Kutsu medialle: Eläinsuojeluvalvontaa ja eläinsuojelurikoksia koskevan raportin julkistamistilaisuus eduskunnassa 3.6. klo 9–10
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eläinten kaltoinkohtelun ja siihen puuttumisen tilasta ja kehittämistarpeista. Asianmukainen puuttuminen edellyttää ymmärrystä eläinten kaltoinkohtelun ja eläinrikosten erityispiirteistä.
Tuore katsaus antaa useita suosituksia eläinsuojeluvalvontaan ja eläinsuojelurikosprosessiin. Suositukset koskevat tuen ja puuttumisen tehostamista, viranomaisille suunnattua koulutuksen ja osaamisen kehittämistä sekä lainsäädäntömuutoksia.
Tilaisuuden järjestää eduskunnan eläinsuojeluryhmä Pikkuparlamentissa 3. kesäkuuta kello 9–10 (Arkadiankatu 3, sisäänkäynti Mannerheimintien puolelta). Tilaisuuteen on avoin pääsy.
Tilaisuudessa raportin laatineet tutkijat alustavat ensin eläinten kaltoinkohtelun moninaisuudesta sekä eläinsuojelun tilasta ja tarpeista. Tämän jälkeen kuullaan viranomaisten (Ruokavirasto, poliisi ja oikeusministeriö) sekä eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtajiston kommenttipuheenvuorot. Lopuksi on aikaa keskustelulle.
Ohjelma:
9.00–9.05 Alkusanat: kansanedustaja Tiina Elo (eduskunnan eläinsuojeluryhmä, puheenjohtaja)
9.05–9.20 Raportin esittely: tutkimusjohtaja Kati Rantala (Helsingin yliopisto), dosentti Tarja Koskela (Itä-Suomen yliopisto), väitöskirjatutkija Elli Valtonen (Helsingin yliopisto)
9.20–9.25 Kommenttipuheenvuoro: erityisasiantuntija Taina Mikkonen (Ruokavirasto)
9.25–9.30 Kommenttipuheenvuoro: rikoskomisario Juha-Matti Suominen (Helsingin poliisi, eläinrikostutkinnan tutkintaryhmä)
9.30–9.35 Kommenttipuheenvuoro: erityisasiantuntija Annika Hóffren (oikeusministeriö)
9.35–9.50 Kommenttipuheenvuorot: kansanedustajat Mai Kivelä ja Mia Laiho (eduskunnan eläinsuojeluryhmä, varapuheenjohtajat)
Raporttiin voi tutustua etukäteen (liitteenä), raportin embargo on 3.6. kello 9.
Lämpimästi tervetuloa!
Lisätietoa tilaisuudesta ja raportista: Tutkimusjohtaja Kati Rantala Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Helsingin yliopisto kati.rantala@helsinki.fi, puh: 050 3876198
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLiitteet
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Miksi härkäpapu ei maistu? Tutkimus auttaa parantamaan härkäpaputuotteiden makua28.5.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Härkäpapu on lupaava kasvipohjainen proteiininlähde, mutta moni kokee sen maun epämiellyttävänä. Helsingin yliopistossa tehty tutkimus selvitti, mistä makuongelmat johtuvat, ja auttaa kehittämään ratkaisuja härkäpavun maun parantamiseksi.
Keski-ikäisenä laihduttavalle pidempi ja terveempi elämä27.5.2025 18:05:24 EEST | Tiedote
Elintapojen muutoksilla saavutetulla painonpudotuksella voidaan saada merkittäviä terveyshyötyjä vuosikausiksi, eikä siihen tarvita kirurgiaa tai lihavuuslääkkeitä. Diabeteksen välttämisen ohella voidaan estää myös muita kroonisia sairauksia, kuten valtimotauteja, keuhkosairauksia ja syöpiä.
Väitös: Palestiina osoittaa, että globaali teknologiatalous on yhteydessä kolonialismiin27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Startup-yrittäjyyden, uuden teknologian ja riskipääoman poliittisia vaikutuksia ei voida ymmärtää ilman asiayhteyttä asuttajakolonialismiin, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.
Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote
Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme