Kansalaiskysely: Huoltovarmuus koetaan tärkeäksi – varautumisessa silti puutteita erityisesti nuorilla ja Etelä-Suomessa
Carunan kansalaiskyselyssä selvitettiin suomalaisten näkemyksiä huoltovarmuudesta, kotitalouksien varautumisesta ja eri yhteiskunnan toimintojen turvaamisesta kriisitilanteissa. Huoltovarmuuden merkitys korostuu erityisesti yli 35-vuotiaiden keskuudessa – heistä keskimäärin 89 prosenttia on jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että huoltovarmuus on olennainen osa kansallista turvallisuutta.
Varautuminen sähkökatkoihin ja häiriötilanteisiin kotitalouksissa on vielä puutteellista. Vain 40 prosenttia vastaajista kokee olevansa melko tai erittäin hyvin varautuneita pidempiin sähkökatkoihin tai muihin häiriötilanteisiin. Alle 35-vuotiaat ja Etelä-Suomessa asuvat vastaajat tuntevat ohjeet varautumiseen muita heikommin – vain noin 9 % kaikista vastaajista tuntee ohjeet erittäin hyvin. Ikä vaikuttaa varautumiseen: yli 55-vuotiaat ovat parhaiten varautuneita, kun taas 25–34-vuotiaista lähes viidennes arvioi varautumisensa erittäin huonoksi.
Luottamus sähköjärjestelmän kestävyyteen poikkeustilanteissa on maltillista: vain 12 prosenttia vastaajista luottaa täysin siihen, että suomalainen sähköjärjestelmä kestää laajoja häiriöitä tai poikkeustilanteita. Täysi luottamus on yleisintä 25–44-vuotiaiden keskuudessa.
– Huoltovarmuuden ja toimitusvarmuuden näkökulmasta sähköjärjestelmässä tulisi olla enemmän resilienssiä – erityisesti ei-sääriippuvaista tuotantoa, reservejä ja ennakoivaa verkon kehittämistä. Jakeluverkoissa tuotannon ja kulutuksen lisääntyminen kasvattaa häiriöherkkyyttä, koska nykyinen säteittäinen rakenne ei tarjoa vaihtoehtoisia syöttöreittejä. Huoltovarmuuden vahvistaminen edellyttää pitkän aikavälin suunnittelua, verkon kehittämistä etupainotteisesti sekä säädettävän energian osuuden kasvattamista osana energiasiirtymää, sanoo Carunan käyttötoimintojen johtaja ja Sähköpoolin poolitoimikunnan puheenjohtaja Jörgen Dahlqvist.
Hieman yli puolet vastaajista pitää enintään kahden tunnin sähkökatkoa kohtuullisena
Hieman yli puolet vastaajista (56 %) kokee, että sähkökatko on kohtuullinen, jos se kestää korkeintaan kaksi tuntia ja johtuu esimerkiksi häiriöstä tai viasta. Vain noin joka kymmenes pitää hyväksyttävänä sähkökatkoa, joka kestää yli viisi tuntia.
Alueellisesti suhtautumisessa on eroja: Itä-Suomessa 15 prosenttia vastaajista katsoo, että yli kuusi tuntia kestävä sähkökatko on vielä kohtuullinen. Muualla Suomessa tätä mieltä on selvästi harvempi – noin 7–9 prosenttia vastaajista.
Valtaosa vastaajista (73 %) kokee, että sähkökatkon aikana suurin haitta aiheutuu ruokien pilaantumisesta jääkaapissa tai pakastimessa. Toiseksi eniten huolta aiheuttaa veden saatavuuden puuttuminen (44 %) sekä ruoanlaiton vaikeutuminen (39 %). Sen sijaan tiedonsaannin tai yhteydenpidon vaikeutuminen koettiin haitalliseksi harvemmin – noin kolmannes vastaajista mainitsi tämän merkittäväksi haitaksi sähkökatkon aikana.

Vesi, ruoka ja sähkö prioriteettilistan kärjessä kriisitilanteessa
Kriisitilanteessa yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeimpinä turvattavina palveluina vastaajat pitävät vedenjakelua ja jäteveden käsittelyä (65 %), ruoka- ja elintarvikehuoltoa (57 %) sekä sähkönsaantia (43 %). Tulokset osoittavat, että peruspalveluiden jatkuvuus on kansalaisten mielestä keskeistä poikkeusoloissa.
Säädettävän energian lisäämistä pidetään tärkeänä huoltovarmuuden kannalta
Valtaosa vastaajista (61 %) katsoo, että Suomessa tulisi lisätä säädettävän energian – kuten ydin- ja vesivoiman – osuutta huoltovarmuuden parantamiseksi. Miehistä tätä mieltä on 74 prosenttia, kun taas naisista 48 prosenttia jakaa saman näkemyksen.
Huomionarvoista on, että yli kolmannes vastaajista (noin 32 %) ei osaa sanoa kantaansa asiaan tai ei ole muodostanut mielipidettään säädettävän energian roolista huoltovarmuudessa.
Jakeluverkkoinvestoinnit koetaan tärkeiksi huoltovarmuuden näkökulmasta– nuoret poikkeavat selvästi muista ikäryhmistä
Lähes 80 prosenttia vastaajista pitää sähkön jakeluverkkojen kehittämistä melko tai erittäin tärkeänä huoltovarmuuden näkökulmasta.
Ikäryhmien välillä on kuitenkin merkittäviä eroja: yli 25-vuotiaista keskimäärin 78 prosenttia korostaa jakeluverkkoinvestointien tärkeyttä, kun taas nuorimmassa ikäryhmässä – 18–24-vuotiaiden keskuudessa – tätä mieltä on vain noin puolet (48 %).
Joka neljäs olisi valmis maksamaan enemmän sähköjärjestelmän huoltovarmuudesta – nuoret suhtautuvat myönteisemmin lisämaksuihin
Neljännes vastaajista on valmis maksamaan enemmän sähköjärjestelmän huoltovarmuuden parantamisesta. Tuloksissa näkyy sukupolvien välinen ero: nuoremmat vastaajat suhtautuvat myönteisemmin lisäkustannuksiin, kun taas vanhemmat ikäryhmät, vaikka korostavat huoltovarmuuden merkitystä, eivät ole yhtä valmiita maksamaan lisää.
Hieman yli puolet (59 %) vastaajista on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi investoida enemmän sähkön varastointiratkaisuihin huoltovarmuuden takaamiseksi. Eniten tätä mieltä ovat yli 55-vuotiaat vastaajat. Huomionarvoista on, että noin 30 prosenttia vastaajista ei osaa ottaa kantaa siihen, tulisiko varastointiratkaisuihin panostaa lisää – mikä saattaa viitata aiheen uutuuteen tai tiedon puutteeseen kansalaisten keskuudessa.
Kysely toteutettiin Bilendi Oy:n M3 Research -verkkopaneelissa toukokuussa 2025. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja maantieteelliseltä sijainniltaan kansallisesti edustava. Tutkimus toteutettiin Carunan toimeksiannosta.
Lisätietoa tutkimustuloksista: Leena Lehti-Stenholm, Carunan viestintäjohtaja 040 549 7842 tai caruna.info@caruna.fi.
Yhteyshenkilöt
CarunaCarunan mediapuhelinCarunan viestintä
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat

Liitteet
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 740 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Akkujen suosio kasvaa kotitalouksien aurinkopaneelien rinnalla22.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Carunan verkkoalueella on yli 32 000 aurinkosähkön pientuottajaa, jotka tuottavat aurinkosähköä eniten Espoossa, Salossa ja Lohjalla. Sähkövarastojen määrä on noussut huomattavasti viimeisen puolen vuoden aikana: vuonna 2025 joka seitsemäs aurinkopaneelijärjestelmä hankittiin akun kanssa.
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme