Nopeasta toiminnasta kiitos – rahastoliiketoiminta voi pysyä jatkossakin Suomessa
- Finanssiala kiittää hallituksen päätöstä esittää määräaikaisen rahastopoikkeuksen jatkamista vuodella.
- Nykyinen määräaikainen rahastopoikkeus päättyy vuoden 2025 lopulla, mikä voisi johtaa rahastoliiketoiminnan siirtymiseen ulkomaille.
- Rahastopoikkeus juontaa juurensa sääntelyyn, jonka tavoitteena on estää veronkiertoa siten, että tosiasiassa Suomesta johdettujen yritysten kotipaikkaa pidettiin verojen välttämiseksi ulkomailla. Sääntelyn muutoksella ei haluttu puuttua sijoitusrahastotoiminnan harjoittamiseen, minkä takia poikkeus säädettiin.
- Finanssiala ry (FA) muistuttaa, että rahastoalan työpaikkojen ja verotulojen menettäminen kilpailijamaihin olisi suuri riski. Suomeen keskitetty sijoitustoiminta tuo työpaikkoja ja verotuloja.
- Vaikka määräaikaisen rahastopoikkeuksen jatkaminen on hyvä uutinen, tarvitaan pysyvämpi ratkaisu rahastoalan epävarmuuden poistamiseksi. Samalla on tarkasteltava tiettyjä muita rahastoalan säännöksiä ja varmistettava suomalaisen rahastoalan kilpailuedellytykset.

Ulkomaisten sijoitusrahastojen hallinnointi Suomessa elää kohtalonhetkiään. Nykyinen määräaikainen rahastopoikkeus on päättymässä vuoden 2025 lopulla. Jos rahastopoikkeusta ei uusita, on olemassa suuri vaara, että Suomessa harjoitettu rahastoliiketoiminta siirretään ulkomaille.
Hallituksen esitys määräaikaisen rahastopoikkeuksen jatkamisesta vuodella on siirtymässä eduskunnan käsittelyyn, kun se hyväksyttiin torstaina 28.5.2025 valtioneuvoston yleisistunnossa.
”Meillä ei ole varaa menettää rahastoalan työpaikkoja ja verotuloja kilpailijamaihin. Suomeen keskitetty sijoitustoiminta hyödyttää sekä sijoittajia että koko yhteiskuntaa. On hyvä, että hallitus on kiirehtimässä rahastopoikkeuksen jatkoa hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta”, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Rahastopoikkeuksen tarve juontaa juurensa vuodesta 2021, jolloin tosiasiallista johtopaikkaa koskeva sääntely tuli voimaan. Sen tavoitteena oli estää ilmiö, jossa tosiasiassa Suomesta johdettujen yritysten kotipaikkaa pidettiin verojen välttämiseksi keinotekoisesti ulkomailla. Sääntelyn muutoksella ei haluttu puuttua sijoitusrahastotoiminnan harjoittamiseen, missä yhdestä maasta käsin harjoitettu rahastojen hallinnointi on normaali eurooppalainen tapa hoitaa toimintaa. Se ei myöskään vähennä vaan lisää verotuloja Suomessa. Tämän takia säädettiin määräaikainen rahastopoikkeus.
Määräaikaisesta poikkeuksesta pysyvään ratkaisuun
Vaikka määräaikaisen rahastopoikkeuksen jatkaminen on hyvä uutinen suomalaiselle rahastoalalle, ei se vielä korjaa ongelmaa lopullisesti. Vuoden päästä edessä on taas sama epävarmuus rahastoyhtiöliiketoiminnan toimintaedellytyksistä. Puoliväliriihessä hallitus sitoutui etsimään pysyvämmän ratkaisun ongelmaan.
”On tärkeää, että hallitus on ymmärtänyt suomalaisen rahastoalan arvon ja merkityksen. Nyt ratkaisua on lähdettävä etsimään sukkelasti, jotta epävarmuuden vuodet saadaan päätettyä. Muutokset eivät aiheuta veromenetyksiä vaan turvaavat Suomen tulevat verotulot”, Ahosniemi huomauttaa.
Ahosniemen mukaan samalla on välttämätöntä muuttaa myös muuta rahastoja koskevaa lainsäädäntöä tukemaan menestyvän rahastotoiminnan jatkoa Suomessa. Puoliväliriihessä tehtiin päätöksiä ja finanssialan kasvustrategiastakin löytyy useampi kirjaus, joiden avulla turvataan suomalaisen rahastoalan toimintaedellytyksiä. Ahosniemi kannustaa ottamaan mallia länsinaapuristamme Ruotsista, jossa hallitus pohtii keinoja ruotsalaisen rahastoalan toimintaedellytysten parantamiseksi.
”Kilpailu rahastojen sijaintipaikasta on kovaa. Nyt on oikea aika parantaa suomalaisen rahastoalan kilpailuedellytyksiä poistamalla EU-sääntelystä poikkeavaa kansallista lisäsääntelyä. Suomalainen rahastoala työllistää ja tuottaa verotuloja Suomeen. Ala ansaitsee samat kilpailuedellytykset kuin muissa maissa.”
Yhteyshenkilöt
Arno AhosniemiToimitusjohtaja
Puh:+358 20 793 4210arno.ahosniemi@finanssiala.fiPauliina Kaaresvirta-HuhtaVaikuttajaviestinnän asiantuntija
Puh:020 793 4275pauliina.kaaresvirta-huhta@finanssiala.fiLisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Finanssiala: Pankkilainsäädännön uudistuksessa on otettava huomioon pankkien mahdollisuudet rahoittaa yrityksiä ja kotitalouksia28.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Finanssiala ry (FA) on antanut eriävän mielipiteen valtiovarainministeriön mietintöön pankkilainsäädännön uudistamisesta. FA on mukana uudistusta valmistelevassa valtiovarainministeriön työryhmässä. Finanssialan mielestä Suomen on otettava käyttöön vähäriskisiä asuntolainoja koskeva sääntelyoptio. Lisäksi laissa on säilytettävä nykyinen viiden prosentin enimmäismäärä järjestelmäriskejä koskevalle lisäpääomavaatimukselle. Vaatimus tulee lisäksi perustella seikkaperäisesti, jos se asetetaan. Hankalasti ennakoitavat lisäpääomavaatimukset heikentävät pankkien mahdollisuuksia rahoittaa kotitalouksia ja yrityksiä.
Kutsu: Talouden pyöreä pöytä: Monihuippuinen työura – Pidempään, paremmin ja yhdessä 5.6.2025 klo 14.00–15.0022.5.2025 10:20:58 EEST | Tiedote
Ikääntyvä Suomi tarvitsee osaamista ja kokemusta koko työuran mitalla. Perinteinen käsitys työurasta yhtenä pitkänä nousuna kohti eläköitymistä ei ole katoamassa. Työura voi kulkea myös polkuna, joka koostuu siirtymisistä, uusista mahdollisuuksista ja useista huipuista. Aiheesta keskustellaan Talouden pyöreän pöydän webinaarissa torstaina 5.6.2025 klo 14.00–15.00.
Ahosniemi: Finanssialan kasvustrategian hyvät eväät jäävät torsoksi, ellei sääntelyä yksinkertaisteta ja järkevöitetä15.5.2025 12:14:37 EEST | Tiedote
Finanssialan kasvustrategiaa selvittänyt työryhmä on julkistanut politiikkasuosituksensa kasvun vauhdittamiseksi. Ahosniemi pitää työryhmän suosituksia monelta osin hyvinä, mutta peräänkuuluttaa rahoitusmarkkinasääntelyn kokonaisarviota, joka oli alun perin määrä tehdä kasvustrategian yhteydessä. Työryhmä suosittelee muun muassa listautumiskynnyksen madaltamista, kansankapitalismin ja talousosaamisen vahvistamista sekä sääntelyn muuttamista, jotta Suomesta voidaan luoda merkittävä rahastojen kotipaikka. Suositukset perustuvat selvitykseen siitä, miten finanssiala voisi edistää nykyistä vahvemmin kestävää talouskasvua ja samalla luoda lisää työtä ja verotuloja Suomeen.
Markkinoiden heilunta näkyi – huhtikuussa pääomia siirrettiin lyhyen koron rahastoihin12.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin huhtikuussa yhteensä 439 miljoonaa euroa pääomia. Rahastopääoma pieneni myös markkinakehityksen takia. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 178 miljardia euroa.
Yrityslähestymiskiellon toteutus etenee – tiedossa aiempaa parempaa suojaa häiriköintiä ja uhkailua vastaan työpaikoilla7.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitus päätti puoliväliriihessä varmistaa pitkään tavoitellun yrityslähestymiskiellon toteuttamisen. Uuden lain myötä työnantajat voivat paremmin suojella työntekijöitään ja asiakkaitaan häiriötilanteissa. Kielto mahdollistaa yrityksille lähestymiskiellon hakemisen toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä kohtaan. Yrityslähestymiskiellon taakse ovat asettuneet niin elinkeinoelämän kuin palkansaajienkin etujärjestöt. Finanssiala ry (FA) on ajanut uudistusta vuodesta 2012 lähtien, sillä alalla esiintyy arviolta tuhansia häiriköintitapauksia vuodessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme