Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä
Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.
Väestön ikääntyessä monisairastavuus yleistyy. Sairastuminen yhteen sairauteen lisää riskiä sairastua muihin sairauksiin, joten on tarpeen tutkia, miten monenlaiset riskitekijät yhdessä vaikuttavat sairauksien kertymiseen. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet yksittäisiin riskitekijöihin ja niiden yhteyteen yksittäisiin sairauksiin.
Nyt tutkittiin, miten syntymästä keski-ikään mitatut ja piilevät elämänkaaren aikaiset riskitekijät ennustavat ja selittävät pitkäaikaissairauksien ilmaantuvuutta kahdeksassa elinjärjestelmässä keski-iästä vanhuuteen: Elinjärjestelmät ovat: sydän ja verisuonet, aineenvaihdunta, ruoansulatus, tuki- ja liikuntaelimet, hengityselimet, neurologinen järjestelmä, psykiatrinen järjestelmä ja aistinelimet.
Tutkimuksessa analysoitiin 22 riskitekijää, kuten ikä, sukupuoli, varhaiselämä (esim. syntymäkoko, varhaislapsuuden kasvu, sotalapsuus), sosioekonomiset tekijät (esim. sosioekonominen asema lapsuudessa, tulot aikuisuudessa), elintapatekijät (esim. tupakointi, alkoholinkäyttö, liikunta, ravitsemus), kliiniset mittaukset ja biomarkkerit (esim. painoindeksi, verenpaine, verensokeri).
Lisäksi tutkittiin piileviä tekijöitä, jotka vaikuttavat sairauksien kehittymiseen. Piileviä ovat sellaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairauksien kertymiseen samalla tavalla kuin tunnetut riskitekijät, mutta joita emme vielä tunne kunnolla. Esimerkkejä mahdollisista piilevistä tekijöistä ovat ilmansaasteet, geneettiset tekijät sekä ympäristöön liittyvät tekijät.
Päälöydökset
- Mitatut ja piilevät tekijät pystyivat yhdessä selittämään jopa kolme neljäsosaa pitkäaikaissairauksien ilmaantuvuudesta eri elinjärjestelmissä.
- Ikä, painoindeksi, korkea verenpaine ja korkea verensokeri selittivät sairastumista useassa elinjärjestelmässä.
- Painoindeksi, korkea verenpaine, korkea verensokeri, tupakointi, alkoholinkäyttö, liikunta ja ravitsemus selittivät yhdessä noin 40 % sairastumisista, jotka johtuivat tutkimuksessa mitatuista tekijöistä.
- Piilevät tekijät selittivät merkittävän osan sairauksien ilmaantuvuudesta, mikä viittaa siihen, että sairauksien taustalla on myös tuntemattomia riskitekijöitä.
Omilla valinnoilla voi vaikuttaa
– Oman sairastumisen riskiin voi vaikuttaa erityisesti painoindeksin, verenpaineen, verensokerin, tupakoinnin, alkoholinkäytön, liikunnan ja ravitsemuksen osalta, mutta tutkimustulokset korostavat tarvetta vaikuttaa näihin tekijöihin myös kansallisella tasolla sairauksien ehkäisemiseksi, dosentti Markus Haapanen sanoo.
– Piilevien tekijöiden suuri merkitys korostaa tarvetta tunnistaa uusia riskitekijöitä tulevaisuudessa, hän jatkaa.
Sairauksien ilmaantuvuutta seurattiin kansallisista rekistereistä keski-iästä vanhuuteen. Tutkimusjoukkona oli Helsingin syntymäkohortista 2000 henkilöä, jotka olivat syntyneet vuosien 1934 ja 1944 välillä.
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiMarkus HaapanenDosenttiHelsingin yliopisto
Tutkija on Australiassa.
Pia PurraViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto
Puh:02941 24205Pia.Purra@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme