Moottoripyöräilijä, ethän päädy tilastoihin – ajovarmuus ja pyörän kunto ratkaisevat
Moottoripyöräilijän aiheuttamaa liikenneonnettomuutta edeltää usein ajoneuvon käsittelyvirhe, kuten liian äkillinen ja voimakas ohjausliike tai virheellinen ajolinja. Ajovarmuus, oikea asenne sekä huollettu pyörä turvaavat moottoripyöräilijää.
Onnettomuusinstituutin (OTI) julkaisu paljastaa vakavan kokonaiskuvan moottoripyöräonnettomuuksista Suomessa. Vuosien 2014–2023 aikana tapahtui 189 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, joissa oli osallisena 195 moottoripyörää.
Kuolemaan johtaneen onnettomuuden aiheuttaneista moottoripyöräilijöistä yli kolmasosa oli päihtyneitä. Lisäksi yli puolet ajoi ylinopeutta. Tiedot osoittavat, että vakavimmat onnettomuudet liittyvät usein tieltä suistumisiin.
Liikennevakuutuksesta korvattuja moottoripyörävahinkoja sattui tarkastelujakson aikana vuosittain keskimäärin 1 530. Näistäkin yli puolet oli yksittäisonnettomuuksia, ja lähes puolet yhteenajoja – risteyksissä, liittymissä tai esimerkiksi jarruttavan ajoneuvon perään. Myös eläinkolarit aiheuttivat kymmeniä onnettomuuksia joka vuosi.
”Ajotuntuma voi olla talven jäljiltä kateissa. Moottoripyörään ja sen hallintaan kannattaa ottaa rauhassa tuntumaa ennen vauhdin kasvattamista tai tiukkoja kanttauksia mutkissa. Kauden alun tyypillinen vahinko on tieltä suistuminen tai kaatuminen kaarteessa. Mutkissa oleva irtosora on vaarallista”, kertoo Pohjantähden korvausasiantuntija Katariina Pakkala.
Moottoripyöräkauden vilkastuessa on tärkeää kiinnittää huomiota paitsi kuljettajien ajotaitoon, myös muiden tienkäyttäjien ennakointiin ja havaintokykyyn. Oikea tilannenopeus, päihteettömyys ja tarkkaavaisuus ovat keskeisiä tekijöitä vakavien onnettomuuksien ehkäisyssä.
”Moottoripyöräilijöiden pitää olla valppaina, koska aina autoilijat eivät havaitse lähestyvää pyörää. Autoilijat saattavat aiheuttaa moottoripyöräilijöille äkkinäisiä tilanteita, jos he eivät seuraa tarpeeksi liikennettä peileistä ja myös kääntämällä päätä. Moottoripyöräilijä saattaa jäädä helposti niin sanottuun kuolleeseen kulmaan”, muistuttaa Pakkala.
Huoltamaton moottoripyörä vaarantaa ajajan ja voi käydä kukkarolle kalliiksi
Oikeanlainen moottoripyörän keväthuolto on olennaista sekä turvallisuuden että vahinkojen ennaltaehkäisyn kannalta. Talvisäilytyksessä esimerkiksi jarrupalat voivat ruostua, akku tyhjentyä ja polttoaine vanhentua – nämä voivat aiheuttaa käyttökatkoksia sekä myös onnettomuuksia. Tyypillisiä talven jälkeisiä ongelmia ovat myös laakereiden vauriot ja renkaiden muodonmuutokset.
Mitä moottoripyöräilijän pitäisi ainakin tarkistaa? Nappaa alta vinkit.
- Tarkista ajovarusteiden kunto ja sopivuus.
- Tarkista jarrut ja ketjut: Ruostuminen heikentää jarrutustehoa.
- Lataa tai vaihda akku: Heikko akku voi estää käynnistymisen.
- Varmista polttoaineen ja öljyn kunto: Vanha bensiini voi tukkeuttaa moottorin.
- Tutki renkaiden ja laakereiden kunto: Pitkä seisonta-aika voi aiheuttaa vaurioita. Muista tarkistaa renkaiden paine.
- Tarkista vakuutusturva: Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajaminen voi käydä kalliiksi.
Yhteyshenkilöt
Hanna KemppiMarkkinointi- ja viestintäsuunnittelijaPohjantähti / Markkinointi ja viestintä
Yhteydenottopyynnöt
Katariina PakkalaKorvausasiantuntijaPohjantähti / Lakisääteiset henkilökorvaukset
Puh:020 763 4258katariina.pakkala@pohjantahti.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Itsenäinen asuminen voi olla hengenvaarallista – näin suojaat iäkkään läheisesi paloriskeiltä16.4.2025 09:20:36 EEST | Tiedote
Suomessa yhä useampi ikääntynyt asuu kotonaan mahdollisimman pitkään. Paloturvallisuus jää usein liian vähälle huomiolle, vaikka vanhukset ovat suurimmassa riskiryhmässä kotona syttyvien tulipalojen osalta. Pienillä, mutta merkittävillä toimilla voidaan estää tragediat ja tehdä kodista turvallisempi paikka.
Matkavakuutus saattaa säästää satoja tuhansia euroja – moni suomalainen luottaa ennemmin tuuriin21.2.2025 14:44:15 EET | Tiedote
Talvilomakaudella moni suuntaa kulkunsa joko kotimaan tai ulkomaan reissulle. Usealta suomalaiselta puuttuu kuitenkin matkavakuutus. Monet luottavat eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, jonka voi hakea Kelasta. Sairaanhoitokortilla tulisikin saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan kata kuluja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sairaankuljetuksesta ulkomailta kotimaahan, matkan peruuntumisesta tai matkan pitkittymisestä sairastumisen vuoksi. Kulut voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin.
Jäätyneet putket aiheuttivat vesivahingon – korvaako vakuutus?7.2.2025 12:17:16 EET | Tiedote
Vesiputkistot voivat jäätyä aina, kun lämpötila on pakkasen puolella. Sen sijaan putkien jäätymisestä aiheutuvat vesivahingot ilmenevät usein vasta säiden lauhtuessa. Haljennut putki saattaa aiheuttaa isonkin vesivahingon. Oikeilla toimenpiteillä voit välttää kelien vaihtelusta tai jäätymisestä johtuvat putkirikot.
Pihasauna ilman paperisotaa? – Uusi rakentamislaki voimaan 1.1.20255.12.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Uusi rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025. Laki mahdollistaa alle 30-neliöisen pihasaunan, majoitustilan tai varaston rakentamisen ilman rakennuslupaa. Kyseisten piharakennusten rakentamisesta selviää siis ilman byrokratiaa ja viranomaismaksuissa voi säästää jopa satoja euroja.
Tuhka on tulipaloriski – nappaa vinkit, joilla vältät vahingot8.11.2024 14:09:00 EET | Tiedote
Kuuma tuhka aiheuttaa vuosittain yli 100 pelastustehtävää Pelastustoimen Pronto-tietojärjestelmän mukaan. Paloista reilu kolmannes tapahtuu rakennuksissa, yhtä usein palaa maastossa. Muissa paikoissa kuten roska-astioissa palaa tuhkan takia noin 30 kertaa vuodessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme