Demarinaiset

Kuukautisköyhyys ja terveydenhuollon epätasa-arvo on saatava loppumaan

Jaa

Lääketiede on pitkään perustunut olettamukselle, että miehillä tehtyjen tutkimuksien tulokset voidaan yleistää kaikkiin sukupuoliin. Tällä niin kutsutulla lääketieteen sukupuolivinoumalla on kielteisiä vaikutuksia naisten saamaan hoitoon ja hoitotuloksiin. Naisten terveysongelmiin, kuten gynekologisten sairauksien tutkimukseen, investoidaan merkittävästi vähemmän suhteessa niiden esiintyvyyteen ja vakavuuteen verratessa miehiä koskeviin tutkimuskohteisiin. Vaikutukset näkyvät laajemmin yhteiskunnassa ja jopa naisten toimeentulossa.

”Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa naisten saamat hoidot eivät ole yhtä tehokkaita, hoidon saamisessa on ongelmia ja tautien diagnosointi viivästyy jopa vuosilla. Esimerkiksi endometrioosia sairastaa 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Silti tämän sairauden diagnoosiviive on jopa 6-9 vuotta siitäkin huolimatta, että vaiva aiheuttaa kipua ja työkyvyn laskua”, ihmettelee Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila.

Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila
Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila Jukka-Pekka Flander / SDP

Suomessa gynekologinen osaaminen on keskittynyt yksityiselle sektorille tai erikoissairaanhoitoon. Osaamista ja tutkimusvälineistöä ja siten kohtuuhintaisia palveluja tarvittaisiin perusterveydenhuoltoon. Gynekologisten sairauksien lisäksi tytöt ja naiset joutuvat kuukausittain noin 40 vuoden ajan maksamaan tarvittavista hygieniatuotteista. Kuukautisköyhyys on edelleen ongelma Suomessa ja koko Euroopassa. EU:n arvion mukaan joka kymmenellä tytöllä ei ole varaa kuukautissuojiin. 

"Erityisesti alaikäisellä ei välttämättä ole maksuvälinettä tai omaa rahaa, jolla ostaa tuotteita itse. Lastensuojelussa työskennelleenä tiedän, miten kuormittavaa vähävaraisuus voi olla lapselle eikä vanhemmalta ole helppoa pyytää rahaa. Toisaalta riitaa saattaa syntyä siitäkin, jos lapsi on mennyt "kerjäämään" siteitä kaverilta. Maksuttomia kuukautistuotteita tulisi siksi olla tarjolla alaikäisille esimerkiksi kouluissa”, painottaa Demarinaisten puheenjohtaja Helena Marttila ja jatkaa,  

”on tärkeää muistaa, että tiettyjen gynekologisten sairauksien, kuten endometrioosin ja adenomyoosin, takia tarvittavien kuukautissuojien tarve voi olla tavanomaista suurempi. Tämä asettaa monet naiset vielä epätasa-arvoisempaan taloudelliseen tilanteeseen. Tämän lisäksi esimerkiksi e-pillereistä ei saa Kela-korvausta, vaikka ne olisi määrätty gynekologisen sairauden hoitoon. Siksi Demarinaiset haluaa muistuttaa tänään kansainvälisenä kuukautispäivänä, että gynekologisista sairauksista, hoitoon pääsystä ja naiserityisten sairauksien hoidon kustannusvaikuttavuudesta tarvitaan lisää tietoa. Kuukautisköyhyys ja terveydenhuollon epätasa-arvo on saatava loppumaan.” 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila
Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila
Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Demarinaiset

Sosialidemokraattiset Naiset (Demarinaiset) on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen naisjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Orpon oikeistohallitus valitsi suosia suurituloisia miehiä25.4.2025 18:54:51 EEST | Tiedote

Moni perheellinen ja matalapalkka-alalla työskentelevä saattoi hetken ilahtua nähdessään uutiset hallituksen ilmoittamista veronkevennyksistä. Lähemmin tarkasteltuna kuitenkin huomaa, että hallituksen puoliväliriihessä tehdyt päätökset eivät hyödytä pienituloisempaa, usein naisvaltaisella alalla työskentelevää naista. Sen sijaan eurot valuvat suurituloisimpien, useimmiten miesten, lompakoihin.

Tätäkö Orpon hallitukselle tarkoittaa inhimillisyys?28.3.2025 19:30:11 EET | Tiedote

Orpon hallitus kertoi eilen (27.3.) osan päättämistään 170 miljoonan euron säästöistä, jotka hallitus aikoo tehdä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt kerrotut säästökohteet ovat lastensuojelu, vammaispalvelut ja kotihoidonpalvelut. Esimerkiksi vanhusten kotihoidosta vähennetään jopa satoja tuhansia kotikäyntejä ja korvataan niitä teknologialla. Hallitus jätti yhä kertomatta, mistä se aikoo leikata vielä sata miljoonaa euroa.

Gynekologisten palvelujen saatavuus asettaa naiset epätasa-arvoiseen asemaan21.3.2025 08:54:59 EET | Tiedote

Eduskunnassa äänestettiin keskiviikkona (19.3.) Kela-korvauksista. SDP:n eduskuntaryhmä äänesti hedelmöityshoitoja koskevaa esitystä vastaan, sillä se syrjii itsellisiä naisia ja naispareja rajatessaan heidät korvausten ulkopuolelle. SDP tuki kuitenkin Kela-korvausten korotuksia gynekologikäynneille ja suun terveydenhuoltoon. Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila perustelee äänestysratkaisua yhdenvertaisuudella ja tasa-arvolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye