Työryhmän esitys fossiilittoman jouston tukimekanismiksi vaatii kehittämistä
Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän esitys sähkön uuden joustokapasiteetin tukemiseksi on tervetullut. Esityksessä on Fingridin mukaan kuitenkin vielä kehitettävää, jotta hankittava kapasiteetti vastaisi laajemmin sähköjärjestelmän erilaisiin joustotarpeisiin. Sen vuoksi Fingrid on jättänyt työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteen.

Sähkön riittävyyshaasteet ovat kasvamassa Suomessa. Fingridin oman arvion sekä eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö ENTSO-E:n tuoreen ERAA-selvityksen mukaan sähkön riittävyys Suomessa heikkenee erityisesti 2020-luvun loppupuolelta eteenpäin.
Työ- ja elinkeinoministeriö asetti syyskuussa 2024 työryhmän laatimaan ehdotuksen EU:n sähkömarkkina-asetuksen mukaisen fossiilittoman jouston tukimekanismin luomiseksi. Työryhmän työlle asetettiin tavoitteeksi joustokapasiteetin lisääminen sähkömarkkinoiden toimitusvarmuuden ja jouston edistämiseksi. Fingrid on osallistunut työryhmään asiantuntijajäsenenä.
Fingridin mukaan työryhmän esitys uuden joustokapasiteetin tukemiseksi on hyvin tervetullut, jotta kasvaviin sähkön riittävyyshaasteisiin pystytään vastaamaan. Fingrid pitää hyvänä, että tukimekanismilla suunnitellaan hankittavan kapasiteettia, jolla on kyky joustaa pitkäaikaisesti. Näitä tilanteita esiintyy esimerkiksi silloin, kun sähkön saatavuudessa on niukkuutta talven kylminä ja tuulettomina jaksoina, jotka voivat kestää useita vuorokausia. Myös uuden kapasiteetin sijainnin kohdentaminen alueille, jotka ovat kantaverkon kannalta optimaalisia, on järkevää.
Fingrid pitää kuitenkin ongelmallisena, että hankittavalle kapasiteetille ei ole asetettu velvoitetta sähköntoimitukseen ympärivuotisesti ja vaatimusta nopeasta aktivoitumisajasta. Fingridin analyysin mukaan erilaisia sähköjärjestelmän kannalta haastavia joustotarpeita voi esiintyä kaikkina vuodenaikoina ja myös äkillisesti. Esimerkiksi voimalaitoksen tai siirtoyhteyden ennakoimattomassa vikaantumisessa tai sääriippuvaiseen tuotantoon liittyvän merkittävän ennustevirheen tapahtuessa olisi tärkeää, että joustokapasiteetti osallistuisi sähköjärjestelmän tasapainotukseen. Fingridin mukaan olisi tarkoituksenmukaista ja kustannustehokasta, että hankittava kapasiteetti voisi vastata laajemmin sähköjärjestelmän erilaisiin joustotarpeisiin.
Näiden puutteiden vuoksi Fingrid on nähnyt tarpeelliseksi jättää työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteen. Fingrid esittää, että tukimekanismin jatkokehityksessä huomioitaisiin lyhyen aikavälin ympärivuotiset joustotarpeet kattavammin.
Fossiilittoman jouston tukimekanismin käyttöönotto edellyttää vielä Euroopan komission myöntämää hyväksyntää valtiontuelle sekä kansallisen lainsäädännön muutosta.
Lisätietoja:
Annika Ahtiainen, yksikön päällikkö, strateginen verkkosuunnittelu, Fingrid Oyj, puh. +358 40 546 2126
Jussi Närhi, asiantuntija, strateginen verkkosuunnittelu, Fingrid Oyj, puh. +358 40 846 8948
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Työryhmän loppuraportti on ladattavissa työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta
ERAA-selvitys on ladattavissa ENTSO-E:n sivuilta: ERAA 2024
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Manuaalisen taajuudenpalautusreservin alassäätötuotteen kapasiteettihankinnassa siirrytään dynaamiseen hankintatarpeen määritykseen21.5.2025 09:15:24 EEST | Tiedote
Fingrid alkaa hankkimaan manuaalisen taajuudenpalautusreservin alassäätökapasiteettia päivittäisen hankintaennusteen pohjalta dynaamisesti. Dynaaminen hankinta tarkoittaa, että reserviä hankitaan enemmän niille tunneille, joilla alassäätökapasiteetin tarve on suuri ja vastaavasti vähemmän niille tunneille, joilla alassäätökapasiteetin tarve on pieni. Dynaamisen hankinnan käyttöönoton tavoitteena on kohdistaa reservin hankinta mahdollisimman tehokkaasti sähköjärjestelmän tarpeita vastaavaksi.
Fingrid sitoutunut merkittäviin kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiin20.5.2025 15:20:32 EEST | Tiedote
Fingrid on saanut kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitteilleen Science Based Targets (SBTi) -aloitteen hyväksynnän.
Fingrid ja Svenska kraftnät aloittavat Fenno-Skan 3 –yhteyden suunnittelun20.5.2025 12:17:31 EEST | Tiedote
Fenno-Skan 3 -merikaapeliyhteyden odotetaan valmistuvan vuoteen 2038 mennessä ja sen kapasiteetin arvioidaan olevan 800 megawattia.
Fingrid and Svenska kraftnät initiate planning for Fenno-Skan 3 submarine cable between Finland and Sweden20.5.2025 12:17:31 EEST | Press release
The capacity of the Fenno-Skan 3 is estimated to be 800 megawatts. The new connection is expected to be completed by 2038.
Suuntaajavaltaisen sähköjärjestelmän alueellista toimintaa siirtokeskeytystilanteessa todennettiin onnistuneella verkkokokeella15.5.2025 10:04:08 EEST | Tiedote
Fingrid toteutti 7.5. länsirannikolla verkkokokeen, jolla todennettiin sähköjärjestelmän toiminnan turvaavien toimenpiteiden oikeaa mitoitusta ja kohdentamista. Lisäksi koe mahdollisti uudenlaisen suojausjärjestelmän toiminnallisen testauksen todellisessa käyttötilanteessa. Verkkokoe oli onnistunut, eikä aiheuttanut häiriöitä asiakkaille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme