Tampereen yliopisto

Tuukka Ahoniemi teollisen myynnin työelämäprofessoriksi Tampereen yliopistoon

Jaa

Tampereen yliopisto on valinnut investointituotteiden ja teknologiapalveluiden myynnin työelämäprofessoriksi tekniikan tohtori Tuukka Ahoniemen. Työelämäprofessuuri on ensimmäinen osa hanketta, jonka Tampereen yliopisto on yhteistyössä Tampereen kauppakamarin ja elinkeinoelämän edustajien kanssa laittanut alulle. Yrityskumppanit ovat tähän mennessä sitoutuneet lahjoittamaan 1,6 miljoonaa euroa teknologia- ja teollisuusyritysten myyntiosaamista ja kasvua tukevaan hankkeeseen.

Mies pukeutuneena tummaan pukuun ja kuviolliseen paitaan, taustalla vaaleanpunaisen sävyinen pinta.
Tekniikan tohtori Tuukka Ahoniemi (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).

Tekniikan tohtori Tuukka Ahoniemi aloittaa työelämäprofessorina 1.6.2025 alkaen Tampereen yliopiston tuotantotalouden yksikössä. 

Uusi investointituotteiden ja teknologiapalveluiden koulutus- ja tutkimuskokonaisuus alkaa Ahoniemen työelämäprofessuurilla. Teollisen myynnin hanketta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Tampereen kauppakamarin kanssa, ja hanke on koonnut tuekseen suuren joukon lahjoittajia. 

Hankkeen tarkoituksena on edistää teknillisten alojen myynnin ja kansainvälisen kaupallisen onnistumisen taitoja suomalaisyrityksissä. Ahoniemellä on pitkä tausta teknologiayritysten johtotehtävistä niin pörssi- kuin kasvuyhtiöiden saralla sekä tehtävässä tarvittavaa vahvaa opetus- ja tutkimustaustaa. 

– Haluan ylläpitää tiivistä ja jatkuvaa yhteistyötä hankkeessa mukana olevien yritysten kanssa. On tärkeä tehdä opetusta ja tutkimusta, jotka vastaavat suoraan työelämän tarpeisiin. Työelämäprofessorina pystyn tuomaan opetukseen kokemusta, käytännön esimerkkejä ja vierailijoita eri teollisuuden aloilta ja yrityksistä, kertoo Tuukka Ahoniemi. 

Myynnin ja laajemmin kaupallisen onnistumisen taidot ovat usein sellaisia, mitkä opitaan teknologia-alalla työn kautta. Suurilla organisaatioilla on hyvät sisäiset prosessit ja resurssit jatkokouluttaa ihmisille myynnin ja kaupallistamisen taitoja, mutta varsinkin pienissä ja keskisuurissa organisaatioissa parhaat käytännöt syntyvät usein kokemuksen kautta.  

Ahoniemen mukaan myyntiprosessi ja myyntityö koetaan monesti teknillisillä aloilla erillisenä ammattitaitona, vaikka investointituotteiden ja teknologiapalveluiden kaupallistamisessa kyse on ennen kaikkea asiakkaan arvonluonnin lisäämisestä.  

– Kaupallinen menestyminen lähtee varhaisesta asiakasymmärryksestä ja oman tuotteen tai palvelun sovittamisesta asiakkaan ongelmien ratkaisuun. Myyntiä ei voi ulkoistaa täysin omaan siiloonsa, vaan koko organisaatiolla on oltava ymmärrys siitä, miksi ja mistä asiakas on valmis maksamaan – mikä ylipäätään on se asiakas, jota tavoitellaan, Ahoniemi sanoo. 

Myyntiprosessit ovat pitkiä ja teknisiä, ja teknisesti suuntautuneilla henkilöillä on niissä merkittävä rooli. 

– Haluamme lähteä rakentamaan laajempaa osaamispohjaa teknillisille aloille kaupallisen menestymisen vaatimuksista ja myynnissä onnistumisessa, mutta mistään myyntikikkakoulutuksesta ei siis ole kysymys, kertoo Ahoniemi. 

Diplomi-insinöörejä myyntiosaajiksi  

Tuotantotalouden yksikön päällikkö, professori Tuomas Ahola kertoo, että tavoitteena on saada ensimmäiset kurssit käyntiin jo tulevana lukuvuonna. 

– Olemme innoissamme saadessamme Tuukka Ahoniemen käynnistämään hanketta yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Näin pääsemme aloittamaan investointihyödykkeiden ja teknologiapalvelujen myyntiin syvällisesti paneutuvan opetus- ja tutkimustyön nopeasti. Visiona on rakentaa huippulaadukasta peruskurssitarjontaa kaikille teknistä alaa opiskeleville sekä syventävää opintokokonaisuutta erityisesti teollisen myynnin puolelle suuntautuville opiskelijoille, Ahola toteaa. 

Johtamisen ja talouden tiedekunnan dekaani Marko Seppänen kiittää laajaa ja sitoutunutta kumppaniverkostoa.  

– Tuen ansiosta voimme tehdä merkittävän avauksen kansallisesti merkittävälle alalle.  

Hankkeen yhteiskunnallisesta merkityksestä kertoo se, että se on kerännyt taakseen poikkeuksellisen vaikuttavan lahjoittajajoukon. Hankkeen budjetti on 2,1 miljoonaa euroa. Tähän mennessä mukaan on lähtenyt yli 35 yritystä tai muuta tahoa lahjoitussumman ollessa jo 1,6 miljoonaa. Nyt aloittavan työelämäprofessorin lisäksi hankkeeseen on tarkoitus rekrytoida varsinaiseen professuuriin urapolulla tähtäävä apulaisprofessori sekä useampia tutkijoita. 

Mukaan tukemaan suomalaisen teollisuuden menestystä 

Teollisen myynnin hanke on kerännyt viime vuodesta lähtien rahoitusta ja rakentanut kumppaniverkostoa. Seuraavat verkoston jäsenet ovat yhdessä sitoutuneet lahjoittamaan jo 1,6 miljoonaa euroa:

TT Gaskets, OP Tampere, Purso Oy, Esko Ollilan säätiö, Linjateräs Oy, Dynaset Oy, FinnSonic Oy, Sarlin Group Oy Ab, Security Trading Oy, Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiö sr, Ilkka Kaikuvuo, Janne Viinikkala, Ata-Gears Oy, Avant Tecno Oy, Tasowheel Oy, Tampereen Kauppayhdistyksen sr, Tampereen Teknillinen Seura ry, Tampereen Konepajat Oy, Despro Engineering Oy, Würth, Fastems Oy Ab, Sacometal Oy, Metso, Comatec, Tampereen kaupunki, Sandvik, Teknikum, Bronto Skylift, Parkanon Säästöpankkisäätiö sr, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Pirkkalan kunta.

Tuukka Ahoniemi

  • Diplomi-insinööri 2008, tekniikan tohtori 2015, Tampereen teknillisestä yliopistosta.

  • Väitöskirja ohjelmistotekniikan opetuksen alalta. 

  • Opetustehtävissä Tampereen teknillisessä yliopistossa. Koulutustehtävissä yritysmaailmassa teknisenä kouluttajana.  

  • Toiminut urallaan kansainvälisissä ohjelmistotuoteyrityksissä; asunut Yhdysvalloissa Piilaaksossa 2011–13. 

  • Pitkä tausta teknisten tuotteiden kaupallistamis-, myynti- ja johtamisrooleissa.  

  • Viimeisimpänä toiminut Tuxera Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2019 ja Qt Group Oyj:n strategiajohtajana 2016–2019.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuomas Ahola
professori, teollisuustalous, erityisesti toiminnan uudistaminen projektiliiketoiminnassa
Tampereen yliopisto
tuomas.ahola@tuni.fi
050 301 6203

Tuukka Ahoniemi
Työlämäprofessori 1.6.2025 alkaen
tuukka.ahoniemi@tuni.fi (s-posti toimii 2.6.)

Haastattelupyynnnöt ennen 2.6. myös: viestinta.tau@tuni.fi

Kuvat

Mies seisoo vaaleanpunaisen taustan edessä ja hymyilee. Hänellä on kauluspaita ja tumma pikkutakki.
Tuukka Ahoniemi (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Lataa
Mies puvussa ja kuviollisessa kauluspaidassa valkoista taustaa vasten.
Tekniikan tohtori Tuukka Ahoniemi (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Lataa
Mies seisoo katsoen kameraan, suuri patsas edessään.
Tekniikan tohtori Tuukka Ahoniemi (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye