DNA Oyj

Suunnitteilla perheen kesäinen automatka? Tässä niksit, joilla takapenkkiläiset saavat netistä ja älylaitteista kaiken irti

Jaa

Koululaisten lukuvuoden päättyessä moni kääntää perheauton nokan välittömästi kohti mökkiä tai muuta kotimaan kohdetta. Jos ohi vilistävät peltomaisemat eivät jaksa kiinnostaa takapenkkiläisiä koko matkaa, saattavat he turvautua ajanpitimiksi elokuvan, sarjan tai urheiluottelun katseluun älylaitteestaan. Riemua kestää aina siihen asti, kunnes akku loppuu tai kuva jämähtää ja ruudulle ilmestyy pyörivä rinkula. Mikä avuksi?

Jos ohi vilistävät peltomaisemat eivät jaksa kiinnostaa takapenkkiläisiä koko matkaa, saattavat he turvautua ajanpitimiksi elokuvan, sarjan tai urheiluottelun katseluun älylaitteestaan.
Jos ohi vilistävät peltomaisemat eivät jaksa kiinnostaa takapenkkiläisiä koko matkaa, saattavat he turvautua ajanpitimiksi elokuvan, sarjan tai urheiluottelun katseluun älylaitteestaan. DNA

Kun käytetään puhelimen omaa verkkoyhteyttä, akkua kuluttaa signaalivoimakkuuden laaja vaihtelu matkan aikana. Käytettävien laitteiden määrästä riippuen automatkalle onkin syytä varata riittävän suuren kapasiteetin varavirtalähde tai tehokas autolaturi, sanoo DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Mikko Valtonen.

”Vaikka useimmissa nykyautoissa onkin jo USB-latausliittimet, ne antavat usein hitaammin virtaa kuin 12 V pistokkeeseen kytkettävät erilliset autolaturit, joilla pystyy parhaimmillaan lataamaan vaikka kannettavaa tietokonetta. Varavirtalähteet voivat olla avuksi myös määränpäässä, mikäli esimerkiksi mökillä ei ole sähköjä tai pistorasioiden sijoittelu ei ole optimaalinen”, Valtonen kertoo.

Valtonen huomauttaa, että jatkuvalla striimauksella uusimpien älypuhelinten ja tablettien akku kestää laitteesta riippuen jopa 10 tuntia ja 2–5 vuotta vanhojen laitteiden akkukin hyvin pidettynä jopa 7 tuntia. Mallikohtaista vaihtelua esiintyy toki paljon. Tauot kannattaa hyödyntää akkujen lataamiseen, niin kuvaannollisesti kuin kirjaimellisestikin. Esimerkiksi uusimmilla puhelimilla jo 45 minuutin ruokailupysähdyksen aikana akkuun saa lisävirtaa moneksi tunniksi.

Sijoita nettiä jakava laite tuulilasin etureunaan

Isoin vaikutus akunkestoon on mobiiliverkon signaalinvoimakkuudella, mikä puoltaa erillisen matkamokkulan käyttöä pidemmillä ajomatkoilla. Matkamokkulan yksi lisäetu on, että autossa olevat puhelimet tai tabletit käyttävät vain wifiä, mikä sekin parantaa akkukestoa. Matkamokkulan sijasta verkkoa voidaan jakaa muille myös toisesta puhelimesta, mutta tämä kuluttaa paljon akkua ja heikentää paljon käytettynä myös puhelimen akun kuntoa.

”Nettiä jakava laite kannattaa laittaa hyvälle paikalle, kuten tuulilasin etureunaan, sillä tämä parantaa signaalia. Olemme omissa mittauksissamme huomanneet, että etenkin liikkuvassa autossa laitteen sijainnilla todella on merkitystä. Tärkeää on kuitenkin sijoittaa laite niin, ettei se törmäystilanteessa lennä kenenkään päälle. Jos matkaa tehdään paikoitellen heikomman verkkoyhteyden alueella, eikä yhteys piisaa vaikkapa kaikille kolmelle takapenkkiläiselle, kannattaa kokeilla ratkaisuksi yhteiskatselua yhdestä laitteesta”, Valtonen kertoo.

Pääasiassa verkon kattavuuden ei pitäisi olla ongelma, sillä DNA:n 5G-verkko tavoittaa yli 99 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella ja verkkoa vahvistetaan jatkuvasti myös niillä alueilla, joilla jo on tukiasema. 5G-verkon käyttö vaatii tekniikkaa tukevan päätelaitteen ja liittymän.

Huomioi helle – äläkä tee tätä viilennysvirhettä!

Kesällä pitää ottaa huomioon myös kuumuus. Ehjien mobiililaitteiden kohdalla ei tarvitse kantaa huolta laitteen vioittumisesta ylikuumenemisen takia, sillä laitteet seuraavat lämpötilaa itsenäisesti ja varoittavat tai sammuvat, mikäli käyttölämpötila kohoaa liian korkeaksi. Katselukokemuksen kannalta tietysti on tärkeää, ettei laite joudu sammuttamaan itseään.

”Kriittinen lämpötilaraja älylaitteella menee noin 50 asteessa, jolloin toiminnot voivat alkaa kärsiä ja häiriöriski kasvaa. Suosittelenkin pitämään striimaamiseen käytettävää älylaitetta aina suojassa suoralta auringonvalolta, jottei korkea lämpötila aiheuta esimerkiksi akun lämpölaajenemista. Laitteen pitäminen varjossa on suotavaa siksikin, että suora auringonvalo voittaa kirkkaudessa parhaimmankin näytön. Ruudun katseleminen ei ole enää miellyttävää, jos kuvasta saa selvää korkeintaan välttävästi”, Valtonen toteaa.

Erästä puskaradion kautta levinnyttä niksiä Valtonen kuitenkin ohjeistaa välttämään. Kylmälaukusta mahdollisesti löytyvää kylmäkallea ei saa käyttää viilentävänä alustana älylaitteelle – ei edes niin, että laittaisi väliin pyyhkeen kosteutta estämään.

”Nopea lämpötilanvaihtelu voi niin ikään olla haitallista laitteelle ja pyyhkeestä huolimatta kosteus voi aiheuttaa ongelmia vettä kestämättömissä laitteissa. Paras tapa laitteen viilentämiseen on käytön lopettaminen hetkeksi asettamalla puhelin suojaan varjoisaan paikkaan. 10–15 minuuttia auttaa usein jo kummasti.”

Lisätietoja medialle:

Mikko Valtonen, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 5290, mikko.valtonen@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Jos ohi vilistävät peltomaisemat eivät jaksa kiinnostaa takapenkkiläisiä koko matkaa, saattavat he turvautua ajanpitimiksi elokuvan, sarjan tai urheiluottelun katseluun älylaitteestaan.
Jos ohi vilistävät peltomaisemat eivät jaksa kiinnostaa takapenkkiläisiä koko matkaa, saattavat he turvautua ajanpitimiksi elokuvan, sarjan tai urheiluottelun katseluun älylaitteestaan.
DNA
Lataa
Mikko Valtonen, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj
Mikko Valtonen, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj
DNA
Lataa

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työnantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2024 liikevaihtomme oli 1 100 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Facebookissa @DNA.fi, Instagramissa ja Threadsissa @dna_fi sekä LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:lta jopa 120 miljoonan euron valokuituinvestointi – kaikkien asiakastaloyhtiöiden liittymät uudistetaan vuoteen 2028 mennessä18.7.2025 08:32:00 EEST | Tiedote

DNA toteuttaa laajan kuituinvestoinnin, jossa yhtiö tuo valokuidun kaikkiin nykyisiin asiakastaloyhtiöihin vuoteen 2028 mennessä. Päätös on merkittävä investointi suomalaisen tietoliikenneinfrastruktuurin kehittämiseen. DNA arvioi investointitason yltävän kolmen vuoden aikana jopa yli 120 miljoonaan euroon. Päätös heijastaa DNA:n pitkäjänteistä ja johdonmukaista investointilinjaa kuituverkkoihin.

DNA unveils ambitious 120-million-euro investment in fiber – comprehensive upgrades for all customer housing associations by 202818.7.2025 08:32:00 EEST | Press release

DNA is launching a comprehensive fiber investment plan that will bring fiber optics to all existing customer housing companies by 2028. This decision represents a significant investment in the development of Finnish telecommunications infrastructure. DNA estimates that the investment level exceeds EUR 120 million over the next three years. This decision reflects DNA's long-term and consistent investment strategy in fiber networks.

Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye