväesiintymä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye