Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön arviointi- ja ohjauskäynnin tuloksia – resurssitilanteessa kehitettävää
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki syyskuussa 2024 Itä-Savon ympäristötoimeen arviointi- ja ohjauskäynnin. Arvioinnissa käytiin läpi muun muassa henkilöresursointiin, toimivallan siirtoon sekä maksutaksaan liittyviä asioita.
Vuosina 2015–2019 Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kaikkiin kahdeksaan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikköön arviointi- ja ohjauskäynnin. Arviointi käsitti kaikki ympäristöterveydenhuollon sektorit eli
- elintarvikevalvonnan
- terveydensuojeluvalvonnan
- tupakkalain valvonnan ja
- eläinlääkintähuollon.
Itä-Savoon käynti tehtiin vuonna 2019, jolloin valvontayksikön nimenä oli vielä Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ympäristöterveydenhuolto. Aluehallintovirasto esitti valvontayksikölle tuolloin kehittämis- ja korjaustoimenpiteitä ja pyysi niiden toteutumisesta kirjallisen selvityksen vuonna 2020. Vuonna 2021 aluehallintovirasto arvioi valvontayksikön valvontasuunnitelman ja vuonna 2022 tarkasteli henkilöresursseja, delegointipäätöstä sekä maksutaksaa.
Vuonna 2024 toteutettu arviointi- ja ohjauskäynti toimi sekä aiempia asiakirjatarkasteluja täydentävänä että osin vuonna 2019 esitettyjen korjaus- ja kehittämistoimenpiteiden seurantana.
Ympäristöterveydenhuollon resursseissa vajetta
Henkilöresurssien suhteen yksikkö täytti yhteistoiminta-aluelain (410/2009) vaatimukset ja lukujen perusteella resursointi vaikutti olevan valvontayksikössä kohtalaisella tasolla verrattuna muihin Itä-Suomen valvontayksiköihin. Tarkemmin resursseja tarkastellessa voitiin todeta, että valvontayksiköllä oli tosiasiallisesti vajetta ympäristöterveydenhuollon resurssissa ja yksikössä painottui selvästi eläinlääkintähuollon resurssit muihin toimialoihin nähden.
Aluehallintovirasto suositteli resurssivajelaskelmien tekemistä kaikilla toimialoilla, sillä se auttaisi tilanteen arvioinnissa. Valvontayksikössä oli tunnistettu vallitseva resurssivaje ja ryhdytty jo toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.
Resurssitietojen ilmoittamisessa Vyha-järjestelmään (ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkötietojen hallintajärjestelmä) oli hieman tarkennettavaa. Aluehallintovirasto katsoi, että valvontayksikössä tulisi tarkistaa ohjeet klinikkaeläinhoitajia, määräaikaisesti työskenteleviä ja ostopalveluita koskevien resurssien ilmoittamisen suhteen.
Maksutaksassa tarkennettavaa
Valvontayksikön maksutaksassa aluehallintovirasto havaitsi muutamia tarkennus- ja korjaustarpeita. Maksutaksassa ei ollut esimerkiksi mainittu erikseen terveydensuojelun asiakirjatarkastuksia ja terveydensuojelulain 50 a §:n toimintojen osalta oli muutoinkin hieman tarkennettavaa.
Elintarvikevalvonnassa myös alkutuotannon suunnitelmalliset tarkastukset oli virheellisesti määrätty maksullisiksi, vaikka käytännössä tarkastusmaksuja ei ollut kuitenkaan peritty. Tupakkalain valvonnan osalta maksutaksa vaikutti olevan kunnossa. Aluehallintovirasto antoi lisäksi maksutaksan suhteen yksittäisiä yleisiä muutosehdotuksia, joilla maksutaksaa voitaisiin vielä selkeyttää ja kehittää.
Yksikön toiminta kehitysmyönteistä
Valvontayksikön toiminta oli ollut aktiivista ja toimintaa oli pyritty kehittämään. Valvontayksikkö oli osallistunut aktiivisesti esimerkiksi valtakunnalliseen kehitystyöhön ja jälkivalvonnan perusteella puuttunut tehokkaasti aiemmin ilmenneisiin korjaustarpeisiin.
Toimivallan siirrot olivat valvontayksikössä pääasiallisesti kunnossa ja valvontayksikössä oli delegoitu tehtäviä laajasti, joustavan toiminnan varmistamiseksi ja lakimuutokset huomioiden. Delegointien suhteen aluehallintovirasto esitti valvontayksikölle lähinnä yksittäisiä tarkennusehdotuksia.
Arvioinnissa ja ohjauksessa kiinnitettiin huomiota toimielimessä (aiemmin toiminut Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ympäristöterveydenhuoltojaosto) käsiteltyihin asioihin, niiden laatuun ja luonteeseen sekä eri toimialoja koskevien asioiden painotuksiin. Toimielin vastaa osaltaan ympäristöterveydenhuollon toiminnasta ja toimeenpanosta. Samalla ympäristöterveydenhuollossa tehdyt viranhaltijapäätökset voivat paikallisesti olla vaikutuksiltaan erittäin merkittäviä, kokonaisvaltaisia sekä laaja-alaisia. Tämän takia on tärkeää, että luottamushenkilöt saavat mahdollisimman laajasti ja säännöllisesti tietoa ympäristöterveydenhuollon hankkeista, valmistelussa olevista asioista sekä viranhaltijapäätöksistä. Aluehallintovirasto pitää hyvänä, että tarkastelujaksolla toimielimelle oli viety monipuolisesti ympäristöterveydenhuollon asioita.
Lisätietoja
ylitarkastaja Meri Kupari (tavoitettavissa 26.–27.5. ja 9.6.2025 alkaen), p. 0295 016 809, meri.kupari@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pohjois-Savon hyvinvointialueella vakavia puutteita perusterveydenhuollon suunterveydenhuollon ja oikomishoidon hoitoon pääsyssä ja sen yhdenvertaisuudessa sekä omavalvonnassa28.5.2025 15:48:13 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 28.5.2025 huomautukset Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Puutteita on perusterveydenhuollon kiireettömään suunterveydenhuollon ja oikomishoidon hoitoon pääsyssä ja palveluiden yhdenvertaisessa saatavuudessa sekä omavalvonnassa, erityisesti hoitoon pääsyn tilastoinnissa.
Painava putkipalkki putosi työntekijän päälle – sakot toimitusjohtajalle ja työsuojelupäällikölle28.5.2025 15:35:15 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tilauskonepajan toimitusjohtajan ja työsuojelupäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiölle tuomittiin maksettavaksi 5 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.5.2025.
Itä-Suomen varautumisen tilannekuvassa ei merkittäviä muutoksia - alueellinen valmiustoimikunta kokoontui28.5.2025 10:32:49 EEST | Tiedote
Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden toiseen kokoukseensa 27.5.2025 kokoamaan varautumisen tilannekuvaa Itä-Suomessa.
Brister i svetsarnas personliga skyddsutrustning28.5.2025 07:37:11 EEST | Pressmeddelande
Arbetarskyddsmyndigheterna genomförde ett marknadstillsynsprojekt för personlig skyddsutrustning där man granskade skyddsutrustning som allmänt används inom industrin och byggbranschen. ”Man upptäckte under inspektionerna att det fanns brister särskilt i kläder som skyddar mot hetta och eld samt i svetsmasker och att de granskade produkterna inte alltid uppfyllde säkerhetskraven”, berättar överinspektör Mari Knuuttila.
Hitsaajien henkilönsuojaimissa puutteita28.5.2025 07:29:41 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaiset toteuttivat henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen, jossa tarkastettiin teollisuudessa ja rakentamisessa yleisesti käytössä olevia suojaimia. ”Puutteita havaittiin erityisesti kuumuudelta ja tulelta suojaavissa vaatteissa sekä hitsausmaskeissa. Tarkastetut tuotteet eivät täyttäneet aina muutekaan turvallisuusvaatimuksia”, kertoo ylitarkastaja Mari Knuuttila.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme