Helsingin Kirjamessut perustettiin 25 vuotta sitten kirja-alan toiveesta - nyt tapahtuma on suurempi kuin koskaan
Ensimmäiset Helsingin Kirjamessut järjestettiin vuonna 2001. Tapahtuman taustalla on vahva kirja-alan toivomus saada kirjamessut Helsinkiin. Ensimmäisillä Helsingin Kirjamessuilla vieraili 30 000 kirjallisuuden ystävää. Tänä vuonna Helsingin Kirjamessut järjestetään 25. kertaa ja viime vuonna kävijöitä oli lähes 98 000. Helsingin Kirjamessujen entiset ohjelmajohtajat muistelevat tapahtumarikkaita vuosiaan nyt julkaistussa verkkohistoriikissa, josta löytyy kirjamessujen syntytarina ja poimintoja kirjamessuvuosien varrelta. Helsingin Kirjamessut järjestetään 23. – 26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa.

Kirjallisuus kiinnostaa ja kirjamessut on edelleen kirjailijoiden ja lukijoiden rakas kohtaamispaikka. Vuonna 2024 Helsingin Kirjamessuilla oli 1000 keskustelua, haastattelua ja muuta ohjelmaa. Esiintyjiä, kirjailijoita, vaikuttajia, päättäjiä, taitelijoita ja tiedemiehiä, oli yli 1 500. Kävijöitä oli lähes 98 000, mikä tekee tapahtumasta Pohjoismaiden suurimman kirjallisuustapahtuman.
”On ilo ja kunnia järjestää juhlavuoden kirjamessujen ohjelmaa. Helsingin Kirjamessut on lukevan Suomen suuri juhla, ja on hienoa, että juhlavuonna tapahtuma on erinomaisessa kunnossa: viime vuoden kävijäennätyksille on hyvä rakentaa. Vuonna 2025 puhumme siitä, mitä paras kirjallisuus meille antaa: sivistyksen voimasta ja lukemisen ilosta. Molempia tämä aika kaipaa kipeästi. Tuomme ohjelmassa avajaispäivänä esille myös Helsingin kirjamessujen historiaa. Pääpaino ohjelmassa on kuitenkin kirjavuoden 2025 uutuuskirjoilla. Olemme jälleen saaneet reilut 1500 ohjelmaehdotusta mukana olevilta kustantajilta, näytteilleasettajilta ja yhteistyökumppaneilta. Niistä muodostuu 17 ohjelmalavan tai -salin ohjelma, joka julkaistaan 23.9.2025”, kertoo Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield. Hän jatkaa ohjelmajohtajana myös vuonna 2026.
Helsingin Kirjamessuilla on ollut seitsemän ohjelmajohtajaa; Doris Stockmann (2001-2002), Anja Snellman (2003-2006), Tuula Isoniemi (2007-2010), Stig-Björn Nyberg (2011-2015), Jan Erola (2016-2017), Ronja Salmi (2018-2021) ja Ville Blåfield (2022->). He ovat vuosittain koonneet kirjamessujen ohjelman yhdessä ohjelmatoimikuntien, kustantajien ja kumppanien kanssa. Kirjamessujen ohjelmaa tuottavat kustantajien ja kirjakauppojen lisäksi muun muassa Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Tietokirjailijat, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Sarjakuvaseura, Suomen dekkariseura, Nuoren Voiman liitto ja Kallion ilmaisutaidon lukio.
Suomen Messuille ehdotettiin kirjamessujen järjestämistä
Helmikuussa 1999 joukko suomalaisia kirjaihmisiä – etupäässä kustantajia ja kirjakauppiaita – tapasi Baltian kirjamessuilla Vilnassa. ”Taisi olla tuo harvoin kuunneltu ääni, omatunnon kolkutus, joka sai meidät kysymään itseltämme, olemmeko hoitaneet leiviskäämme oikein. Olemmeko todella tehneet kaikkemme palvellaksemme lukijoita ja asiakkaita; käyttäneet kaikki mahdollisuudet hankkia kirjalle uusia ystäviä ja tuoda kirja näkyvästi keskelle ihmisiä; muistuttaa mieliin, että kirja elää ja voi hyvin tässä postmodernissa ja sirpaloituneessa mediamaailmassa? Jos kirja on Vilnassa messun arvoinen, eikö se ole sitä myös Helsingissä?”, kirjoitti Helsingin Kirjamessujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Veikko Sonninen vuonna 2005 julkaistussa Helsingin Kirjamessujen Tarinat-teoksessa.
Sonninen toimi alkuvuosina Suomen Kustannusyhdistyksen toimitusjohtajana. Syksyllä kirja-alan ihmiset olivat yhteydessä Suomen Messuihin, jossa ajatus otettiin innostuneena vastaan. Helsingin Kirjamessut linjattiin yleisömessuiksi. ”Nämä messut ovat syntyneet kirja-alan omasta aloitteesta, ja pääosassa ovat kirjat, kirjailijat ja lukijat”, kirjoitti Sonninen. Helsingin Kirjamessut päätettiin järjestää vuonna 2001. Järjestäjänä oli Suomen Messut Osuuskunta ja toimeksiantajana Suomen Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto.
Helsingin Kirjamessujen kolme kautta
Vuodet 2001-2008 ovat kirjamessujen ensimmäisiä vuosia, jolloin tapahtuma kasvoi ja kävijämäärä yli kaksinkertaistui. Tuolloin luotiin tapatuman konsepti. Kirjamessujen lavat nimettiin tunnettujen kirjailijoiden mukaan. Ohjelmasta vastasi ohjelmajohtajan kanssa laajasti kirja-alaa edustava ohjelmatoimikunta. Heti ensimmäisestä vuodesta alkaen Helsingin Kirjamessujen yhteydessä järjestettiin Antikvaariset Kirjamessut. Vuonna 2007 rinnalle tuli Viini ja Ruoka -tapahtuma. Molemmat tapahtumat järjestetään kirjamessujen yhteydessä edelleen. Ensimmäisten kirjamessujen yhteydessä jaettiin Suomen Messusäätiön rahoittama Rakkaudesta kirjaan -tunnustus pyyteettömästi kirjallisuuden ja lukemisen eteen tehdystä hyvästä työstä. Palkintoa jaettiin vuosittain aina vuoteen 2021 asti. Helsingin Kirjamessuista on tehty kaksi kirjasta – vuosina 2001 ja 2005. Kirjamessujen visuaalisesta ilmeestä vastasi Mainostoimisto Valo.
Vuosina 2009-2017 tapahtuma kasvoi ja sitä kehitettiin edelleen. Kaisa Leka piirsi Helsingin Kirjamessuille oman sarjakuvahahmon Töröhännän vuonna 2010, jolloin kirjamessuilla piirrettiin myös oma sarjakuvalehti. Samana vuonna painettiin Riina ja Sami Kaarlan suunnittelema juhlakolikko. Vuonna 2012 aloitettiin yhteistyö Kallion ilmaisutaidon lukion kanssa. He tuottivat ja juonsivat nuorille suunnatun Louhi-lavan ohjelman. Helsingin Kirjamessut aloitti lukupiirien järjestämisen vuonna 2013. Ensimmäisissä lukupiireissä paikalla oli aina kirjabloggaaja, joka raportoi tapahtumasta. Yhteistyö kirjasomen kanssa ja lukupiirien järjestäminen jatkuvat edelleen. Vuosina 2009-2014 kirjamessujen yhteydessä järjestettiin Musiikki-messut ja vuodesta 2010 alkaen Levymessut. Vuodesta 2010-2018 kirjamessuilla oli oma kolumnisti. Postimerkkimessut järjestettiin kirjamessujen yhteydessä vuosina 2014-2024. Kirjamessujen visuaalisesta ilmeestä vastasivat näinä vuosina palkitut graafiset suunnittelijat.
Vuodet 2018-2025 ovat voimakkaan uudistuksen aikaa. Tapahtumasta tuli kaupunkitapahtuma ja lavojen nimet muutettiin Helsingin kaupunginosiksi tai paikoiksi. Kolmanteen kauteen osui myös korona-aika. Vuonna 2020 ei päästy juhlimaan merkkivuotta Messukeskuksessa, vaan kirjamessut järjestettiin verkossa. Messukeskuksessa oli kirjailijoiden lisäksi paikalla vain haastattelijat ja teknisestä toteutuksesta vastaavat henkilöt. Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtumassa vierailtiin neljän päivän aikana yli 53 000 päätelaitteelta. Ohjelmassa oli 200 kirjallisuuskeskustelua ja yli 400 esiintyjää. Tämän jälkeen kirjamessut on tarjonnut vuosittain verkkosisältöä kirjallisuuden ystäville isoimmilta lavoiltaan. Lapset ja nuoret ovat olleet tärkeässä asemassa aina kirjamessuilla, mutta voimakkaan uudistuksen aikana lasten alueetta uudistettiin paljon. Vuonna 2018 kutsuttiin ensimmäistä kertaa messuille Helsingissä opiskelunsa aloittaneet Helsingin Yliopiston, Aalto Yliopiston ja Taideteollisen korkeakoulun uudet opiskelijat. Suomen Messusäätiön rahoittamaa Kirja-alan edistämispalkinto jaettiin kirjamessuilla vuonna 2022 ja se jaetaan edelleen messujen yhteydessä vuosittain. Kirjan digitaaliset muodot ja kirjasome ovat nyt entistä vahvemmin esillä. Kirjamessujen ilmeen toteutti näinä vuosina Tero Ahonen.
Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma
Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on Pohjoismaiden suurin kirjallisuustapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen. Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 23.–26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään vuosittain yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa.
Samaan aikaan Messukeskuksessa on Viini & Ruoka, Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Viinilehti.
Lisätietoja:
Helsingin Kirjamessut viestintä: Teija Armanto, puh. 050 376 0804,
liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila, puh. 050 387 0024,
ohjelmajohtaja Ville Blåfield, puh. 050 310 3017, #kirjamessut #viiniruoka
fb insta @helsinginkirjamessut
Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com : Kirjamessut: Kuvaaja Emmi Kähkönen
Tarina-sivut löytyvät www.helsinginkirjamessut.fi/tarina
Historiaan liittyviä kuvia voi pyytää: teija.armanto@messukeskus.com
Kuvat







Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. In 2024, the events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and the hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
KoneAgria 2025 tarjoaa merkityksellistä sisältöä viljelijälle - ohjelman teemat julkaistu28.5.2025 15:55:36 EEST | Tiedote
KoneAgria 2025 tarjoaa viljelijöille arvokasta ja ajankohtaista tietoa alan tulevaisuuden näkymistä ja mahdollisuuksista. Kasvu-lavan neljä pääteemaa ovat Talous ja kannattavuus, Maatalouden rahoitus, Nuoret viljelijät ja sukupolvenvaihdokset sekä Hyvinvointi ja työkyky. KoneAgria 2025 järjestetään 9. – 11.10.2025 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.
19. EAPC:n maailmankongressi tuo palliatiivisen hoidon huippuasiantuntijat Helsingin Messukeskukseen28.5.2025 12:38:28 EEST | Tiedote
Palliatiivisen hoidon 19. maailmankongressi, EAPC 19th World Congress of the European Association for Palliative Care, järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Suomessa. Helsingin Messukeskuksessa 29.–31. toukokuuta järjestettävään tapahtumaan odotetaan noin 3 000 lääketieteen ja hoitoalan ammattilaista eri puolilta maailmaa.
Cyber Security Nordic 2025: Digitaalisen turvallisuuden ja yhteiskunnan resilienssin ytimessä23.5.2025 12:39:18 EEST | Tiedote
Cyber Security Nordic 2025 kokoaa jälleen kyberalan yritykset, yksityisen ja julkisen sektorin edustajat sekä huipputason puhujat 4.–5.11.2025 Helsingin Messukeskukseen. Ensimmäiset Stage One -lavan puhujat tuovat näkökulmia nykyaikaisten kyberuhkien ennakointiin, häiriönsietokyvyn vahvistamiseen ja organisaation johtamiseen ennakoimalla, sekä inhimillisen päätöksenteon roolin korostamiseen yhä automatisoidummassa maailmassa.
Cyber Security Nordic 2025: Navigating the future of digital trust and resilience23.5.2025 08:00:00 EEST | Press release
Cyber Security Nordic 2025 once again gathers cyber companies, the private and public sector, and top-level speakers at Helsinki Expo and Convention Centre on 4–5 November. First Stage One speakers bring perspectives on anticipating modern cyber threats, strengthening resilience through proactive security, supporting leadership with actionable threat intelligence, and highlighting the role of human decision-making in an increasingly automated world.
Itsenäisen työkoneparven ensiesiintyminen Maxpo-messuilla22.5.2025 12:22:24 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston SWARM-hanke esitellään ensimmäistä kertaa alan ammattilaisille Maxpo-messuilla. Maarakennuskalustojen autonomisen yhteistyön tutkimusprojekti tutkii ja kehittää rakennuskalustoparvea ja sen automaattista ohjausta infrastruktuurin rakennustyömaalla. Maxpo 2025 -messuilla esitellään hankkeen tuloksia. Messuilla nähdään neljän työkoneen työskentelyä autonomisella ohjauksella yksin ja yhdessä työkoneparvena. Maxpossa päästään näkemään ja kuulemaan viiden miljoonan euron hankkeen tuloksista. Maxpo 2025 -messut järjestetään 28. – 30.8.2025 Hyvinkään lentokentällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme