Korkeasaaren Villieläinsairaalasta mereen palautetuille harmaahylkeille laitettiin ensimmäistä kertaa räpylämerkit
Korkeasaaren Villieläinsairaalasta palautettiin tänäkin keväänä merelle hoidossa olleita harmaahylkeen kuutteja. Kuutit saivat ensimmäistä kertaa räpylämerkit, joiden toivotaan tulevaisuudessa tuovan tietoa niiden elämästä. Villieläinsairaala on Suomen ainoa eläinhoitola, jossa kuntoutetaan hylkeenpoikasia.

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuotiin hoitoon maaliskuun lopulla kaksi harmaahylkeen eli hallin kuuttia. Toinen oli uutisotsikoissakin näkynyt kuutti Kotkasta, ja toinen puolestaan päätyi hoitoon hyvin läheltä, Korkeasaaren rantakallioilta.
”Tämä kevät oli kuuttien osalta melko rauhallinen. Pari vuotta sitten hoidossa oli peräti yhdeksän kuuttia”, kertoo Ville Vepsäläinen, Villieläinsairaalan toiminnasta vastaava Korkeasaaren kuraattori.
Kuutit olivat hoitoon tullessaan noin kymmenen kilon painoisia. Aluksi niitä ruokittiin letkun avulla, kunnes ne oppivat syömään itse kokonaisia kaloja. Villieläinsairaalassa pienet harmaahylkeet pääsivät aluksi polskimaan lasten kahluualtaaseen. Sieltä ne siirrettiin ensin suurempaan altaaseen, ja viimeinen totutusvaihe ennen hylkeidensuojelualueelle siirtoa tehtiin merivesialtaassa ulkona. Ennen luontoon kotiuttamista hylkeet punnittiin 44- ja 36-kiloisiksi.
Räpylämerkit käytössä ensimmäistä kertaa
Sekä Kotkasta hoitoon tuotu uroskuutti että Korkeasaaren rannalta hoitoon päätynyt naaraskuutti merkittiin ennen merelle lähtöä räpylämerkeillä. Kuutit tunnistusmerkittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Merkin mahdollisia löytäjiä pyydetään ilmoittamaan havaintonsa Luonnontieteelliselle keskusmuseolle, jotta hylkeiden liikkeistä ja esimerkiksi eliniästä saadaan tietoa samaan tapaan kuin rengastetuista linnuista. Keltaiset tunnusmerkit on numeroitu ja niissä on “Mus. Zool. Helsinki”-tunnus. Samanlaisia merkkejä on käytetty aikaisemmin myös saimaannorpilla.
“Räpylämerkkejä on tarkoitus käyttää Villieläinsairaalasta kotiutettavilla harmaahylkeillä jatkossakin. On mielenkiintoista seurata, saadaanko niistä joskus dataa takaisin päin. Tarkempaa tietoa eläinten liikkeistä saisi GPS-paikantimilla, mutta toistaiseksi ne ovat vielä liian hintavia”, Vepsäläinen toteaa.
Kuutit matkasivat kuljetuslaatikoissa Porkkalanniemeen, josta ne vietiin merelle yhteistyössä Porkkalan Meripelastajien vapaaehtoisten kanssa. Kallbådanin majakan vesillä sijaitsevalla hylkeidensuojelualueella kuljetuslaatikoiden kannet avattiin, ja hetken pohdinnan jälkeen nuoret hylkeet molskahtivat mereen kumpikin vuorollaan. Samaan paikkaan on kotiutettu useita hoidossa olleita kuutteja viime vuosina, sillä siellä elää muutaman kymmenen harmaahylkeen yhteisö.
Kuuttirauha
Harmaahylkeiden kuutit aloittelevat itsenäistä elämäänsä huhtikuun aikoihin ja kuutteja saattaa nähdä rantakallioilla lepäilemässä. Niillä ei tavallisesti ole hätää, elleivät ihmiset tai koirat mene liian lähelle häiritsemään.
Myös Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa peräänkuuluttaa rauhan antamista luonnonvaraisille eläimille.
”Kotkasta hoitoon vielä kuuttikarvassa tulleen poikasen imetys oli jostain syystä jäänyt kesken. Vaikka emo olisi ollut lähistöllä, niin se ei välttämättä olisi uskaltanut tulla imettämään ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi. Kuutteihin pitäisi pitää välimatkaa ainakin 50 metriä ja tarkkailla niitä etäältä esimerkiksi kiikarin avulla", Sainmaa toteaa, ja jatkaa:
“Kuutit eivät ole koko ajan vedessä. Kun niitä näkee rannoilla, ei niitä pidä mennä lähelle kuvailemaan tai laskea lemmikkejä niitä haistelemaan.”
Suomen laki velvoittaa tarjoamaan apua sairaalle, loukkaantuneelle tai muutoin hädässä olevalle luonnonvaraiselle eläimelle. Jokaisen eläimen avuntarve tulee kuitenkin arvioida tarkkaan, koska joskus se voidaan tulkita väärin ja esimerkiksi lintujen maastopoikasia ja rusakonpoikasia voidaan ottaa hoitoon turhaan. Apua tilanteen arviointiin voi pyytää VIllieläinsairaalan asiantuntijoilta.
”Linnuilla on keväisin maastopoikasia, joita niiden vanhemmat käyvät ruokkimassa ja pensaiden alla voi olla rusakon poikasia, joita niiden emo käy katsomassa kerran vuorokaudessa. Pahimmillaan ihmisen uteliaisuus voi vaarantaa luonnonvaraisen eläimen hyvinvoinnin”, kertoo Sainmaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville VepsäläinenKuraattoriKorkeasaaren eläintarha
Eläintenhoidon ja suojelun toiminto
Kuvat







Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläinlapset ilahduttavat uhanalaisten lajien suojeluohjelmissa4.7.2025 09:16:28 EEST | Tiedote
Eläinmaailmassa eletään nyt vilkkainta poikasten aikaa. Myös Korkeasaareen on saatu uusia suojeluohjelmille merkittäviä pienokaisia. Poikaset ovat omien emojensa hoidossa ja eläintenhoitajat tarkkailevat molempien hyvinvointia. Suojeluohjelmien ansiosta luonnonkantoja voidaan vahvistaa eläintarhoissa syntyneillä eläimillä.
Uudet eläinelämykset Korkeasaaressa – voita tapaaminen amurintiikerin kanssa!13.6.2025 12:09:34 EEST | Tiedote
Korkeasaaressa on tänä kesänä mahdollisuus kohdata eläintarhan suosikkieläimet lähietäisyydeltä. Uusissa eläinelämyksissä tutustutaan amurintiikereihin, valkopääsakeihin, kameleihin ja pikkumangusteihin eläintenhoitajan kanssa. Eläinelämys on ikimuistoinen lahja eläinten ystävälle ja tukee uhanalaisten lajien suojelua luonnossa. Ensimmäiselle tiikerielämykselle arvotaan onnellinen voittaja tulevana maanantaina.
Korkeasaari ja HelsinkiMissio vahvistavat yksinäisyyden vastaista yhteistyötään11.6.2025 11:23:08 EEST | Tiedote
Korkeasaaren eläintarha ja HelsinkiMissio laajentavat yksinäisyyden vastaista yhteistyötään. Vuonna 2024 Korkeasaaresta tuli HelsinkiMission kulttuurikaverikohde, nyt eläintarhaan pääsee vierailulle maksutta kulttuurikavereiden lisäksi myös perhekavereiden, seniorikavereiden ja nuorten kavereiden seurassa.
Korkeasaaren nuori partakorppikotka lähti luontoon Ranskaan9.6.2025 12:25:49 EEST | Tiedote
Nuori partakorppikotka on siirretty Korkeasaaresta lajinsa elinalueille Ranskaan. Tämä on jo neljäs perättäinen vuosi, kun Korkeasaaressa kuoriutunut partakorppikotka lähtee luontoon osana lajin suojeluhanketta. Luontoonpalautuksella vahvistetaan Euroopassa vaarantuneen lajin populaatiota.
Korkeasaaressa opitaan tänä kesänä ihmeellisistä ötököistä5.6.2025 09:25:44 EEST | Tiedote
Ötökät kasvavat kokoaan suurempaan rooliin tänä kesänä Korkeasaaressa. Suurenmoiset ötökät -näyttely esittelee eläinkunnan pieniä otuksia jättimäisessä mittakaavassa. Eläintarhan tropiikissa pääsee tutustumaan uusiin hyönteislajeihin. Elokuun loppuun asti jatkuvassa kesäohjelmassa on tuttuun tapaan myös eläinten ruokintoja ja opastuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme