Linnunradan ja Andromedan välinen törmäys saattaa olla peruttu
Tähän saakka on uskottu, että Linnunrata ja sen naapurigalaksi Andromeda törmäävät vääjäämättä toisiinsa noin 4,5 miljardin vuoden päästä. Tuoreet laskelmat kyseenalaistavat tämän kohtalon ja osoittavat, että nykyisellä havaintotarkkuudella mitattuna törmäys tapahtuu vain 50 prosentin todennäköisyydellä.

Tutkijoiden perinteisen käsityksen mukaan Linnunratamme on törmäyskurssilla naapurigalaksi Andromedan kanssa. Tällä hetkellä ne kulkevat toisiaan kohti noin 100 kilometrin sekuntinopeudella. Vajaan viiden miljardin vuoden kuluttua tapahtuvan yhteentörmäyksen seurauksena nämä kaksi suurta, kiekkomaista spiraaligalaksia muodostaisivat uuden elliptisen galaksin, jota on usein kutsuttu joko Milkomedaksi tai Androwayksi.
Helsingin yliopiston, Durhamin yliopiston ja Toulousen yliopiston tähtitieteilijät käyttivät avaruusteleskooppien keräämiä viimeisimpiä tietoja simuloidakseen galaksien tulevaisuuden. He ajoivat noin 100 000 simulaatiota, joilla ennustettiin galaksien liikkeet seuraavan 10 miljardin vuoden aikana. Simulaatiot pohjautuivat Euroopan avaruusjärjestön Gaia- ja NASAn Hubble-avaruusteleskooppien tuoreimpiin ja tarkimpiin havaintoihin oman ja lähigalaksiemme massoista ja liikkeistä.
Vain hieman yli puolet simulaatioista johti Linnunradan ja Andromedan yhteensulautumiseen. Suurin osa näistäkin oli tapauksia, joissa Linnunrata ja Andromeda kohtasivat ensin ainakin kerran enemmän tai vähemmän lähekkäin, ennen kuin ne menettivät tarpeeksi impulssimomenttiaan sulautuakseen lopulta yhteen. Suora törmäys 4–5 miljardin vuoden sisällä, jonka aiemmat tutkimukset ennustivat, tapahtui simulaatioissa vain kahden prosentin todennäköisyydellä.
Vähän alle puolessa tapauksista kaksi galaksia kulkivat niin kaukana toisistaan, että ne jatkoivat kehittymistään lähes häiriöttä hyvinkin pitkään. Tulos on julkaistu äskettäin Nature Astronomy -tiedelehdessä.
Seuralaisgalaksin painovoima vaikuttaa
– Tärkein syy törmäysarvion dramaattiseen muuttumiseen oli, että otimme laskelmiin mukaan Linnunradan suurimman seuralaisgalaksin, Suuren Magellanin pilven, joka vaikuttaa painovoimallaan Linnunradan liikkeisiin, sanoo Helsingin yliopistossa työskentelevä artikkelin pääkirjoittaja, yliopistotutkija Till Sawala.
– Aiemmissa laskelmissa oli keskitytty vain Linnunradan, Andromedan ja kolmannen lähigalaksin Kolmion galaksin välisiin vuorovaikutuksiin. Suuri Magellanin pilvi on nimestään huolimatta pieni, vain noin kuudesosa Linnunradan massasta, mutta koska sen painovoima suuntautuu kohtisuoraan Linnunradan ja Andromedan kiertorataan nähden, vaikuttaa se voimakkaasti Linnunradan liikkeeseen.
– Toinen pääsyy oli tutkimuksen kattavuus. Aiemmissa tutkimuksissa tarkasteltiin vain kunkin muuttujan todennäköisintä arvoa, kun taas me suoritimme useita tuhansia simulaatioita, joiden avulla pystyimme ottamaan huomioon kaikki havaintoihin liittyvät epävarmuustekijät, Sawala toteaa.
Tutkimuksen mukaan todennäköisimmin Linnunradan ja Andromedan sulautuminen tapahtuisi 7–8 miljardin vuoden kuluttua, eli huomattavasti myöhemmin kuin aiemmin on ennustettu. Tutkijat kuitenkin korostavat, että parhaiden tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen perusteella ei yksinkertaisesti ole mahdollista tehdä tarkkaa ennustetta.
Sawala korostaa, etteivät johtopäätökset tarkoita, että aiemmissa laskelmissa olisi ollut virhe. Tuoreimmassakin tutkimuksessa saatiin samat tulokset, kun siinä yritettiin lähteä liikkeelle samoista oletuksista.
– Olemme yksinkertaisesti pystyneet tutkimaan paljon enemmän eri mahdollisuuksia uusien havaintojen ja simulaatioiden myötä, Sawala toteaa.
Tutkimusryhmä suunnittelee jo seuraavaa vaihetta. Gaia-avaruusteleskooppi on pian julkaisemassa tarkempia mittauksia useista tärkeistä muuttujista, kuten Andromedan ominaisliikkeestä, eli sen havaitusta sivuttaisliikkeestä taivaalla.
– Valmistelemme parhaillaan seuraavaa sarjaa simulaatioita parannetuilla fysikaalisilla malleilla, Jenni Häkkinen Helsingin yliopistosta kertoo.
– Yhdistämällä nämä päivitettyyn havaintodataan, pyrimme tekemään tähän mennessä tarkimman ennusteen Linnunradan kohtalosta tulevina vuosina, hän jatkaa.
– Vaikka Linnunrataan on törmännyt kymmeniä pienempiä galakseja sen elinaikana, viimeisin suuri galaksitörmäys oli noin 10 miljardia vuotta sitten. Mahdollinen törmäys Linnunradan ja Andromeda-galaksin välillä tulisi olemaan harvinainen ja mullistava tapahtuma molempien galaksien kehityksessä, ja siksi sitä on ensiarvoisen tärkeää mallintaa, kommentoi Peter Johansson Helsingin yliopistosta.
Lisätietoja:
Yliopistotutkija Till Sawala, 029 4151 690, till.sawala@helsinki.fi
Väitöskirjatutkija Jenni Häkkinen, jenni.hakkinen@helsinki.fi
Professori Peter Johansson, 050 3183 930, peter.johansson@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiJohanna PellinenViestintäpäällikkö
Puh:+358 43 8245 394johanna.p.pellinen@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme