Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

Sodan ja rauhan keskus Muistille Suomen kulttuurirahaston Tiede tutuksi -apuraha

Jaa

Suomen kulttuurirahasto on myöntänyt Sodan ja rauhan keskus Muistille 65 000 euron Tiede tutuksi -apurahan. Apurahalla toteutetaan Mennyt ja manipuloitu -tiedekasvatushanke, joka tuo Muistiin 50 yläkoululaisryhmää tutustumaan kuvien käyttöön ja manipulointiin menneisyydessä ja nykyhetkessä.

Pedagogi Mikko Siitonen ohjaa 8.-luokkalaisten työpajaa Muistin näyttelyssä.
Pedagogi Mikko Siitonen ohjaa 8.-luokkalaisten työpajaa Muistin näyttelyssä. Pihla Liukkonen/Kontrastia. Sodan ja rauhan keskus Muisti

”Tiedekasvatus on Muistin tärkeimpiä tehtäviä. Olemme hyvin iloisia apurahasta, jonka avulla pääsemme tuomaan nuoria Muistiin usean maakunnan alueelta”, kertoo Muistin pedagogi Mikko Siitonen.

Hanke tutustuttaa oppilaat historiantutkimuksen menetelmiin ja kuvien käyttöön lähdeaineistona. Työpajoissa tarkastellaan historiallisia sotakuvia, lehtikuvia ja propagandamateriaalia, mutta näkökulmaa laajennetaan myös nykypäivän kuvamanipulaatioon, tekoälyn tuottamiin kuviin ja some-ympäristössä leviävään visuaaliseen informaatioon. Tarkoituksena on kehittää oppilaiden mediakriittisyyttä.

”Tämä hanke tuo yhteen historian ja nykypäivän kuvakulttuurin. Autamme oppilaita ymmärtämään visuaalisen viestinnän keinoja sekä tunnistamaan manipuloinnin ja propagandan mekanismeja menneisyydessä ja nykyhetkessä”, kertoo Siitonen.

Hankkeen asiantuntijana toimii tutkija VTT, dos.  Olli Kleemola Turun yliopistosta. Kleemola on väitellyt valokuvien käytöstä historiantutkimuksen lähteenä ja sotapropagandan välineenä.

SKR:n Tiede tutuksi -apurahojen tavoitteena on innostaa peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria tieteen pariin sekä mahdollistaa lapsille ja nuorille tiedekasvatusta tasa-arvoisesti asuinpaikasta ja taustasta riippumatta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pedagogi Mikko Siitonen ohjaa 8.-luokkalaisten työpajaa Muistin näyttelyssä.
Pedagogi Mikko Siitonen ohjaa 8.-luokkalaisten työpajaa Muistin näyttelyssä.
Pihla Liukkonen/Kontrastia. Sodan ja rauhan keskus Muisti
Lataa

Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä toimiva tiedekeskus, joka käsittelee näyttelyissään sodan ja rauhan teemoja vuorovaikutteisin, digitaalisuutta hyväksi käyttävin menetelmin. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, jotka ovat kiinnostuneet sodan historiasta, mutta erityisesti niille, jotka eivät ole.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

VTT Jenni Haukio Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö sr:n puheenjohtajaksi20.5.2025 09:58:18 EEST | Tiedote

Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö sr:n hallintoneuvosto valitsi vuosikokouksessaan VTT, yhteiskuntasuhteiden ja -vastuun johtaja Jenni Haukion uudeksi puheenjohtajakseen. Säätiö omistaa Mikkelissä toimivan Sodan ja rauhan keskus Muistin yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa. Haukio seuraa tehtävässä Paavo Lipposta, joka toimi hallintoneuvoston puheenjohtajana säätiön perustamisesta 2018 lähtien.

Kutsu tiedotustilaisuuteen & tiedote: Sodan ja rauhan keskus Muistin uudistuneissa näyttelyissä sodan historia keskustelee nykypäivän kanssa25.4.2025 10:00:00 EEST | Kutsu

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen Sodan ja rauhan keskus Muistiin pe 25.4.2025 klo 10.00 Ristimäenkatu 4, 50100 Mikkeli Sodan ja rauhan keskus Muistin uudistunut päänäyttely Poikkeustila 2.0 avautuu yleisölle 26.4.2025. Kyseessä on osauudistus, jossa osa aiemmista näyttelykohteista on vaihdettu kokonaan ja osa on saanut uusia sisältöjä. Myös täysin uusia näyttelytiloja avataan. Näkökulmana on edelleen suomalainen sodan kokemushistoria, mutta muuttunut maailmantilanne heijastuu uudistuksen sisältöihin.

Uutuuskirja kumoaa myytin: Karjalan evakkoja asutettiin myös ruotsinkielisiin kuntiin. Vailla omaa paikkaa? -kirjan julkaisutilaisuus Sodan ja rauhan keskus Muistissa 6.9.202422.8.2024 10:03:13 EEST | Tiedote

Karjalaisten kotinsa sodan vuoksi menettäneiden asuttaminen oli mittava kansallinen projekti, jossa ei vältytty ristiriidoilta. Erityisesti siirtoväen asuttaminen ruotsin- ja kaksikielisiin kuntiin aiheutti aikanaan paljon poliittista keskustelua. Syntyi sitkeästi elävä myytti, jonka mukaan nämä alueet vapautettiin kokonaan sodanjälkeisestä asutustoiminnasta. Nyt julkaistu VTT Olli Kleemolan ja FM Riku Kauhasen Vailla omaa paikkaa? Karjalan evakot ruotsinkielisessä Suomessa -teos kumoaa tämän myytin uusien lähteiden avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye