Maastapoistamispäätösten täytäntöönpanoa ja kotimaahan matkustamisen vaikutusta suojeluasemaan selkeytetään
Ulkomaalaislain muutokset tulivat voimaan 1.6.2025. Lakimuutoksella pyritään sujuvoittamaan turvapaikkatutkintaa ja ehkäisemään turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä.
Yksi muutoksista liittyy kansainvälistä suojelua koskevien päätösten yhteydessä tehtävien karkottamispäätösten täytäntöönpanoon. Tarkoituksena on yhdenmukaistaa karkottamis- ja käännyttämispäätösten täytäntöönpanoa koskevaa sääntelyä.
Karkottamisesta on kyse, jos asiakkaalla on ollut oleskelulupa ja hänet päätetään poistaa maasta. Käännyttäminen puolestaan tarkoittaa sitä, jos asiakkaalla ei vielä ole ollut oleskelulupaa ja hänet päätetään poistaa maasta. Lakimuutos koskee esimerkiksi tilanteita, joissa oleskeluluvalla Suomessa olleelle henkilölle on tehty karkottamispäätös ja hän hakee kansainvälistä suojelua, jotta saisi viivästytettyä maasta poistamista.
– Jatkossa karkottamispäätösten täytäntöönpano sujuvoituu, jos hakija on esimerkiksi tehnyt ilmeisen perusteettoman hakemuksen tai hakemus on päätetty jättää tutkimatta. Tällaisissa tapauksissa karkotuspäätöksestä valittaminen ei enää automaattisesti viivästytä hakijan maastapoistamista. Jatkossa myöskään uusintahakemukseen ei enää tarvitse tehdä uudestaan karkotuspäätöstä, jolloin kielteinen päätös on pantavissa täytäntöön heti tiedoksiannosta, kertoo turvapaikkatutkinnan prosessinomistaja Roosa Simola.
Lakiin on nyt myös lisätty, että pakolaisasema voidaan jättää myöntämättä tilanteessa, jossa hakija tekee uusintahakemuksen, jonka perusteet hän on itse tahallisesti aiheuttanut kotimaasta lähtemisen jälkeen. Pakolaisaseman sijaan hakija voi kuitenkin saada toissijaista suojelua.
Lisäksi lakimuutosten myötä turvapaikkapuhuttelun pöytäkirjaa ei enää tarkisteta turvapaikkapuhuttelussa yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakkailla on jatkossa kaksi viikkoa aikaa käydä läpi pöytäkirja ja toimittaa siihen lisäyksiä ja korjauksia. Tämä säästää aikaa ja sujuvoittaa turvapaikkahakemuksen käsittelyä myös asiakkaan näkökulmasta.
Kotimaahan matkustamisen vaikutus suojeluasemaan määritellään laissa
Lakiin on nyt kirjattu myös kotimaahan tai aiempaan pysyvään asuinmaahan matkustamisen merkitys suojeluaseman lakkauttamisharkinnassa. Suojeluasema on aiemminkin voitu lakkauttaa, jos kansainvälistä suojelua saanut henkilö matkustaa kotimaahansa, mutta nyt asia on määritelty myös laissa.
– Vastaavaa harkintaa on Maahanmuuttovirastossa tehty ennenkin, mutta nyt lähtömaahan matkustamisen vaikutus päätöksenteossa konkretisoituu, koska matkustamisen vaikutus lakkauttamisharkinnassa on kirjattu lakiin. Tämä tekee asian selkeämmäksi myös asiakkaillemme, sanoo lakkauttamis- ja peruuttamisharkinnan prosessiasiantuntija Milla Väisänen.
Maahanmuuttoviraston poikkeuksellisesti myöntämä rajoittamaton matkustusasiakirja ei kuitenkaan estä sitä, että asiakkaan kansainvälinen suojeluasema voidaan ottaa harkittavaksi, jos hän matkustaa kotimaahansa. Kotimaahan matkustamisella tulee tällöinkin olla painava syy.
Pakolaisen matkustusasiakirjan ja muukalaispassin käyttöä rajoitetaan
Kansainvälistä suojelua saanut asiakas ei enää voi käyttää Suomen myöntämiä muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa matkustaakseen kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa. Rajoitus vaikuttaa esimerkiksi turvapaikan ja toissijaisen suojeluaseman saaneisiin, kiintiöpakolaisiin sekä perhesiteen perusteella oleskeluluvan saaneisiin, joille on myönnetty suojeluasema oleskelulupapäätöksen yhteydessä.
Kansainvälistä suojelua saaneen asiakkaan matkustaminen kotimaahan tai aiempaan pysyvään asuinmaahan Suomen myöntämillä matkustusasiakirjoilla voidaan sallia ainoastaan poikkeuksellisen painavista syistä. Tällöin matkustusasiakirja myönnetään korkeintaan yhdeksi vuodeksi.
– Matkustamisen salliminen kansainvälistä suojelua saaneen kotimaahan tai aiempaan pysyvään asuinmaahan Suomen myöntämillä matkustusasiakirjoilla vaatii jatkossa enemmän selvittämistä ja harkintaa, kertoo matkustusasiakirjojen prosessinomistaja Antti Jäppinen.
Lisätietoja
- Turvapaikkatutkinta ja uusintahakemukset: prosessinomistaja Roosa Simola, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 713
- Pakolaisaseman lakkauttaminen: prosessiasiantuntija Milla Väisänen, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 946
- Suomen myöntämät pakolaisen matkustusasiakirjat ja muukalaispassit: prosessinomistaja Antti Jäppinen, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 463 220
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä laskenut – yhä useampi jää tutkinnon suorittamisen jälkeen Suomeen4.7.2025 10:00:21 EEST | Tiedote
Maahanmuuton toimintaympäristössä on tapahtunut monia muutoksia viimeisen vuoden aikana, jotka ovat vaikuttaneet työperusteisten oleskelulupahakemusten määriin ja käsittelyaikoihin.
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme