Helsingin yliopisto

Väitös: Palestiina osoittaa, että globaali teknologiatalous on yhteydessä kolonialismiin

Jaa

Startup-yrittäjyyden, uuden teknologian ja riskipääoman poliittisia vaikutuksia ei voida ymmärtää ilman asiayhteyttä asuttajakolonialismiin, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Mikä on Palestiinan ja Israelin rooli globaalissa innovaatiotaloudessa? Kuinka innovaatiotalous kytkeytyy siirtokuntien leviämiseen, sodankäynnin brutalisoitumiseen, ja rodullistettuun ylivaltaan? Antti Tarvaisen väitöskirjassa Kalifornian ja Israelin yhteenkietoutunutta teknologiataloutta lähestytään äärimmäisenä olosuhteena, joka piirtää innovaation ja väkivallan suhteen esiin.

Väitöstyö asettaa Israel-Palestiinassa meneillään olevan väkivallan globaaliin kontekstiin ja perustelee, miksi konfliktia ei voida ratkaista ilman merkittäviä muutoksia kansainvälisessä politiikassa ja taloudessa.

- Israel on onnistunut tekemään miehitetystä Palestiinasta teknologiakehittämisen kansainvälisen laboratorion, jossa miehitys on valjastettu vientiteollisuuden välineeksi, Tarvainen toteaa. 

Tutkimuksen pääaineisto koostuu haastatteluista israelilaisen ja palestiinalaisen eliittien kanssa, jotka tekevät yhteistyötä teknologiankehittämisen parissa osana rajat ylittäviä taloudellisia ja poliittisia verkostoja. Työn empiiristä aineistoa on kerätty vuodesta 2019 aina Gazan sodan alkuhetkiin. 

- Haastattelemani israelilaiset pääomasijoittajat näkivät, että Gazan sodasta alkaa mahtava tekoälyn vallankumous, Tarvainen kertoo. 

Teknologiatalous uuteen valoon Palestiinan kautta 

Väitöstutkimus asettaa teknologian, riskipääoman ja startup-yrittäjyyden uudenlaiseen poliittiseen ja historialliseen asiayhteyteen, joka avaa uusia näkökulmia globaalin talouden poliittisen luonteen ymmärtämiseen.   

Palestiina on työssä kriittinen linssi, jonka kautta teknologiatalouden historiat ja utopiat sekä tavat muokata kehoja ja maantiedettä näyttäytyvät uudessa valossa.

- Uusien teknologioiden kehittäminen on Kalifornian ja Palestiinan historiassa liittynyt jo pitkään maan valtaamiseen ja uuden asuttajayhteiskunnan luomiseen. Osoitan, että tämä historia ei ole päättynyt, vaan se jatkuu yhä näissä teknologiatalouden globaaleissa keskuksissa, Tarvainen toteaa. 

Väitöskirja pohjautuu etnografiseen tutkimukseen innovaatiotalouden globaaleissa keskittymissä, jotka levittäytyvät Israel-Palestiinasta Kaliforniaan, Persianlahdelle ja Suomeenkin saakka. Väitöstyössä käsitellään innovaatiotalouden ja kolonialismin historiallista yhteyttä, innovaatiotalouden suhdetta rauhaan ja sotaan, palestiinalaisten teknologiatyöntekijöiden haastavaa asemaa miehittäjävaltaan kytköksissä olevissa teknologiafirmoissa sekä innovaatiotalouden maantieteellistä leviämistä osana asuttajakolonialistisen valtion ekspansiota.

Väitöstutkimus näyttää innovaatiotalouden väkivallan erinäiset muodot sekä erilaiset luovat tavat selviytyä ja vastustaa innovaatiotalouden ja asuttajakolonialismin leviämistä. 

Lisätiedot
Antti Tarvainen 
040 8255 066 
antti.tarvainen@helsinki.fi  

********************************************** 

Live stream

VTM Antti Tarvainen väittelee 6.6.2025 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Silicon Palestine - An Inquiry into the Entanglements of Innovation and Settler Colonialism". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo, B116 (sali 1), Unioninkatu 40.

Vastaväittäjänä on professori Timothy Mitchell, Columbia University, ja kustoksena on Anja Nygren.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote

Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye