SuPer: Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on otettava käyttöön erikoissairaanhoidossa
Erikoissairaanhoidossa on otettava nykyistä laajemmin käyttöön lähihoitajan lääkehoidon osaaminen, SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmän puheenjohtaja Jaana Dalén sanoo.
Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.

– Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on alihyödynnetty resurssi erikoissairaanhoidossa, vaikka lähihoitajilla on siihen koulutuksensa puolesta tarvittava osaaminen, Jaana Dalén kertoo.
– Hyvinvointialueiden hoitotyön johdolla ja esihenkilöillä ei valitettavasti ole ajantasaista tietoa tutkinnon perusteiden tuottamasta osaamisesta. Työryhmä näkee tämän yhtenä syynä siihen, miksi erikoissairaanhoidossa lähihoitajien osaamista ei käytetä siinä laajuudessa kuin olisi mahdollista, Jaana Dalén sanoo.
Uudet sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet ovat tulleet voimaan viime elokuussa.
– Suurin muutos perusteissa on erillinen lääkehoidon tutkinnon osa, joka on 10 osaamispisteen laajuinen. Jokaisen lähihoitajaksi valmistuvan on suoritettava tämä tutkinnonosa. Lisäksi lääkehoidon osaamista kohdennetaan ja syvennetään osaamisalaopinnoissa kunkin osaamisalan tarpeen mukaan, SuPerin asiantuntija Tarja Pajunen kertoo.
Lääkehoidon osaaminen on laaja kokonaisuus
Lääkehoito tarkoittaa lääkkeenannon lisäksi tarkoittaa lääkkeiden vaikuttavuuden seurantaa ja raportointia sekä lääkkeiden ominaisuuksien ja haitta-, sivu- ja yhteisvaikutuksien tuntemista.
Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.
Täydennyskoulutuksen järjestäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus.
SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmä pitää tärkeänä, että ennen osaamisen varmistamista työntekijällä on mahdollisuus kerrata ja saada tarvittaessa tukea opiskeluun. Näin voidaan vaikuttaa esimerkiksi lääkehoidontentteihin liittyvään ”lääkelaskupelkoon”. Työryhmä kokoontui 23. toukokuuta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaana Dalén, 050 434 5556, SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmän puheenjohtaja, SuPerin liittohallituksen varsinainen jäsen, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen SuPerin koordinoiva pääluottamusedustaja, sairaalapalvelut
SuPerin asiantuntija Tarja Pajunen, 09 2727 9154
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Linkit
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Kotihoidon kiireet aiheuttavat hoitojonoja toisaalla17.6.2025 12:38:04 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg varoittaa, että puutteellinen kotihoito on haitallista niin asiakkaille, työntekijöille kuin terveyspalveluille kokonaisuutena. – Tämä tulee hyvinvointialueille entistä kalliimmaksi ja häiritsee vakavasti myös sairaaloiden normaalia toimintaa.
Avoin kirje hyvinvointialueiden ja Helsingin päättäjille ja johtajille17.6.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Arvoisat hyvinvointialueiden ja Helsingin päättäjät ja johtajat Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on vakava. Useat alueet ovat kertoneet, etteivät ne kykene kattamaan alijäämiään lain edellyttämässä aikataulussa vaarantamatta lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Oikeuskansleri Tuomas Pöystin 23.4.2025 kanteluasiassa antama ratkaisu ja Talouspolitiikan arviointineuvoston tuore analyysi nostavat esiin keskeisen viestin: perustuslain turvaamia palveluja ei saa vaarantaa talouden tasapainottamisen nimissä.
SuPerin Inberg: Teknologia ei saa olla keino vähentää hoitajia12.6.2025 15:24:30 EEST | Tiedote
SuPer vastustaa hallituksen esitystä laskea teknologia mukaan vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitukseen. – Teknologiaa tulee käyttää hoidon laadun parantamiseen, ei asiakkaalle välttämättömän hoidon vähentämiseen, sanoo SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
SuPerin Inberg: Yhteisöllinen asuminen ei sovi muistisairaille9.6.2025 10:13:59 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg on huolissaan yhteisöllisen asumisen isoista ongelmista. Yle uutisoi 6. kesäkuuta, että yhteisöllisessä asumisessa on vakavia ongelmia eri puolilla Suomea. Asia käy ilmi aluehallintovirastoihin (avi) tehdyistä valituksista ja niiden perusteella tehdyistä tarkastuksista. – SuPerilla on samanlainen tieto yhteisöllinen asumisen tilanteesta, Inberg kertoo.
SuPerin Inberg: Lähihoitajien rokotusoikeutta tulee hyödyntää hyvinvointialueilla13.5.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtajan Päivi Inbergin mukaan lähihoitajien ammattitaitoa kannattaa hyödyntää rokottamisessa nykyistä useammin. Inberg toivoo, että hyvinvointialueet tarttuvat asiaan pikaisesti ja parantavat siten kansalaisten mahdollisuuksia saada tarvittavat rokotukset oikea-aikaisesti. Myös mahdollisia kriisitilanteita varten kannattaa varautua hyvissä ajoin. Rokotusoikeutta laajennettiin asetuksella noin vuosi sitten, mutta rokotusoikeuden laajeneminen työpaikoilla on edennyt hitaasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme